Slik bygger du pepperkakehus

Slik bygger du pepperkakehus
Det blir fort liv i stua når pepperkakehuset skal bakes og bygges. Men hvordan lykkes man egentlig med å lage et pepperkakehus som henger sammen og som står? Følg tipsene nedenfor.

Forslag til handleliste til et pepperkakehus

  • 2 bokser ferdig pepperkakedeig fra Meny. Eller lag pepperkakedeig selv
  • ½ kg sukker
  • 3 kjærligheter på pinne eller 1 neve sukkertøy (til vindusglass), ulike fruktdrops/sukkertøykan brukes, men ikke pastiller
  • Godteri og kakepynt etter eget ønske

Melis- og eggehviteglasur

  • 3 store egg, kun eggehviten (ca. 1 dl)
  • 1 ts sitronsaft
  • 3 pakker melis (ca. 15 dl)
  • ½ ts natron
  • Evt. konditorfarge

Byggetegninger- print her

Melis- og eggehviteglasuren som brukes til pynt, kan også brukes til å lime sammen huset, om man ikke vil lage knekk. Varier pynten etter hva som passer din smak og ditt design.

Elt deigen lett sammen og kjevle den til 3 mm tykkelse på et stykke bakepapir. Tegn over formene på bakepapir og/eller klipp ut byggetegningene til huset. Legg formene på pepperkakedeigen og skjær rundt. Dra bakepapiret over på en bakeplate. Merk at en av pipens langsider bør stekes speilvendt hvis den pene stekeflaten skal synes.Pass på at du lager riktig antall deler.

 

Fjern papirformene og overflødig deig. Knus fruktdrops/sukkertøy i en pose og legg et jevnt lag i hullet til vinduet. Stek pepperkakene i ovnen på 180 °C til de er gyllenbrune, ca. 10-12 minutter, og avkjøl.

 

 

Varm opp sukker til knekk i en jernpanne på svak varme. La det smelte helt før du rører forsiktig. Huset bør settes sammen over bakepapir og pass på at du limer sammen formene i riktig vinkel. Vær forsiktig når du lager knekk, og ikke la barn delta i arbeidet, da sukkeret blir ekstremt varmt. Du kan også lime sammen huset med melisglasuren.

 

Dypp enden på en av de to bitene som skal limes sammen i knekken, eller smør på knekk med en tresleiv. Hold formene sammen, under lett press, til knekken har stivnet. Lim sammen front- og bakvegg med hver sin sidevegg og deretter delene sammen. Smør knekk på kantene mot taket og fest på takplatene. Monter pipen og fest den på taket. Fest døren på fronten. Huset er klart til pynting når knekken har stivnet.

Visp eggehviten hvit og luftig, tilsett sitron og natron. Visp inn litt melis av gangen til glasuren er seig og ikke siger sammen.Tilsett evt. konditorfarge. Ha blandingen over i en kakesprute med ønsket munnstykke.

Få fantastiske pyntetips her

Pepperkaker kan også brukes..

* Som julepynt, til å henge opp med rød sløyfe. I vinduer, på trollhassel og på juletreet.

* I pene kakebokser eller cellofanposer med sløyfe, som gave.

* På pinne.

* Som bordkort.

* Skjær ut et hakk i pepperkakehjerter før steking. Da kan de henges på kaffekoppen eller melkeglasset når de er ferdigstekte.

* Blåmuggost, brie og chevre er godt på pepperkake. Lag pepperkakecanapéer med ost og fikenmarmelade.

* Prøv finstrimlet lammerull og litt rømme på pepperkaken. Kjempegodt sammen med det søte og krydrete!

* Knuste pepperkaker er godt som knas på toppen av sjokolademousse.

* Erstatt noen av digestivekjeksene i ostekaka med pepperkaker. Da får du en deilig, krydret bunn.