Tips til ostefatet

Et spennende ostefat er en fest, eller en romantisk invitasjon, og fremfor alt er det utrolig godt. Her finner du tips til ostefat, både for nybegynnere og viderekommende.

Ostefat med milde oster

Dette er et ostefat for deg som er ny som ostesmaker, eller som er glad i litt mildere oster.


Stort ostefat for 4 personer

  • Tolko Pepper - 150g - Ferskost med kraftig smak av pepper . Konsistensen er kremet fin og smørbar. Passer kjempe godt til usaltet kjeks eller brød.
  • Roche baron - 150g - Blåmuggost som er kremet og mild. God på ostebordet, til  osteanretninger og som forrett sammen med stangselleri. Navnet kommer fra slottet som produsenten ligger rett nedenfor.
  • Le Roule - 150g- Ferskost som er frisk og luftig. Mild smak med hvitløk. Nytes sammen med usaltet brød eller kjeks.
  • Brie de Paris -150g- Kittost og en tradisjonell mild brie med en fyldig og mild smak med et preg av hasselnøtter. Serveres sammen med friske jordbær, moden frukt, nøtter og honning.
  • Grottelagret Gruyére- 150g- Fastost som er lagret minimum 12 mnd i Kaltbach grottene i Sveits, disse grottene har en konstant temperatur og luftfuktighet. Osten er fyldig og aromatisk uten å være sterk med en lang og behagelig ettersmak. Lett kornet med noe salt utslag.Server gjerne med ananas eller pære på et ostebord

Ostefat med modne oster

Dette er et ostefat for deg som har smakt deg gjennom de mest kjente ostene og er litt viderekommen på ost.


Stort ostefat for 4 personer

  • St Albray - 150 g - Kittost med en fin og glatt konsistens. Typisk dessertost som hører hjemme på ostebordet. Kan også brukes til snitter. Anbefales sammen med en mild kjeks og f.eks. nøtter og honning.
  • St Agur - 150 g - Blåmuggsot med en rik og fyldig smak, kremet og mild konsistens. Ypperlig dessertost med flere bruksmuligheter. Egner seg godt i dressinger og i varme sauser. Nydelig som topping på poteter eller stekt kjøtt.
  • Brie Firkantet fra Ostegården - Hvittmuggost  med en karakteristisk smak. Produsert på en liten gård utenfor Bergen. Her diver ekteparet Ruth og Jørn Hafslund med melkeing og ysting. Server den gjerne til dessert, som en smårett eller til kveldskos. Den er også velegnet til baguetter og smørbrød.
  • Maxi Bocage Camembert - Hvittmuggost med en fyldig smak og en selvskreven gjest på ostebordet. Fra AOP området i Normandie. Fin til baguetter, småretter med spekemat, eller i butterdeig med f.eks. jordbærsyltetøy
  • Manchego 9mnd - Fastost som er laget av fåremelk fra rasen Manchega, i området La Mancha sørøst i Spania. Den er noe salt med en lang og mild ettersmak av nøtter. Manchego egner seg utmerket som dessert, forrett eller snacks på ostebordet. Egner seg også revet i sauser, supper og pastaretter. Ternet i salater.
  • Chevre Sot- Chevre med sot er sprøytet med aske. Osten har en flott og særegnen geitesmak. Kjempegod som dessertost, men kan også brukes i matlaging til gratinering og i salat.

Ostefat med sinte oster

Dette er oster for deg som liker å utfordres på smak og som vil prøve noe nytt.


Stort ostefat for 4 personer

  • Chevre Haukeli - 150g - Chevre fra Haukeli i Telemark er en førsteklasses ost. Den er laget av helfet geitemelk. Det blir ikke fjernet fløte fra geitemelken og osten blir ystet slik den er. Kan nytes både varm og kald. Som forrett, smårett, middag eller dessert.
  • Jarlsberg XO - 200g - Fastost med en fyldig, litt søtlig og nøtteaktig smak. Lagret i minimum 15 måneder. Flott som smakshever i varme og kalde retter. Utmerket på ostebordet og som snacks.
  • Rouquefort Pappillon - 150g- Blåmuggost med en ren og kraftig smak med mye salt, svært forskjellig fra melkens sødme. Ostemassen er fuktig og smuldrete og bør skjæres med forvarmet kniv. Osten smelter i munnen og smaker fantastisk. Egner seg også som smaksforsterker i sauser eller skivet over biffen.
  • Taleggio grottelagret -150g - Kittost som er fyldig og aromatisk, men likevel mild. Denne osten har et bredt spekter av bruksområder. Den uttalte sødmen i smaken gjør den til en elegant dessertost og en hjørnestein på ostebordet. I terningsform er den flott i salater og risotto. Også velegnet som smaksavrunder i sauser og pastaretter.
  • Langres 180G - 180g- Kittost som du serverer når du skal ha noe spesielt. Fyldig og aromatisk. Velegnet som en del av en ostanretning eller som en mellomrett etter en kraftig hovedrett. Passer også som ingrediens i røkelaksmousse og som canapé.
  • Brie de Meaux - 150 g- Hvittmuggost med en smak som gjør den ypperlig som dessertost. Smaken på denne brien gjør at du bør servere den med søtt tilbehør. Prøv med modne fiken og usaltet brød eller kjeks.
  • Iberico 6 mnd - 150 g- Fastost som er mildere enn storebroren Manchego og den bærer preg av at den er laget på en blanding av melk fra får, geit og ku. Mild og passer til de fleste anledninger. Som forrett, dessert, snacks, riving over sauser, supper og pastaretter

Tilbehør

Husk at smaken på osten kommer best til sin rett om den får lov til å bli temperert før servering.

  • Godt brød - grovt, fint, nøttebrød,
  • nøytrale kjeks eller knekkebrød
  • Pepperkaker til blåmuggost
  • Frukt - gjerne søt, godt modnet frukt
  • Nøtter - både salt og ristede nøtter
  • Honning - passer til de fleste sorter ost
  • Marinerte frukter, marmelader og chutney.

MENY bruker cookies på sine nettsider for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godtar du bruk av cookies.