Feire samefolkets dag – 6. februar

Feire samefolkets dag – 6. februar

Mandag 6. februar er Samefolkets dag, og hva passer bedre enn å feire samenes nasjonaldag med noe ekstra godt med reinsdyr?

Slik feires samefolkets nasjonaldag

Samefolkets nasjonaldag har blitt feiret siden 1993, og en sentral del av feiringen er fest og aktiviteter for barn og unge. Skoler og barnehager har gjerne en høytidelig markering av nasjonaldagen.

Dette er en festdag man markerer ved å pynte seg i samiske kofter og nyter god mat i godt selskap.

Bidos - samenes nasjonalrett

Vil du feire nasjonaldagen, passer det ekstra godt med den samiske nasjonalretten! Bidos, også skrevet biđos eller biđus, er er en samisk kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt, og serveres gjerne som festmat. 

Du kan bruke flere typer reinsdyrkjøtt i Bidos, f.eks. flatbiff, bog eller stek. Reinsdyrskav kan også brukes, selv om det ikke er helt korrekt.

Enkel og god finnbiff

Finnbiff er enda en klassiker vi aldri går lei. Med reinsdyrskav, tyttebær, creme fraiche og sopp er dette en perfekt varmende søndagsgryte. 

Reinsdyrskav med asiatisk vri

Er du litt lei av gryter og klassiske retter, kan også reinsdyr brukes til mye annet godt! Reinsdyr er godt både til taco og pizza, men passer også svært godt til asiatiske smaker. 

Hvorfor ikke prøve en lekker rett med reinsdyrskav, syltede grønnsaker og hoisinsaus? 

  • riseddik
    150ml Saitaku
    38,90 kr259,33 kr/l
  • varanger Skav
    300g Finnmark Rein
    109,00 kr363,33 kr/kg
  • cashewnøtter
    Saltet 150g Eldorado
    29,50 kr196,67 kr/kg
    Midlertidig utsolgt
  • hoisin Sauce
    190ml Blue Dragon
    59,90 kr315,26 kr/l
Se alle oppskrifter med reinsdyr

Norsk reinsdyr fra FinnmarkRein

Reindrift er et av flere, tradisjonelle samiske yrker. Fåtallet driver med reindrift i dag, men de som gjør det har gjort det i generasjoner. Slik blir det godt kjøtt av!

FinnmarkRein finner du året rundt i frysedisken hos MENY, og ferskt i sesong på høsten.

Finnmark Rein

Finnmark Rein

Utsøkt kjøtt fra utvalgte dyr som beiter fritt i vill natur, der reinen trives best. Alt det reinen spiser fra naturens ville spisskammer, setter en fantastisk smak på kjøttet - smak forskjellen.

Kjøttet er fra utvalgte dyr som beiter fritt i vill natur i Finnmark, der reinen trives best. Her ferdes de på snødekte vidder og i frodige daler, og beiter fritt hele året. 

De blir fulgt av reineierne sine gjennom de opptil 600 kilometer lange urgamle flytteveiene mellom de ulike årstidsbeitene.

Emblem
FinnmarkRein er en av våre håndplukkede Matskatter. Det betyr at det er unik kvalitet, smak og historie bak råvaren.