Sommermaten du ikke må gå glipp av
Sol, sommer og lange, lyse kvelder setter den gode stemningen for sommerens gode måltider og råvarer. Den lange vinteren og noe kjølige våren gjør at mange råvarer får tid til å utvikle en unik smak.
Her er de viktigste matdagene og sesongene i sommer:
Mai
Kom mai du skjønne milde, synger vi i kor. Det er ikke rart - mai måned har med seg mange godsaker som virkelig lokker fram sommerfølelsen!
- 9. mai - årets første grilldag!
Mange har kanskje fyrt opp grillen for første gang lenge før 9. mai, men etter denne dagen kan man offisielt si grillsesongen har startet. Hvorfor ikke feire dagen med en saftig angusburger eller to på grillen, spareribs eller helgrillet indrefilet av svin? - Grønn og hvit asparges
Hvit og grønn asparges er den første grønnsaken som dukker opp hos oss, og er et herlig vårtegn! Den norske aspargessesongen er kort, men god, og heldigvis får vi også asparges fra andre land.
- Makrell
Sommerfisken over alle sommerfisker. Denne begynner å komme i fiskedisken tidlig i mai, og du får tak i spenstig, fersk markell gjennom hele sommeren. - 17. mai
Nasjonaldagen er også en kulinarisk begivenhet. Her fyller vi bordet med eggerøre, spekemat, pavlova og andre fristende desserter med fokus på friske bær og sommerlige smaker. - Hamburgerens dag 28. mai
Vi feirer burgerens dag med en skikkelig digg Angusburger toppet med smeltet ost og spicy saus. Du finner vår beste angusburger i ferskvaredisken.
Juni
Endelig kan vi kalle det sommer. De sene, varme og lyse kveldene vitner om at sommerferien er rett rundt hjørnet. Friske smaker, avkjølende og lettvinte måltider er det vi går for - og selvfølgelig skal det meste grilles.
- Hval
Du får tak i frossent hvalkjøtt hele året hos MENY, men fra starten av juni og til august får du også tak i ferskt hvalkjøtt i fiskedisken. Denne delikatessen stekes som biff og er aller best med en medium-rå kjerne. Nydelig! - Sjømatens dag 13. juni
Skalldyr er perfekt sommermat, og blåskjell tilbereder du på 1-2-3, både i gryta eller på grillen. Verdt å feire! Husk nystekt loff ved siden av. - Sushidagen 18. juni
Livet er for kort til å kun spise sushi på restaurant. 18. juni markerer vi den internasjonale sushidagen, så hvorfor ikke prøve deg på hjemmelaget sushi? - Sankthans
23. juni er det Sankthans, da feirer vi den lengste og lyseste dagen i året! Feire dagen med tradisjonsrik rømmegrøt med spekemat til.
Få fersk sjømat levert hjem:
I juni kommer også rabarbra! Sesongen er kort, så bruk rabarbraen i syltetøy, kompotter og paier mens du kan - det er et helt år til neste gang.
JULI
Fellesferien er i gang, og vi kan endelig kose oss med varme dager, bading, sol og lange kvelder på terrassen. Juli er også den tiden vi kan nyte godt av en mengde frukt og grønt - alt fra bær til salater og agurk høstes nå.
- Norske bær
De begynte å komme i juni, men i juli er det høysesong for de aller fleste norske bærene vi har. Jordbær, bringebær, rips, moreller, solbær, stikkelsbær og blåbær finner du nå i hagen - og i butikken. Nyt dem mens du kan! - Olsok - 28. juli
Olsok er feiringen av Olav den helliges dødsdag 29. juli, og begynner kvelden i forveien - på samme måte som sankthans. Dagen kan du feire med Olsokgrøt - bedre kjent som rømmegrøt. - Norsk salat og grønnsaker
Du får nå tak i norsk salat i alle farger og fasonger. Prøv norsk hjertesalat, isbergsalat, kinakål, nykål, crispisalat, rapid, romano eller ruccola for eksempel. Du finner også norsk blomkål, artiskokk og årets neper i frukt- og grøntavdelingen.
AUGUST
Sommeren er på hell, men har fremdeles mange sommerlige dager igjen. Høsten nærmer seg, men det betyr også at vi får et enda større utvalg av sommerens frukt og grønnsaker.
Det nærmer seg tid for krabbe, lam og sopp!
- Krabbe
Taskekrabbe er svært kjøttrik og krabbekjøttet er hvitt, søtlig og fullt av smak! I slutten av august begynner de første krabbene å komme i fiskedisken, og du kan nyte fersk krabbe helt fram til oktober. - Lam
I slutten av august kommer også de første ferske lammene i kjøttdisken. Nyt en saftig lammecarrè, lammekoteletter eller en god fårikål. Husk også norsk hodekål til! - Plommer, epler og pærer
Saftige og smakfulle - det er de alle tre. Nå begynner de norske, saftige plommene å dukke opp, sammen med sommerens epler og pærer. En god eple- eller plommepai er på sin plass! Prøv også krydderkokte pærer med luftig vaniljeis - eller spis de som de er.