Kraftkar fra Tingvollost ble vinner av Lokalmatvalget
Lokalmatvalget var en nasjonal konkurranse som ble avhold av MENY, der det norske folk kunne stemme på utvalgte lokalmatprodukter. I lokalmatvalget stilte ca. 85 produkter, fordelt på mellom 5-10 kandidater fra hver geografisk region.
Førsteplassen gikk altså til osten Kraftkar fra mørekysten.
Andre og tredjeplassen gikk til Inderøysodd fra Inderøy slakteri og TINE Dovre brie fra Dovre ysteri.
Dette er Kraftkar
Tingvollost har oppkalt ostene sine etter historiske personer fra stedets middelalderhistorie.
Kraftkar er en vellagret blåskimmelost med en kremaktig og litt kornete konsistens, og navnet kommer fra de mange mytene om drengen Tore Nordbø og hans overnaturlige styrke. Han var så stor at han måtte gå sidelengs inn gjennom dørene til folk.
I produksjonen brukes det bare pasteurisert kumelk fra egen gård til ystingen. Alle de 60 kyrne i fjøset har navn, og gjengen på Saghaug gård har stor tro på at smaken på melken avhenger av hvor bra dyrene har det og at melken får smak av naturen rundt seg.
Om norske Matskatter
Lokalmat, i MENY kalt matskatter, er viktig for mat-Norge. Produktene bidrar til større utvalg, flere unike kvalitetsprodukter, bedre utnyttelse av norske råvarer og et mer levende distrikt-Norge.
Hva mener vi i MENY når vi snakker om norske Matskatter? Vel, lokalmat, regionalmat, kortreist mat, gårdsmat – kjært barn har mange navn. Vi har valgt å sammenfatte alle disse til et felles begrep; Matskatt.
En Matskatt kan være en fremragende ost, en lettsaltet skinke, et nydelig syltetøy, delikat klippfisk, en renskåret lakseloin, gode og kjøttfulle pølser, gårdspresset eple eller en smakfull potet. Det er norske produkter med unik kvalitet ved akkurat det produktet, i kombinasjon med klar lokal identitet og en god historie, gjør at de fortjener å bli kalt en Matskatt.