Hemmeligheten bak en god pizzasaus

Hemmeligheten bak en god pizzasaus

Tomatsaus til pizza blir best når du lager den selv. Hjemmelaget pizzasaus løfter faktisk smaksopplevelsen av en pizza og det er letter å lage enn du tror. Vi viser deg hvordan og deler våre beste tips.

Uansett om du foretrekker amerikansk pizza, italiensk pizza eller den klassiske langpannen, så er det én ting alle pizzaelskere er enig om: Pizzasausen blir best når du lager den selv!

For å lage en god tomatbasert pizzasaus må du ha gode tomater, som norske solmodne tomater eller hermetiske tomater av god kvalitet.

Tomater av god kvalitet

Hemmeligheten bak en god pizzasaus er så åpenbar at den lett kan gå i glemmeboken, særlig når du står på butikken en fredags ettermiddag. Det som skiller en god pizzasaus fra en «ok» pizzasaus er rett og slett kvaliteten på tomatene. 

Vi anbefaler disse tomatene:

Lag italiensk pizzasaus

Riktig pizzasaus er viktig for en tradisjonell, italiensk pizza. Det beste av alt er at denne pizzasausen er utrolig enkel å lage selv, og krever få ingredienser. Men det er to ting du må huske på for å lage autentisk pizzasaus:

 • Ikke kok sausen
  Når du koker sausen, vil mye av væsken koke vekk. Når pizzaen går i ovnen på høy varme, vil sausen koke nok en gang. Resultatet blir en tørr og kjedelig pizza.
 • Ikke krydre sausen
  Ja, du leste helt rett! Kanskje du lager verdens beste pizzasaus med krydder, olje, hvitløk og en hemmelige ingrediens - men siden denne sausen er så full av smak, vil alle pizzaene du lager smake akkurat det samme. La heller pizzadeigen og toppingen stå for den store smaksopplevelsen.
Dette er de beste tomatene til pizzasaus

Dette er de beste tomatene til pizzasaus

Det finnes over 5000 ulike typer tomater, så hvilke tomater egner seg best til pizzasausen, og hvorfor bør man velge hermetiske tomater? Dette er tomat-favorittene til italiensk pizza, og du finner dem selvsagt hos MENY.

Slik lager du ekte, italiensk pizzasaus

Italienerne er kjente for retter med få ingredienser av høy kvalitet, og pizzasausen er intet unntak. For å lage en italiensk pizzasaus, trenger du to ingredienser:

 • 400 g tomater (San Marzano eller andre hermetiske plommetomater uten skall)
 • 4 g salt

Slik gjør du:

 1. Ha tomatene i en bolle og mos dem. Her kan du bruke hendene, stavmikser eller matmølle/passersil om du har.
 2. Smak til med salt
 3. Ha sausen på pizzabunnen rett før den skal i ovnen.
Husk å ikke ha for mye saus på pizzaen, blir ikke bunnen sprø. For en italiensk pizza på ca 30 cm, holder det med 2-3 spiseskjeer.
Dette melet bør du velge til pizza

Dette melet bør du velge til pizza

Du vet at du skal gå for tipo-00 mel, men i butikkhylla er det flere typer å velge mellom. Slik velger du riktig mel ut i fra hevetid og pizzatype.

Lag klassisk, hjemmelaget pizzasaus

Skal du lage en pizza med tykkere bunn, kan du trikse litt med pizzasausen. Fordelen med å lage den fra bunnen av, er at du kan lage den akkurat slik du liker!

I tillegg vil smaken være bedre, og du får full kontroll over hva sausen inneholder. Lek deg frem med urter, hvitløk og chili, og finn smakskombinasjonen du liker best.

Slik lager du hjemmelaget pizzasaus:
Alt du trenger er hakkede friske eller hermetiske tomater, urter, hvitløk, olivenolje og litt sukker.

 1. La tomatsausen småkoke til den får en tykk og fin konsistens. Ønsker du en jevnere saus kan du gi den en omgang med stavmikseren. 
 2. Fordel sausen utover pizzabunnen (gjerne hjemmelaget), strø over ost og topp med 1-2 utvalgte toppinger.
Prøv noe nytt med hvit pizza - eller pizza bianca! Alt du trenger er ricotta eller creme fraiche istedenfor den vanlige, røde pizzasausen.

Gjør det enkelt med ferdig saus

Litt dårlig tid eller har du bare lyst til å slippe og lage pizzasaus? Hos MENY finner du et stort utvalg for enhver smak.

Topp pizzaen med passata for deg som liker det enkelt, Mutti pizzasaus om som ønsker noe hakket mer krydret og pizzasausen fra Peppes når du skal ha den klassiske lørdagspizzaen. 

Prøv en av disse: