Hvorfor feirer vi Halloween?

Hva er egentlig Halloween og hvorfor dukker gresskar, godteri og hekser opp på Halloween? Hvorfor feires denne dagen akkurat i slutten av oktober? Her får du svar på alt du lurer på om Halloween.

Hva er egentlig Halloween?

Halloween er en overgangsfest mellom sommer og vinter. Et velkommen til vinteren og et farvel til sommeren. Det feires i slutten av Oktober måned for å markere sommerens slutt. Det er en seinhøstfest med sterke tradisjoner knyttet til død og gjenfødsel. Halloween har alltid hatt et karnevalpreg – og på denne kvelden er det dødens kostymer som gjelder. Kostymer som zombier, skjeletter, død brud, demonmasker og lignende er vanlig å se denne kvelden.

Halloween-feiringen har sin opprinnelse fra en gammel irsk myte om den gjerrige smeden Jack O'Lantern. Etter å ha prøvd å selge sin sjel til djevelen for en siste drink på versthuset, ble han dømt til å gå rundt med en uthult kålrot med lys i, helt frem til dommedag. Markeringen av dette ble gjort kvelden før Alle Helgens Dag - Alle Helgens kveld, altså All Hallows Eve. I USA ble kålroten raskt erstattet av gresskar, som fikk navnet Jack-O-Lanterns.

Gjennom årene har Halloween-feiringen bygget seg opp til å bli blant de helt store markeringerne i USA, og de siste årene har fenomenet også spredd seg til Europa og Norge. Denne dagen dukker det opp mange utkledde barn som går fra dør til dør og ber om godterier!

Morsomt for både liten og stor!

Spøkelsesfesten Halloween er like spennende både for voksne og barn. Med litt gode tips er det bare å hive seg over festforberedelsene på kjøkkenbenken. Snacks må lages, og kandiserte epler og ristede gresskarkjerner er de store klassikerne.

Høydepunktet er når man skal lage selve Halloween-lykten. Det anbefales å bruke et gresskar på 4 til 5 kilo. Skjær av toppen og ta ut vevet og kjernene. Skjær ut hull til øyne, nese og munn. Plasser telys i gresskaret og legg på toppen igjen.