Slik bruker du padron
Padron er oppkalt etter regionen der de tradisjonelt ble dyrket i Spania. I dag dyrkes de flere steder, og vi får våre Padron fra både Spania, Marokko og andre land ut fra sesong og tilgang.
Forskjellen på padron og jalapeno
Hva er forskjellen på padron og jalapeno, selv om de ser helt like ut har de forskjellige styrker. Hvilken passer for din gane?
Padron
Padron er i utgangspunktet en paprika, med en nøtteaktig smak.
- Styrke: Svært mild (0/10)
- Scoville: 500-2500
Noen kaller denne paprika varianten for russisk rulett, for omtrent hver 10. padron har omtrent halvparten av styrken til en jalapeno - så ingen grunn til bekymring om du har en sart gane.
Jalapeno
Jalapeño er ikke spesielt sterk, og passer dermed godt som smakstilsetter for dem som liker litt mildere retter med et lite ekstra innslag av hete uten at det blir for overveldende.
- Styrke: Middels (5/10)
- Scoville: 2500-10.000
Jalapeno brukes ofte syltet, og er for mange fast følge på fredagstacoen.
Tilberedning av padron
Padron er enkle å tilberede og trenger bare få minutter i stekepannen. Server dem hele, alt utenom stilken er spiselig.
- Varm opp en stekepanne med en god klunk olivenolje
- Stek padron raskt over høy varme til de får litt farge og faller sammen
- Rist ofte på pannen underveis
- Dryss over flaksalt
Slik kan du bruke padron
Padron er enkelt og perfekt tilbehør til kjøtt, fisk, kylling og som tapas. Men de kan også tilsettes i wok, ovnsbakes og grilles.
Bruschetta
Padron egner seg godt til det meste, og brukes ofte til små retter og tapas, særlig i Spania hvor den har vært populær i årevis. Lag bruschetta med mozzarella og padron til tapasbordet, eller spise den som en forrett.
Dette trenger du
- En stor eller to små baguetter
- 400g fersk mozzarella
- 200 g padron
- God olivenolje
- En båt hvitløk
- Chiliflak
- Saften fra en sitron
Slik gjør du
- Del baguettene i skiver - ca.1 cm
- Varm en stekepanne med litt olivenolje
- Rist skivene et par minutter på hver side til de er sprø og gyldne
- Gni skivene med litt hvitløk
- Tilbered padronene som i avsnittet over
- Riv mozzarella i fem jevne biter
- Legg en mozzarellabit på hver skive
- Topp med stekte padron
- Dryss over litt chiliflakes om du ønsker litt ekstra sting
- Rill over litt sitronsaft og olivenolje før servering
Padron med yoghurtdressing
Server padron med en yoghurtdressing til middagen for et litt annet tilbehør enn ellers. Prøv det til kjøtt, fisk eller kylling.
Dette trenger du
- 400g padron
- God olivenolje
- Flaksalt
- Frisk persille
Dressing
- 2 dl gresk yoghuert
- 2 ss sitronsaft
- 1 ts honning
- 1 fedd finhakket hvitløk
- Ristede sesamfrø
- Salt
Slik gjør du
- Visp sammen ingrendiensene til dressingen
- Varm en stekepanne med en god klunk olivenolje
- Stek padron raskt over høy varme til de får litt farge og faller sammen
- Rist ofte på pannen underveis
- Dryss over flaksalt
- Legg padronene på et fat, og rill over dressing
- Dryss over sesamfør og hakket persille
Padron på spyd med pølse
Padron og en smaksrik pølse å spyd er en god kombinsasjon, og passer perfekt på tapasbordet eller som en forrett.
Dette trenger du
- 400g padron
- 400g god pølse, gjerne Chorizo
- God olivenolje
- Salt
- Frisk persille
- Små grillspyd/sticks
Slik gjør du
- Del pølsebitene i jevne biter
- Tre pølsebitene og padron på spydene
- Varm en stekpanne med litt olivenolje
- Stek spydene til pølsene er gjennomstekte og padronen er myke
- Dryss over en klype salt og litt hakket frisk persille
Husk å kjøpe det du trenger
Er padron sunt?
Padron er rik på kostfiber og vitamin C, i tillegg er den kalorifattig. Den er også en fin kilde til vitamin B6 og folat. Så dette er en grønnsak man kan spise med god samvittighet!