Slik steker du svinefilet Se video

Slik steker du svinefilet

Behandler du en god svinefilet riktig vil det møre kjøttet smelte på tungen. Her er triksene som gjør steking av hel indrefilet av svin til en lek.

Uansett om du velger å steke svinefileten i stekepanne, i ovn eller på grill, starter du med å gi kjøttet en god stekeskorpe. Da «lukker» kjøttet seg og blir saftig og godt.

Før du begynner

Svinefilet har en hvit hinne på den ene siden av fileten. Denne bør skjæres bort da den er seig å tygge på. Den fjerner du enkelt med en skarp kniv. 

Husk at kjøttet bør ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter før du varmebehandler det. Da stekes det jevnere, og du kjøler ikke ned stekepannen når du legger kjøttet i pannen.

Handle på nett og få levert rett hjem:


Slik steker du hel svinefilet i panne 

Hvis du ikke har tilgang på stekeovn, kan man enkelt steke indrefileten i stekepannen. Slik gjør du det:

  1. Brun kjøttet godt i stekepannen på høy varme.
  2. Skru ned varmen til medium og tilsett godt smør i pannen.
  3. Tilsett gjerne også et par fedd hvitløk og en kvast oregano, timian eller rosmarin.
  4. Smøret skal varmes til det er nøttebrunt, og deretter øses over kjøttet under stekingen.
  5. Stek kjøttet til det så vidt pipler litt kjøttsaft opp på oversiden av kjøttet.
  6. Snu kjøttet og gjenta prosessen.
For å være enda sikrere på et godt resultat bør du bruke et digitalt steketermometer – også når du steker svinefileten i panna.

Hel indrefilet i stekeovn

Steker du svinefilet i ovn har du full kontroll på kjernetemperaturen, og dermed også over resultatet. Etter at du har gitt kjøttet en god stekeskorpe i panne, fortsetter du på følgende måte:

  1. Svinefileten brunes i pannen på høy varme.
  2. Legg kjøttet over i en ildfast form
  3. Stekes på 180°C i ovnen i ca 20 minutter. Bruk et digitalt steketermometer for best resultat.

Kjernetemperatur for svin indrefilet er 66-68 °C (rosa kjerne) og 68-70 °C (gjennomstekt).

Slik serverer du svinefilet

Slik serverer du svinefilet

Svinefilet er saftig og magert kjøtt med en smak som er lett å like. Server den ovnsbakt med en god salat, eller tilbered den på grillen sammen med middelhavsgrønnsaker. Svin passer også godt med søtere smaker som frukt og bær. Restene er gode i pasta med pesto.

Hel svinefilet på grill

Ønsker du å grille indrefilet av svin, gjelder samme prinsipp som ved steking i ovn eller panne:

  1. Gi kjøttet først en fin stekeskorpe ved å bruke direkte varme.
  2. Flytt kjøttet over på indirekte varme, og sett i steketermometeret. La kjøttet stekes under lokk. Bruk steketermometer, så blir den perfekt hver gang!

La kjøttet hvile!

La kjøttet hvile etter at det er stekt, før det skjæres opp. Tommelfingerregelen er at kjøttet skal hvile omtrent halvparten av tiden du har stekt det. Har du stekt svinefileten i 10 minutter, skal det altså hvile i 5 minutter.

Kjernetemperaturen vil stige et par grader etter at det tas ut av ovnen, og kjøttet blir akkurat slik du ønsker. Da ”setter” også kjøttsaften seg, og du får et saftigere resultat.

Slik steker du koteletter

Slik steker du koteletter

Nakkekoteletter, svinekoteletter og sommerkoteletter er alle god hverdagsmiddag som de aller fleste liker. Vi viser deg hvordan du enkelt tilbereder koteletter enten i stekepanne eller i ovn. God middag!