Alt du trenger å vite om 'nduja
Denne spicy godsaken har opphav i Calabria-regionen i Sør-Italia, men har nå tatt verden med storm. Hvorfor har egentlig en sterk pølse blitt så populær?
Få n'duja levert hjem:
Hva er 'nduja, egentlig?
'Nduja er en sterkt krydret og smørbar salamipølse. Den er nok aller mest kjent for å være sterk, men samtidig veldig allsidig. Den kan nemlig brukes på alt fra pizza til supper og gryter.
Det høye fettinnholdet i 'nduja gjør at den enkelt kan smøres utover, ganske ulikt de fleste andre pølser. Et høyt fettinnhold gjør også mye for smaken, og når den varmebehandles vil den nærmest smelte helt - spesielt om du bruker den i supper, sauser og gryter.
Dette smaker 'nduja
'Nduja har en krydret, meget sterk smak med myk konsistens. Smaken kommer fra chiliflakene som blandes sammen med svinekjøttet i tillegg til ulike krydder og salt.
Visste du at 'nduja ikke trenger å varmebehandles? Du kan fint bruke den som den er på brødskiver og i wraps, men den smaken og heten kommer best fram i varme retter.
Slik kan du bruke 'Nduja
'Ndujaen kan løfte smakene i en rekke retter, og tilfører intens smak som gir rettene dine et spennende og pikant preg. Prøv noe nytt! 'Nduja kan blant annet brukes som:
- Krydret pålegg på brød eller lompe
- Blandet pasta og gryter for ekstra smak
- Topping på pizza for en krydret vri
- Base i sauser og supper.
Spicy pizza med Nduja
Ndujaen er god på pizza, enten som en del av sausen eller som fyll på toppen. Både hvit og rød pizza kler nduja som topping! Hva med å lage en spicy pizza diavola med Nduja og løk denne helgen?
Prøv gjerne også denne denne gode pizzaen med både nduja og salsiccia.
Toast med Nduja og avokado
Du kan løfte toasten til nye høyder ved å smøre på litt Nduja!. Prøv denne enkle oppskriften på toast med Nduja og avokado, og server som en rask frokost eller lunsj.
Dette trenger du
- 2 skiver brød
- 'Nduja
- 'ulost
- 1/2 avokado (kan sløyfes)
Slik gjør du:
- Smøt et tynt lag med Nduja utover brødskivene. Skjær avokadoen i skiver.
- Legg skivene av avokado på den ene brødskiven og topp med noen osteskiver. Legg den andre brødskiven på toppen.
- Stek i et toastjern til brødet er gyldent og osten har smeltet.
Prøv Nduja i sauser og gryter
Nduja kan fint smeltes i sauser og gryter for å gi en mer intens og krydret smak, og burde være en fast inventar i kjøleskapet for de som liker å ekperimentere med forskjellige smaker i maten.
Hva med å lage en sterk kyllinggryte med Nduja til middag? Denne enkle gryteretten har litt fart i seg, og passer perfekt en kald vinterdag.
Slik produseres 'Nduja
Hva er egentlig hemmeligheten bak denne pølsen? Først blandes fettrikt svinekjøtt med chiliflak og krydder. Noen lager ekstra kruttsterke varianter av 'ndujaen ved å ha ekstra mye chili i sin blanding.
Blandingen formes deretter til pølser, og de modnes for å utvikle den karakteristiske smaken. Noen varianter blir også røkt.
Flere typer 'Nduja hos MENY
Du finner norsk 'nduja i alle våre butikker fra ASK Spekehus. ASK bruker kun råvarer fra norske griser som lever fritt ute, og er opptatt av godt håndverk og god kvalitet.
I utvalgte butikker får du også tak i italiensk 'nduja, og i mange av våre butikker vil du også finne MENYs egne pastasaus og en ferdig pastarett med den sterke salamipølsen.