10 tips til hvordan du kan kaste mindre mat

10 tips til hvordan du kan kaste mindre mat

Er du en av dem som har lyst til å kaste mindre mat? Sammen tar vi ansvar - bli med og kast mindre mat!

Hvert år kaster nordmenn over 230 000 tonn med spiselig mat. Ved å ta bedre vare på maten kan du både spare penger og miljøet.

Dette er våre tips:

  1. Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste
    Last ned appen MinMENY - da får du en smartere handleliste som synkroniseres automatisk med alle i husstanden. Slik slipper dere at det handles dobbelt opp.

2. Rydd i kjøleskapet, så vet du hva du har
Finn en fast dag du rydder i kjøleskapet, gjerne før du skal på storhandel. Faste plasser i kjøleskapet gir god orden og oversikt.

3. Oppbevar maten riktig
Ved å oppbevare maten riktig, slipper du at maten blir uspiselig før utgangsdatoen. Mye frukt og grønnsaker bør oppbevares i romtemperatur for best holdbarhet.

4. Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato
Se, lukt og smak for å sjekke.

Riktig oppbevaring av frukt og grønt

Riktig oppbevaring av frukt og grønt

Oppbevarer du frukt og grønnsaker riktig holder de seg friske og fine lenger, og du slipper å kaste mat unødvendig. Her får du noen enkle tips til hva du bør oppbevare hvor.

5. Ta vare på restemat
Avkjøl maten raskt og frys eller legg i kjøleskap det du har til overs.

6. Oppbevar rester og åpnede pakker riktig
Rester bør oppbevares i tette bokser og åpnede pakker med kjøttpålegg dekkes til med folie eller plast. Ost bør pakkes i matpapir og deretter i plast, da får den tilført luft og du unngår at den blir klebrig. Hvert ostestykke bør pakkes hver for seg før det legges bort.

7. Tenk over hvor mye brød du kommer til å spise
Frys brød som ikke skal spises neste dag. Er du en liten husholdning kan det være lurt å skjære brødet i skiver på brødskjærermaskinen i butikken. Frys brødet og tin antall skiver du skal ha til et måltid.

Å bruke restene til nye retter er en fin måte å kaste mindre mat på Å bruke restene til nye retter er en fin måte å kaste mindre mat på

8. La torsdag være "restetorsdag"
Bruk opp rester av råvarer og av ferdige retter før du handler ny mat til helgen.

9. Gi slapp salat en oppfriskning eller gi bløte tomater et nytt liv
Slapp salat blir som ny etter et isbad og bløte tomater egner seg utmerket i en tomatsaus.

10 Lag ikke mer mat enn du klarer å spise opp
Ofte lager man for store porsjoner. Bruk porsjonsberegning når du lager mat. Enten den som står på pakken eller antall porsjoner som er oppgitt i en oppskrift

Matsvinn-eksperimentet 2018: Hvordan kaste mindre mat?

Matsvinn-eksperimentet 2018: Hvordan kaste mindre mat?

Gjennom Matsvinneksperminetet ville vi se hvor mye en helt vanlig småbarnsfamilie klarer å redusere sitt matsvinn med i løpet av fire uker. Les om eksperimentet og se minidokumentaren her