Slik bruker du fetaost

Slik bruker du fetaost

Fetaost er noe de fleste av oss forbinder med greske retter og smaker fra Middelhavet. Kan man bruke fetaost i annet enn salat, er det sunt og kan man lage sin egen? Her er alt om fetaost!

Fetaost er en kritthvit, bløt ost som de fleste forbinder med greske salater og retter fra Middelhavsområdet. Men fetaost passer også til mange andre retter enn klassiske salater. 

Fetaost er en halvmyk ost med en sprekker og hull i overflaten. Den lagres i saltlake, og smaker kremaktig og salt.

Den kan enkelt skjæres i skiver, terninger eller smuldres opp. Det greske ordet "feta" betyr passende nok skive på norsk. 

Fetaost lages stort sett av pasteurisert melk, men det lønner seg å ta en ekstra kikk på innholdsfortegnelsen om du ønsker å unngå upasteuriserte varianter. 

Klassisk feta inneholder også litt laktose, men det finnes helt laktosefrie varianter dersom du ikke tåler laktose i det hele tatt. 

Hva er fetaost laget av?

Tradisjonell fetaost er kun laget av melk fra sau eller en blanding av sau og geitemelk. For at osten skal kalles feta, må også ystemelken komme fra spesifikke områder.

Emblem
Det finnes mange fetaliknende oster som er laget av ren kumelk, men denne går gjerne under navnet "salatost".

Ikke alt kan kalles fetaost

Som parmaskinke, champagne og parmesan, er fetaost et beskyttet navn som krever at produksjonen oppfyller visse krav for å faktisk kalle det feta. Oppfylles ikke kravene, blir osten heller kalt salatost, snackost eller matlagingsost selv om den har samme egenskaper som en ekte fetaost.

Noen av kravene for å lage ekte fetaost

  • Laget på melk av sau, eller en blanding av sau og geit.
  • Melkeblandingen kan ikke inneholde mer enn 30% geitemelk
  • Ystemelk kan kun produseres i Makedonia, Thrakia, Epirus, Thessalia, Stereá Elláda, Peloponnes og Lesbos.
  • Ingen tilsatt farge, konserveringsmidler, melkepulver eller liknende. 
  • Skal modnes i minst 60 dager. 

Er fetaost sunt?

Fetaost inneholder en del salt, samt mettet fett som de fleste andre oster. Man gjør det derfor lurt i å droppe og salte mat med fetaost. Samtidig består fetaost av flere nyttige næringsstoffer og mye protein, så om du trenger mer protein i kosten, er fetaost et godt valg. 

Det finnes også magre fetaliknende oster dersom du gjerne vil unne deg fetaost litt oftere, og litt fetaost i en salat vil enkelt kunne gi et mer balansert måltid med både fett og protein. 

Fetaost blir ekstra god oppvarmet, og holder fasongen godt. Den kan likevel enkelt moses med en gaffel og blandes i maten. Fetaost blir ekstra god oppvarmet, og holder fasongen godt. Den kan likevel enkelt moses med en gaffel og blandes i maten.

Slik oppbevarer du fetaost

Fetaost er ferskvare, og skal oppevares i kjøleskapet (0-4 °C). Uåpnet holder den fint fram til holdbarhetsdatoen, og ofte lenger.

  • Fetaost på glass ligger i olje, noe som også gjør at den holder seg bra selv når den er åpnet.
  • En blokk med fetaost blir derimot fort tørr og uappetittlig, og holder tilsynelatende ikke godt når den først er åpnet. Heldigvis kan det enkelt gjøres noe med! 

Fetaost lagres i saltlake, men det som følger med blokken er kun nok dersom den oppbevares lufttett i originalemballasjen. Det fine er at du enkelt kan lage din egen saltlake for å oppbevare fetaosten i!

Lag din egen saltlake

  1. Rør ut 60 gram salt i 5 dl kaldt vann.
  2. Legg fetaosten i en boks og hell laken over. Laken skal dekke osten helt. 
  3. Ha et tett lokk på boksen og oppbevar fetaosten i kjøleskapet. 

I saltlake vil fetaosten holde i godt i flere uker, men spis den gjerne opp så fort du har andledning. 

Har du det du trenger?

Slik bruker du fetaost

Fetaost er veldig anvendelig i mat, og kan brukes i både varme og kalde retter. Den holder fasongen godt når den varmes opp, men om du rører i den blir den tykk og kremet - perfekt til pasta. 

Mange sverger til den som salatost, enten ternet eller revet i biter, men den er minst like god til de fleste middager med ost.

Pisket feta med bakte jordbær

Lag en kremet og superdigg "whipped feta", eller fetakrem, med ovnsbakte jordbær. Serveres med ferskt brød som dyppes i fetakremen. Passer godt både som smårett eller dessert.

Bakt søtpotet med fetaost og soltørket tomat

Bakt søtpotet er digg med fyll som fetaost, avokado og soltørket tomat. Bakt potet kan lages i ovn, airfryer eller på grillen og er en god middag eller digg snacks for hele familien!

Fylt paprika med fetaostkrem

Oppskrift på søtpaprika med fyll av fetaost, creme fraiche, chili og urter. Paprikaen kan både grilles og ovnsbakes, og denne varianten kan serveres som en rett i seg selv, til tapasbordet, eller som tilbehør til grillmat.

Stekt kveite med gresk salat

Enkel og god oppskrift på stekt kveite med klassisk gresk salat. God, frisk og lett middag til både hverdag og helg. Husk å steke kveiten forsiktig slik at den forblir saftig! Et steketermometer er gull verdt for å unngå tørr fisk. 

Få fetaost og salatost levert hjem: