Hva er glutenallergi- og intoleranse?
Dersom du opplever at du reagerer på mat er det lurt å følge opp dette med din lege, så du får stilt riktig diagnose. Mange velger også å teste et kosthold uten allergener for å se om de føler seg bedre. Samtidig er kornprodukter en stor og viktig kilde til næringsstoffer, så det er ikke ønskelig å ekskluderer matvarer unødvendig fra kostholdet. Vi ønsker at alle skal kunne oppleve matglede, og søker stadig etter nye produkter som kan gjøre hverdagen for allergikere litt enklere.
Hveteallergi
Hvis du er allergisk mot hvete, reagerer kroppens immunforsvar på proteiner i hvete. Hveteallergi er blant de vanligste matallergiene hos små barn, men de fleste vokser det av seg. Hveteallergi behandles ved å utelate matvarer som ikke tåles fra kostholdet. Spelt har en annen proteinstruktur enn hvete, og kan for enkelte oppleves bedre.
Hveteintoleranse
Hvis man har hveteintoleranse betyr det at kroppen har problemer med å fordøye hvete. I motsetning til hveteallergi som er en autoimmun reaksjon, er hveteintoleranse en kjemisk reaksjon. Ved intoleranse overfor hvete kan man fortsatt spise rug og bygg, og noen tåler også spelt.
Vi vet ikke årsaken til hveteintoleranse, men antakelig skyldes det mangel på enzymer som er nødvendig for riktig fordøyelse av hvete.
Cøliaki - glutenintolleranse
Cøliaki er en kronisk sykdom der tynntarmen blir betent hvis man spiser mat med gluten. Personer med cøliaki må derfor være nøye med hva de spiser, og bruke glutenfrie produkter. Toleransegruppen er lik null, og man tåler heller ikke produkter med spor av gluten.
Å leve glutenfritt betyr å holde seg helt borte fra hvete, rug, bygg, spelt, emmer og annet glutenholdig mel. Havre er glutenfritt, men pga. forurensing fra andre kornslag og forurensing i møllene,anbefales det å kun bruke glutenfrie havregryn.
Naturlige glutenfrie meltyper inkluderer havremel, bokhvetemel, mandelmel, maismel og hirse.