Slik steker du svinefilet
Uansett om du velger å steke svinefileten i stekepanne, i ovn eller på grill, starter du med å gi kjøttet en god stekeskorpe. Da «lukker» kjøttet seg og blir saftig og godt.
Før du begynner
Svinefilet har en hvit hinne på den ene siden av fileten. Denne bør skjæres bort da den er seig å tygge på. Den fjerner du enkelt med en skarp kniv.
Husk at kjøttet bør ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter før du varmebehandler det. Da stekes det jevnere, og du kjøler ikke ned stekepannen når du legger kjøttet i pannen.
Handle på nett og få levert rett hjem:
Slik steker du hel svinefilet i panne
Hvis du ikke har tilgang på stekeovn, kan man enkelt steke indrefileten i stekepannen. Slik gjør du det:
- Brun kjøttet godt i stekepannen på høy varme.
- Skru ned varmen til medium og tilsett godt smør i pannen.
- Tilsett gjerne også et par fedd hvitløk og en kvast oregano, timian eller rosmarin.
- Smøret skal varmes til det er nøttebrunt, og deretter øses over kjøttet under stekingen.
- Stek kjøttet til det så vidt pipler litt kjøttsaft opp på oversiden av kjøttet.
- Snu kjøttet og gjenta prosessen.
Hel indrefilet i stekeovn
Steker du svinefilet i ovn har du full kontroll på kjernetemperaturen, og dermed også over resultatet. Etter at du har gitt kjøttet en god stekeskorpe i panne, fortsetter du på følgende måte:
- Svinefileten brunes i pannen på høy varme.
- Legg kjøttet over i en ildfast form
- Stekes på 180°C i ovnen i ca 20 minutter. Bruk et digitalt steketermometer for best resultat.
Kjernetemperatur for svin indrefilet er 66-68 °C (rosa kjerne) og 68-70 °C (gjennomstekt).
Hel svinefilet på grill
Ønsker du å grille indrefilet av svin, gjelder samme prinsipp som ved steking i ovn eller panne:
- Gi kjøttet først en fin stekeskorpe ved å bruke direkte varme.
- Flytt kjøttet over på indirekte varme, og sett i steketermometeret. La kjøttet stekes under lokk. Bruk steketermometer, så blir den perfekt hver gang!
La kjøttet hvile!
La kjøttet hvile etter at det er stekt, før det skjæres opp. Tommelfingerregelen er at kjøttet skal hvile omtrent halvparten av tiden du har stekt det. Har du stekt svinefileten i 10 minutter, skal det altså hvile i 5 minutter.
Kjernetemperaturen vil stige et par grader etter at det tas ut av ovnen, og kjøttet blir akkurat slik du ønsker. Da ”setter” også kjøttsaften seg, og du får et saftigere resultat.