Tilbehør til ostefatet
Ost, kjeks og vin tenker de aller fleste. Men et ostefat kan være så mye mer enn bare ostebiter på kjeks. Frukt, marmelader, nøtter, honning og delikate chutneyer. Det finnes en verden av spennende tilbehør til ost som vil løfte ostefatet til nye høyder.
Kjeks
Kjeks er selvskrevent til ost. Ikke bare gjør det osten lettere å servere og spise, men rett kjeks kan tilføre både spennende konsistens og smak.
Det finnes flere kjekstyper som egner seg spesielt godt til ost. Sprø saltkjeks, knasende speltkjeks og rugkjeks er varianter man sjeldent bommer med.
Til blåmuggost bør man servere en nøytral eller søtere kjeks. Saltsmaken blir ofte overveldende med saltkjeks til blåmuggost. Prøv heller rugkjeks, speltkjeks eller kanskje en pepperkake?
Gode kjeks til ostekvelden:
Godt brød og annen bakst
Server gjerne flere typer godt brød til ostefatet. Både grove og fine brødtyper som olivenbrød, fruktbrød, bagetter, fransk toast, mørkt rugbrød eller pumpernikkelbrød passer godt til. Spesielt nøttebrød og müslibrød er godt egnet.
Knasende nøtter
Naturelle nøtter passer godt til ost som de er, men de smaker ekstra godt ristede eller saltede. Husk å unngå saltede varianter dersom du skal servere med blåmuggost!
Pecannøtter, pistasjnøtter og paranøtter er spesielt gode til ost. I tillegg er valnøtter et svært godt alternativ fordi de har en veldig karakteristisk smak.
Gode nøtter til ost:
Honning
Honning gjør seg utrolig godt til de fleste ostesorter. Det finnes mange typer honning å velge mellom, og vi anbefaler flytende akasiehonning. Denne honningen har en god sødme, men ikke en overveldende smak.
Andre honningtyper - som blomsterhonning eller fjellhonning - kan stjele mye oppmerksomhet fra osten som skal spille hovedrollen.
Det smaker ekstra godt med tørket frukt eller nøtter i tillegg til honningen. Valnøtter og honning er en klassiker!
Søt honning perfekt til ost:
Spekemat
Spekemat er også godt tilbehør sammen med ost. Først og fremst fordi det er godt med noe salt til den fete osten, i tillegg til at smaken og konsistensen passer godt til bløte oster.
Spør gjerne i ostedisken om de har tips til oster som er gode til spekemat, samt gode spekeskinker som passer til ostefatet.
Marmelader og chutney
Marmelader er også en av de selvskrevne tilbehørene til ost. De søte, fruktige smakene passer til all ost og er derfor noe av det de aller fleste plukker med seg til ostekvelden.
Chutney er også et godt alternativ til marmeladen. To av forskjellene mellom chutney og marmelade er til hvilken grad råvarene er most eller finhakket, og forholdet mellom syrlig og søtt.
I marmelade moses frukten/bær godt slik at det ikke er hele stykker av frukten i marmeladen, mens chutneyen skal ha litt biter å tygge på, ha sterkere krydder og være sursøt.
Prøv disse marmeladene:
Frukt og bær
Friske frukt og bær tilfører både syre, friskhet og sødme, i tillegg til å være fine å pynte med. Velg søt og godt modnet frukt som pære, aprikos, plomme, kirsebær, melon, fersken og druer.
Rips bør du styre unna, med mindre du velger den i form av en gelé eller marmelade. I sin opprinnelige form er den alt for bitter og syrlig på ostefatet.
En fin huskeregel er å velge sesongens ferske og søte frukter og bær. Med sin salte smak, passer oliven også utmerket til ost.
Frisk frukt til ostekvelden:
- Grønnsaker
Stangselleri, paprika og reddiker er gamle klassikere på ostebordet. De har alle ganske sterke smaker, og passer best til myke oster. Bør ikke serveres dersom du også skal ha vin, da grønnsakene har for sterk og overveldende smak. - Frukt i sukkerlake
Frukt som for eksempel kirsebær, pære og fersken smaker svært godt til ost. Frukten serveres på ostebordet i boks eller glass og toppes med litt brennvin eller likør.