Dette er frukt- og grønt trendene vi har tro på i 2024
Med økende bevissthet for egen helse og bærekraftige varer, har det aldri vært mer spennende å utforske den fargerike og smakfulle verdenen av frukt og grønt.
Kortreiste varer vil øke i popularitet, og de eksotiske superfruktene er kommet for å bli. Hvorfor ikke gjøre de 5 om dagen litt mer spennende ved å prøve ut noe du aldri har smakt før?
Brokkolini - brokkoliens populære lillesøster
Brokkoli er allerede et fast tilskudd på matbordet i mange hjem, men det er den nyere lillesøsteren brokkolini som kommer til å ha størst vekst i popularitet i år.
Brokkolini er mildere og søtere i smaken enn brokkoli, og smaker like godt ovsnbakt som rett fra grillen. Brokkolini er også en såkalt supergrønnsak, og har mer antioksidanter enn brokkolien.
Lokale små poteter
Småpoteter har blitt en hit hos mange og kommer til å øke i popularitet også i 2024. Potetene er ekstra små og delikate, og smaker mye mer enn andre poteter.
I skallet til småpotetene sitter det både kostfiber og gode næringsstoffer, og de kan derfor spises akkurat som de er. Det går fort å tilberede småpotetene nettopp fordi de er små, og de kan brukes til alt man ellers bruker vanlige poteter til.
Småpotetene fra Bjertnæs og Hoel er både kortreiste og smakfulle, og fås kjøpt i alle MENY-butikker.
Kjøp småpoteter fra Bjertnæs & Hoel her:
Kål er ikke bare kål
Rødkål, spisskål og sommerkål, eller nykål som den også kalles, fortsetter å vokse i popularitet. Det har spesielt vært økende etterspørsel etter spisskål og sommerkål de siste årene. Felles for disse kålene er at de kan stekes, dampes og kokes, men de kan også fint spises rå i salater og annen råkost.
Trendy druer
Den røde Crimsondruen er stor og kraftig i smaken, og er vår bestselgende røde drue. Den nyere Cotton Candy druen har smak av sukkerspinnn og er en grønn favoritt blant store og små. Sistnevnte har blitt svært populær på grunn av den søte, snop-aktige smaken.
Saftig vannmelon
Melonens saftige og søte fruktkjøtt gjør den til en skikkelig sommerhit, og den vil fortsette å vokse i popularitet i året som kommer.
Vannmelonens søte og milde smak gjør at den kan brukes til så mangt. Den kan brukes i juice, salat og smoothies, eller bare spises som den er. Den kan til og med grilles!
De eksotiske fruktene har kommet for å bli
Persimon er en liten delikatesse av en frukt med søt smak og saftig fruktkjøtt. Persimonen er full av kostfiber og c-vitamin, og er en av fruktene som har blitt stemplet som superfrukt.
Denne lille gule frukten er god for fordøyelsen, og den søte smaken passer perfekt til spekemat. Det er flere som oppdager persimonen, og vi tror den vil bli enda mer populær i 2024.
Persimonen er ikke alene om å vokse i popularitet, vi ser også en økning i etterspørselen av litchi, pasjonsfrukt, cherryplommer og donutfersken. Dette tyder på at de litt mer eksotiske fruktene oppdages av flere, og at de er kommet for å bli.
Matgresskar kan brukes til så mangt
Gresskar kan brukes til mer enn halloween-dekor! Matgresskar som Hokkaido og Spagetti er svært nøytrale og milde i smaken og kan derfor brukes i mange retter. Gresskarene er i sesong fra august og utover høsten, og vokser i popularitet da de kan brukes som erstatning for blant annet kjøtt og pasta.
Slik bruker du hokkaidogresskar
Ovnsbakt er fruktkjøttet til Hokkaidogresskaret fløyelsmykt og fyldig med nøtteaktig smak, og passer perfekt som kjøtterstatning i forskjellige typer retter.
- Del i to og skrap ut frøene
- Del i båter med skallet på og legg båtene på et stekebrett
- Ha over olje, salt og pepper
- Ovnsbak til det er mørt
Slik bruker du spagettigresskar
Spagettigresskar kan brukes som en erstatning til spagetti eller vanlig pasta, da fruktkjøttet deler seg opp i spagetti-liknende ''tråder'' når den varmebehandles.
- Del gresskaret i to og legg på et stekebrett med litt olje, salt og pepper
- Ovnsbak til det er tørt
- Skrap ut ''spagettien'' med en gaffel eller lignende
Norsk asparges i vinden
Asparges blir mer trendy, og spesielt aspargesene fra Hvasser Asparges vil fortsette å øke i popularitet. De hvite aspargesene fra denne Matskatt-leverandøren er de første av sitt slag i Norge, og har doblet i salg.
Hvit asparges har en delikat smak med en fin balanse mellom bitterhet og sødme, og er mer intens i smaken enn grønn asparges. Aspargesen spises kokt, gjerne for seg selv, eller som tilbehør til sjømat og kjøtt.
Hvasser Asparges i sesong
- Hvit asparges: mai -juni
- Grønn asparges: tidlig mai-juni