Stillehavsøsters: Fra miljøproblem til kortreist godbit

Stillehavsøsters: Fra miljøproblem til kortreist godbit

Publisert 1. juli 2022
Stillehavsøsters, som er en stor miljøtrussel langs norskekysten, skal nå bli til en kortreist nytelse.

- Østers er trendy, men også i ferd med å bli mer folkelig. Vi håper vi kan bidra til å holde bestanden nede i Norge ved å selge skjellene til spiselige priser i alle våre butikker, sier Lars Gerhardsen, ansvarlig for fisk og sjømat i MENY. 

Stillehavsøstersen invaderer store deler av norskekysten i stort tempo grunnet en enorm formeringsrate. Ikke bare ødelegger den badeplasser, den ødelegger også det norske artsmangfoldet.

Blåskjell blir borte og fuglelivet påvirkes. I 2012 ble stillehavsøstersen derfor svartelistet av Miljødirektoratet. 

Hvorfor ikke se på de utskjelte norske skjellene som en mulighet? Østers er stadig oftere på restaurant-menyene, men også hjemme-salget øker. 
- Vi opplever at østers er en trend, som vi tror vil nå ut bredere i folket i årene fremover, litt på samme måte som vi har sett med sushi. Hvorfor ikke da spise de norske stillehavsøstersene. De er fantastisk gode, bedre enn oppdrettsøstersen vi importerer; både fordi de er et vilt produkt, dagsferske, men også på grunn av det friske, norske kalde vannet, sier Niels Aall-Lyche, daglig leder i Norwegian Shores. 

Trygt og god kvalitet 

Norwegian Shores plukker i dag, med myndighetenes tillatelse, stillehavsøsters i Østfold, Vestfold, Telemark og Agder. Skjellene går via et renseanlegg på Nøtterøy og gjennom en omfattende prosess for å sikre både matvaretrygghet og at alle skjell er av beste kvalitet før de sendes videre for konsum.

- Vi tar tak i en miljøutfordring, samtidig som vi etablerer en ny sjømatkategori i et Skagerak nærmest dødt for fiske. Men skal plukkingen monne, må vi få større distribusjon. Det sørger MENY nå for med alle sine butikker rundt om i landet, sier Aall-Lyche. 

Lave priser og stor vekst i blåskjell

Gerhardsen i MENY er spent på salgsutviklingen. MENY har i mange år solgt østers, i hovedsak importerte oppdrettsøsters fra Frankrike.

Salget har ligget på ca. 4 millioner i året. Kun et fåtall av MENY-butikkene i de store byene har hatt østers permanent, mens de fleste har hatt dem knyttet til større helgeaktiviteter med skalldyrshow. Absolutt alle butikkene har solgt østers i 2021.

- For å gjøre østers mer folkelig og tilgjengelig setter vi ned prisen til fast stk.-pris på 19,90. Så må vi gi kundene gode serveringstips og lære dem hvordan de skal åpnes.

Vi tror på salgsvekst, ikke minst fordi vi hadde en vekst i skalldyr og blåskjell på ca. 20 prosent i fjor, sier Gerhardsen. 

Til tross for en gryende østers-trend og god vekst i skalldyr og skjell, har vi nordmenn en lang vei å gå når det gjelder å slurpe i oss østers.

For mens franskmenn i snitt per innbygger spiser 30 østers på et år, spiser vi i snitt 0,2 østers pr år. Svenskene spiser dobbelt så mange som oss.

Slik åpnes og tilberedes østers

Slik åpnes og tilberedes østers

Friske østers er en eksklusiv delikatesse og her finner du alt du trenger å vite om østers. Å åpne østers er lettere enn man tror!