Slik oppbevarer du maten riktig i kjøleskapet
Hvor hører egentlig de ulike matvarene hjemme i kjøleskapet, og er det noen forskjell på hvor man plasserer dem? I verste fall kan man ende opp med å forringe mat lenge før utgangsdatoen og ende opp med å kaste unødvendig mye mat.
Øverst i kjøleskapet
Her er det ikke like kaldt som i bunnen. Derfor bør du plassere matvarer som ikke blir så lett dårlige.
- Egg
- Syltetøy
- Åpnede glass med syltet frukt/grønnsaker.
Midt i kjøleskapet
Her kan du plassere kjøtt og fisk som har vært varmebehandlet, samt ferdigmat og meieriprodukter. Disse er ikke like ømfintlige som fersk fisk og kjøtt. Husk å dekke til åpnede pakker pålegg og liknende med plast så maten ikke tørker ut.
- Middagsrester
- Pølser, kjøttpudding
- Pålegg
- Rømme, yoghurt, ost og liknende meieriprodukter
Nederst i kjøleskapet
Her er det kaldeste stedet i kjøleskapet, og her bør lett fordervelig mat plasseres. Oppbevar ferdigpakket kjøtt så lenge som mulig i uåpnet emballasje før du skal bruke det. Pass på at kjøttet holder seg kaldt fra butikken og hjem!
- Rå fisk, fugl og kjøtt
- Rå kjøttdeig og farse
- Melk og fløte
Melk og fløte må ikke oppbevares her, men de holder seg desidert best om de får en plass på nederste hylle.
I kjøleskapsdøra
I døra kan du oppbevare matvarer som er lite følsomme for temperatur og har lang holdbarhet, eller som skal brukes opp fort.
- Åpnede melke- og juicekartonger
- Ketsjup, sennep, dressinger
- Egg - spesielt hvis du vil skille mellom nye og eldre egg.
Les på emballasjen
En pekepinn for hvor matvarer bør oppbevares står ofte på emballasjen. Noen matvarer kan stå romtemperert i butikk, men bør oppbevares i kjøleskap etter åpning. Dette gjelder ofte matvarer som dressinger, syltetøy, syltede produkter og hermetikk.
Riktig temperatur i kjøleskapet
I romtemperatur trives bakterier godt, og produkter som lett kan bli dårlige, som fisk, kjøtt, restemat og liknende, bør plasseres i kjøleskapet så fort som mulig. Temperaturen i kjøleskapet bør alltid være 4ºC eller lavere.