Hveteallergi, hveteintoleranse og cøliaki

Hveteallergi, hveteintoleranse og cøliaki

Matvareallergi er et stort problem for mange, og det har vi tatt på alvor. MENY har et stort utvalg av varer som passer for deg med allergi.

Rundt ti prosent av befolkningen har ulike former for overfølsomhetsreaksjoner mot mat. Kornprodukter kan gi hveteallergi, hveteintoleranse eller cøliaki. Kornprodukter er en stor og viktig kilde til næringsstoffer og det er viktig å få stilt en riktig diagnose slik at en ikke ekskluderer matvarer unødvendig fra kostholdet. Vi ønsker at alle skal kunne oppleve matglede, og søker stadig etter nye produkter som kan gjøre hverdagen for allergikere litt enklere.

Hveteallergi

Hveteallergi er en immunreaksjon mot ulike proteiner i hvete. En hveteallergiker kan reagere på hvetestøv uten å reagerer på hvete i maten.
Inntak av produkter med hvete kan gi ulike reaksjoner, eksempelvis trøtthet, diaré, magesmerter, astma, forverring av eksem og allergisk sjokk.

Hveteallergi behandles ved å utelate matvarer som ikke tåles fra kostholdet. Det er en betydelig kryssreaktivitet mellom hvete og rug, og noe med bygg. Alle disse kornartene inneholder gluten.
Spelt har en annen proteinstruktur enn hvete, og kan for enkelte oppleves bedre. Hveteprotein finnes ikke i rene produkter av melk, egg, kjøtt, fisk, skalldyr, frukt, nøtter, olje eller grønnsaker. De fleste påleggstyper er uten hvete. Hvetefritt og glutenfritt kosthold vil i praksis være nokså likt. Les mer om hveteallergi på Norges Astma og Allergiforbund sine sider.

Hveteintoleranse

Hveteintoleranse er en tilstand hvor kroppen har problemer med å fordøye hvete. Noen av symptomene på hveteintoleranse er oppblåsthet, hodepine og leddsmerter. I motsetning til hveteallergi som er en autoimmun reaksjon, er hveteintoleranse en kjemisk reaksjon. Ved intoleranse overfor hvete kan en fortsatt spise rug og bygg. Enkelte tåler også spelt.

Årsaken til intoleransen er uklar, men skyldes trolig mangel på enzymer som er nødvendig for riktig fordøyelse av hvete.

Cøliaki - glutenintolleranse

Glutenintoleranse, eller cøliaki, er en betennelsestilstand i tarmen forårsaket av glutenprotein. Hos en cøliaker fører glutenproteinet til en skadelig immunreaksjon i tarmen. Slimhinnen i tynntarmen er fylt med tarmtotter, små fingerlignende utløpere som tar til seg næring. Ved cøliaki flates tarmveggene ut, noe som medfører nedsatt fordøyelse og opptak av enkelte næringsstoffer. Gluten finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Havre inneholder naturlig ikke gluten, men produkter av havre kan inneholde spor av gluten da de gjerne produseres i samme lokaler som de andre kornartene. Har en glutenintoleranse må en ekskludere alle kornartene som inneholder gluten.

Cøliaki er delvis arvelig. Rundt 10 prosent av en cøliakers nære slektninger har sykdommen. Hos eneggede tvillinger vil cøliaki i 70-80 prosent av tilfellene opptre hos begge. Cøliaki er ti ganger mer vanlig blant diabetikere enn andre. I den vestlige verden er sykdommen økende.

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn