Skviz - naturlig søt brus

Skviz - naturlig søt brus

Publisert 11. mars 2025
Skviz Bringebær og Skviz Sitrus er frisk og sprudlende drikke som kun er søtet med frukt. Den er verken tilsatt sukker eller søtstoff, holder et mye lavere sukkernivå enn tradisjonell brus, men smaker likevel søtt, friskt og kjempegodt.

Utfordrer tradisjonell brus

SKVIZ er blitt til gjennom et innovasjonsprosjekt i Klokk & Co. «Vi har lenge tenkt at bruskategorien trenger fornyelse», sier Kristine Lund, en av gründerne. «Brus slik vi kjenner det er enten tilsatt søtstoff, eller ganske mye sukker. Vi savnet en brus uten noen av delene, som smaker friskt og naturlig, og som man kan drikke med litt bedre samvittighet». Sammen med sin mann Leif Klokk driver Kristine det oslobaserte bryggeriet, som så langt har vært mest kjent for å lage spennende alkoholfrie øl av høy kvalitet.

Matskattstipendet satt fart i prosjektet

I 2023 fikk Klokk & Co midler fra Matskattstipendet for å utforske ideen sin. 

Målet var å lage en litt sunnere brus, laget kun på naturlige råvarer, uten tilsatt sukker. I over et år forsket de på ulike søtningskilder og smaker. Det ble mange lange kvelder på laben, og flere spennende fokusgrupper med kunder.

I 2023 ble Klokk & Co tildelt midler fra Matskattstipendet for idéen om en naturlig søtet brus I 2023 ble Klokk & Co tildelt midler fra Matskattstipendet for idéen om en naturlig søtet brus

 «Vi ønsket å lage noe folk faktisk vil ha, så vi spurte dem hva som ville vært deres drømmebrus. Svaret var ganske entydig: naturlige ingredienser, god smak og lavt sukkernivå», forteller Kristine.

Resultatet ble SKVIZ.

En ny type brus

SKVIZ er en blanding av fruktjuice og boblevann, og har et naturlig sukkernivå som er bare halvparten av det du finner i vanlig brus. De smaker friskt av bringebær og sitrus. «Vi kaller det en ny type brus», sier Kristine. SKVIZ har ikke tilsatt sukker, og heller ikke søtstoff. Ingen E-stoffer eller konserveringsmidler, kun naturlige råvarer. «Sukkernivået er faktisk bare bittelitt høyere enn i lettmelk», ler hun. Med SKVIZ ønsker Leif og Kristine å gjøre brus mer attraktivt for både barn, ungdom og voksne som ønsker seg gode og naturlige smaker, uten altfor mye sukker og kalorier. Hun understreker at ingen bør drikke for mye brus eller juice, verken med eller uten sukker. «Men når man først skal ha seg en søt drikk tenker vi jo at SKVIZ er et veldig godt valg».

Vi som er så små klarer jo ikke å revolusjonere bruskategorien alene, men brenner veldig for å dytte den i riktig retning

«Vi som er så små klarer nok ikke å revolusjonere bruskategorien alene, men brenner veldig for å dytte den i riktig retning», sier Kristine. Hun mener det er helt fantastisk at MENY deler ut stipender for å muliggjøre at små aktører kan drive innovasjon i kategorier som er svært dominert av få store aktører.

Veldig god respons

«Responsen fra kundene har så langt vært helt fantastisk!», sier Kristine.SKVIZ Sitrus, som smaker av sitron og mandarin, faller i smak hos de som liker det litt syrlig og friskt. SKVIZ Bringebær får terningkast 6 av barna.

«Folk elsker smakene, og mange sier at de er overraskende gode til å ha så lite sukker», sier Kristine.

Klokk & Co - Oslo

Klokk & Co - Oslo

På Huseby i Oslo lages forfriskende alkoholfritt øl av høyeste kvalitet med naturlige, gode råvarer.

Ligger ikke på latsiden

Bare et lite halvår før Skviz kom på markedet lanserte Klokk & Co to varianter av ingefærdrikke, Ginger Beer og Ginger Lemon. Begge er laget av naturlige råvarer og har lavere sukkerinnhold enn vanlig brus. Ginger Beer er 100 prosent naturlig ingefærøl laget av ekte ingefær og lime. Det kan føre til at frukten synker i boksen hvis den blir stående en stund, så husk å vende den før du åpner, er Kristines råd. Ginger Beer er lettdrikkelig og frisk med naturlig sting, passer perfekt til sushi.

Ginger Lemon er litt mildere og lettdrikkelig tørstedrikk laget av ekte ingefær og sitron. Prøv den til indisk, er Kristines oppfordring.

Ginger Beer passer perfekt til sushi Ginger Beer passer perfekt til sushi (Bilde: Aina C. Hole)