Dette er italiensk mat og slik lager du det

Dette er italiensk mat og slik lager du det

Nordmenn simpelthen elsker den smakfulle og ærlige italienske maten. Vi lar oss inspirere av det italienske kjøkkenet som er kjennetegnet av de gode råvarer og de ofte ukompliserte oppskriftene.

Italiensk mat er kjent over hele verden for fantastisk smak og rik kulturarv.

Enten det er kremet pasta fra Napoli, sprø pizza fra Roma eller delikat risotto fra Milano, er italiensk mat en feiring av friske råvarer, lidenskapelig tilberedning og fellesskap rundt måltidet.

Visste du at at det finnes over 600 forskjellige typer pasta i Italia?

Nåtidens matkultur i Italia er et resultat av geografiske betingelser og historiske hendelser. Forskjellene er merkbart store fra det nord-italienske til det sør-italienske kjøkken.

Enkelt fortalt er dette et resultat av de store klimatiske variasjonene i det lange støvelformede landet.

Maten i sør har det mest typiske middelhavspreget, med blant annet smaker av olivenolje, ansjos, kapers, oliven, hvitløk og chili.

Sør-Italia er også størst og best på tomatsauser, både til pasta, pizza og hovedretter.

I nord setter i stor grad melkeprodukter sitt preg på kokekunsten. Ost, fløte og smør gjør maten både tyngre og rundere i smaken.

Slik lager du ekte italiensk antipasti

Slik lager du ekte italiensk antipasti

"Antipasto" betyr "før måltidet" på italiensk, og består av en rekke kalde retter som oliven, oster, kjøttpålegg, grønnsaker og marinerte eller syltede delikatesser. Bli inspirert og sett sammen din eget fat med italiensk antipasti.

En av hjørnesteinene i italiensk matlaging er bruken av ferske, lokale og sesongbaserte råvarer. Her er noen av de vanligste ingrediensene som ofte finnes i italienske retter:

Olivenolje

Olivenolje brukes til alt fra steking til dressinger. Det finnes ulike typer olivenolje avhengig av bruksområde, fra den milde til den mer kreftige smaken. 

Tomater

Tomater en uunnværlig ingrediens i italiensk matlaging, enten det er til pastasaus, topping på pizza eller i en salat. San Marzano-tomater fra Napoli-regionen regnes som de beste for sauser.

Ost

Italia er hjem for noen av verdens mest kjente oster, som mozzarella, parmesan, pecorino og gorgonzola. Disse osteproduktene legger til smak og tekstur, er et must på pizza og i en rekke pastasauser. 

Pasta

En av de mest ikoniske italienske ingrediensene er pasta som kommer i utallige former og størrelser, fra lange, tynne spaghetti til rørformede penne og sløyfeformede farfalle. 

Urter

Basilikum, oregano, rosmarin og timian er blant de vanligste urtene som brukes i italiensk matlaging for å tilføre smak og aroma. 

Hvitløk

En annen uunnværlig ingrediens i det italienske kjøkkenet er hvitløk som brukes til sauser, supper og steker.

Typiske retter fra det italienske kjøkken

Pizza Diavola

Pizza Diavola er populær blant de som elsker krydret mat, og dens enkle, men dristige smaker gjør den til en favoritt blant pizzaentusiaster over hele verden. Den består av en tynn pizzabunn toppet med tomatsaus, mozzarellaost og skiver av krydret salami, vanligvis salame piccante eller pepperoni.

På italiensk betyr pizza diavola "djevelens" pizza. Og i dette tilfellet betyr djevelen én ting: sterk.

Alt du trenger å vite om 'nduja

Alt du trenger å vite om 'nduja

Hva er egentlig 'nduja, og hvorfor har det blitt så populært? Den smørbare hissigproppen har tatt verden med storm med dens intense smak og brede bruksområde. Slik bruker du den!

Pasta carbonara

En rik og kremet pastarettopp laget med egg, bacon (eller pancetta), parmesanost og pepper. Denne romerske retten er enkel å lage, men full av smak. Du kan også lage den med kylling eller skinke, men ikke fortell det til en italiener uten å forvente kjeft. 

Risotto

Risotto er stort nord i Italia og en av de mest kjente er kanskje Risotto Milanese med safran og parmesan. I Norge er vi nok litt mer vant til varianter som risotto med steinsopp, soltørket tomat, asparges eller trøffel. 

Slik blir risottoen perfekt

Slik blir risottoen perfekt

Risotto er en perfekt rett med masse potensiale om du er på jakt etter nye hverdagshelter på middagsbordet. Grunnoppskriften er enkel, og den kan smaksettes med nær sagt hva som helst. Så enkelt får du perfekt risotto!

Bruschetta

En populær forrett laget med ristet brød toppet med tomater, hvitløk, olivenolje og basilikum. Enkelheten og friskheten gjør den til en vinner blant antipasti fra det italienske kjøkken. 

Bruschetta kan også lages med spekeskinke, ulike oster, grillede grønnsaker og sopp. 

Tiramisù

Tiramisu betyr "løft meg opp" og du kan regne med å bli oppløftet av denne deilige desserten med lag av kaffe-dyppet ladyfinger-kjeks, mascarponekrem og kakao. En perfekt avslutning på ethvert italiensk måltid.

Begreper fra det italienske kjøkken som du bør kjenne til

Antipasto: En forrett eller appetittvekker som serveres før hovedmåltidet, ofte skinker og oster med tomat, oliven og brød. 

Primo: Den første retten i et italiensk måltid. Ofte pasta, risotto, suppe eller gnocchi.

Secondo: Den andre retten i et italiensk måltid, det vi kaller hovedrett, vanligvis bestående av kjøtt, fisk eller fjærkre. 

Contorno: Tilbehør som serveres sammen med hovedretten.

Dolce: Dessert eller søtsaker som serveres etter hovedmåltidet. 

Gelato: Italiensk iskrem. Gelato har en rikere smak og kremere konsistens enn vanlig iskrem.

Espresso: En sterk, konsentrert kaffe laget ved å presse varmt vann gjennom fint malt kaffe. 

Prøv deg på noen av våre italienske oppskrifter og la deg forføre av de tradisjonelle smakene. Husk at “det magiske måltidet” lettest trylles frem med gode ferske råvarer av topp kvalitet.

Enhver kokk og matlager i Italia følger dette prinsippet; Kjærlighet til hver enkelte råvare!