Årets norske Matskatt 2018 er Hvasser asparges
Bilde: Fra venstre: Espen Lie, Edvart Freberg, Bodil Nordjorde og MENY-sjef Vegard Kjuus

Årets norske Matskatt 2018 er Hvasser asparges

Publisert 7. september 2018
Hvert år deles Årets Matskattstipend ut av MENY og er Norges største lokalmatpris. Årets vinner 2018 er Hvasser Asparges fra Vestfold som får et stipend på 500 000,- for å utvikle Norges første hvite asparges. I tillegg får Dybvik fra Møre og Romsdal 150 000,- for å gjøre klippfisk mer tilgjengelig og Klokk & Co fra Oslo 100 000,- for å utvikle flere alkoholfrie øltyper.

Årets Matskattstipend er nå delt ut og det ble Hvasser som til slutt trakk det lengste strået. Stipendet skal brukes til å utvikle og dyrke hvit asparges, noe som er helt unikt og nytt i Norge i dag!

Nyvinning

Nivået på årets kandidater var høyere enn noen gang, og det var til slutt Hvasser Asparges fra Vestfold som til slutt kunne innkassere det som er Norges desidert største og viktigste lokalmatstipend. Produsenten er nesten alene om å dyrke grønn asparges i Norge, og vil nå bruke stipendet til å prøve å dyrke frem hvit asparges.

- Det hadde vært utrolig gøy hvis vi som første butikkjede kunne solgt hvit norsk asparges. Hvasser Asparges er en kvalitetsleverandør som tør å satse nytt, og det er derfor veldig fortjent at de får dette stipendet, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.

10 finalister klare i Norges største lokalmatpris 2018

10 finalister klare i Norges største lokalmatpris 2018

Norsk lokalmat har aldri stått sterkere og for MENY er det viktig å gi hylleplass til matgründere som brenner for å foredle unike norske råvarer. Nå er de 10 finalistene for årets Matskattstipend klare og her er det alt fra iskrem til klippfisk som står på menyen.

Bak fra venstre; Eivind Hålien i NorgesGruppen, Espen S. Lie leder av MENY-Lauget og Vegard Kjuus. Fremme fra venstre; Edvart Freberg i Hvasser Asparges, Leif Klokk og Kristine Lund, Klokk & co, Jakob Dybvik og Sindre Dybvik i Dybvik, og jurymedlem Bodil Nordjorde. Bak fra venstre; Eivind Hålien i NorgesGruppen, Espen S. Lie leder av MENY-Lauget og Vegard Kjuus. Fremme fra venstre; Edvart Freberg i Hvasser Asparges, Leif Klokk og Kristine Lund, Klokk & co, Jakob Dybvik og Sindre Dybvik i Dybvik, og jurymedlem Bodil Nordjorde.

Klippfisk og alkoholfritt øl

Den tradisjonsrike klippfisk-produsenten, Dybvik fikk nesten like mange stemmer som Hvasser Asparges, men endte til slutt opp med 2.plass og et stipend på 150 000 kroner. Dybvik vil bruke stipendet på å gjøre klippfisk mer tilgjengelig for folk i farta.

På 3.plass kom mikrobryggeriet, Klokk & Co, som vil bruke stipendet på 100 000 kroner til å utvikle flere typer alkoholfrie øltyper. Bryggeriet har allerede stor suksess med et øl kalt FRIPA, som er en IPA uten alkohol.

-Vi hadde 10 helt fantastiske kandidater i finalen og konkurransen er knallhard, men denne gangen ble det disse tre som både er innovative, samfunnsbevisste og som i tillegg sprer matglede ut til kundene våre. Norge blir et rikere mat land på grunn av slike produsenter, sier Kjuus.

Matskattstipendet - Norges største lokalmatpris

Matskattstipendet - Norges største lokalmatpris

Hvert år deler vi ut MENYs Matskattstipend. Norges største lokalmatpris! Målet er at du som er glad i god mat skal finne enda større utvalg av unike, lokale kvalitetsvarer i din butikk. Med stipendet inspirerer vi til innovasjon og produktutvikling.

Juryens begrunnelse:

  • Hvasser Asparges som med en kort sesong, unike dyrkingsforhold og stor entusiasme leverer håndplukket kvalitet som enhver matentusiast drømmer om. I over 20 år har det vært sådd og dyrket Asparges på sommerøya Hvasser, en tradisjon som blir tatt godt vare på og løftet videre. Ideen om å dyrke frem hvit asparges i Norge ga full uttelling hos juryen.

  • Dypvik drives av de tre brødrene Dybvik som var de første som valgte å ha et spesielt fokus på det norske markedet med en av våre viktigste eksportartikler, Klippfisken. Med langsiktig jobbing der kvalitet, innovasjon og historiefortelling står sentralt har de klart å skape "Klippfisk magi", en magi som også traff juryen.

  • Klokk & Co Mikrobryggeri som med sitt motto "Stas til folket" har utviklet både smakfulle øl og ikke minst kanskje Norges beste alkoholfrie øl, FRIPA. Bak satsingen står vennene Leif, Kristine og Håkon som alle er entusiaster med fokus på å kunne glede alle med sine brygg og muligheten for spesialdesignede etiketter. Juryen likte spesielt godt at noen tar tak i en del av øl segmentet som ikke har det beste ryktet på seg når deg gjelder smak, noe som igjen kan øke konsumet av øl uten alkohol.
Se film fra fjorårets vinner