Slik bygger du pepperkakehus Se video

Slik bygger du pepperkakehus

Det blir fort liv i stua når pepperkakehuset skal bakes og bygges. Men hvordan lykkes man egentlig med å lage et pepperkakehus som henger sammen og som står? Følg tipsene nedenfor.

Pepperkakehus er utrolig morsomt å lage, men det er ikke alltid man får det helt til. Noen ganger blir veggene skjeve og taket for stort. Her har vi flere tips til deg som skal lage pepperkakehus og som vil lykkes på første forsøk!

1. Dette trenger du:

  • 2 bokser ferdig pepperkakedeig fra MENY, eller lag pepperkakedeig selv. Oppskriften finner du her
  • ½ kg sukker
  • 3 kjærligheter på pinne, 1 neve sukkertøy eller gelatinplater til vindusglass
  • Godteri og kakepynt etter eget ønske

Til melis og eggehviteglasur: 

  • 3 store egg, kun eggehviten (ca. 1 dl)
  • 1 ts sitronsaft
  • 3 pakker melis (ca. 15 dl)
  • ½ ts natron
  • Evt. konditorfarge

Kjøp det du trenger hos MENY

Pepperkakehus er kjempegøy å lage og pynte! Pepperkakehus er kjempegøy å lage og pynte!
Melis- og eggehviteglasuren som brukes til pynt, kan også brukes til å lime sammen huset om man ikke vil lage knekk. Varier pynten etter hva som passer din smak og ditt design.


2. Bygg huset med denne malen

Elt deigen lett sammen og kjevle den til 3 mm tykkelse på et stykke bakepapir. Tegn vegger og tak på bakepapir og klipp ut byggetegningene til huset.

Legg formene på pepperkakedeigen og skjær rundt. Dra bakepapiret over på en bakeplate. Merk at en av pipens langsider bør stekes speilvendt hvis den pene stekeflaten skal synes. Pass på at du lager riktig antall deler.

Ønsker du en ordentlig mal? Klikk på knappen under vår byggetegning for pepperkakehus.

Mal for pepperkakehus
Å bake pepperkakehus er gøy, spesielt å pynte det etterpå! Å bake pepperkakehus er gøy, spesielt å pynte det etterpå!

3. Stek huset

Fjern papirformene og overflødig deig. Knus fruktdrops/sukkertøy i en pose og legg et jevnt lag i hullet til vinduet. Stek pepperkakene i ovnen på 180 °C til de er gyllenbrune, ca. 10-12 minutter, og avkjøl.

4. Sett sammen huset

Varm opp sukker til knekk i en jernpanne på svak varme. La det smelte helt før du rører forsiktig. Huset bør settes sammen over bakepapir og pass på at du limer sammen formene i riktig vinkel.

Vær forsiktig når du lager knekk, og ikke la barn delta i arbeidet, da sukkeret blir ekstremt varmt

Emblem
Du kan også lime sammen huset med melisglasuren!
Når du har fått limt sammen huset og knekken har stivnet helt, er det på tide å pynte Når du har fått limt sammen huset og knekken har stivnet helt, er det på tide å pynte

Lim sammen front- og bakvegg med hver sin sidevegg og deretter delene sammen. Smør knekk på kantene mot taket og fest på takplatene. Monter pipen og fest den på taket. Fest døren på fronten.

Huset er klart til pynting når knekken har stivnet.

4. Pynt pepperkakehuset

Visp eggehviten hvit og luftig, tilsett sitron og natron. Visp inn litt melis av gangen til glasuren er seig og ikke siger sammen.

Tilsett evt. konditorfarge i melisglasiren. Ha blandingen over i en kakesprute med ønsket munnstykke eller lag et kremmerhus med bakepapir.

Pynt så etter alle kunstens regler. Vil du ha èn farge? Vil du kun ha mønster med melisglasur? Kanskje du vil ha røde og grønne nonstop på taket?

Her er det kun fantasien som setter grenser! Hvis du likevel ønsker litt tips til hvordan du kan pynte pepperkakehuset, kan du lese artikkelen under - her er mange gode tips!

4 tips til Pepperkakehuset

4 tips til Pepperkakehuset

Går du også for tradisjonell pynt på det årlige pepperkakehuset? Gjør noe...