Dette er pak choy og slik bruker du den

Dette er pak choy og slik bruker du den

Pak choy, også kjent som bok choy eller paksoi, er en asiatisk kålvekst som har blitt stadig mer populær i det norske kjøkkenet. Med sine sprø, hvite stilker og mørkegrønne blader tilfører den både tekstur og en mild, søtlig smak til mange retter.

Kålen har vært dyrket i flere tusen år, og er en av de viktigste grønnsakene på det asiatiske kjøkkenet. Pak choy kom ikke til Europa før på 80-tallet, og er derfor relativt ny for mange her til lands.

Den hardføre planten trives også godt i det kalde klimaet i Norge, så på sommeren finner du den norske varianten i butikkene.

  • I sesong: Hele året
  • Smak: Mild og søt, med en pepperaktig aroma
  • Oppbevaring: Mørkt og kjølig (2–4 ºC)

Pak choy oppbevares best i kjøleskapet, gjerne i en plastpose eller en lukket plastboks for å bevare friskheten og den sprø konsistensen.

Slik tilbereder du pak choy

Pak choy er veldig anvendelig, og smaker godt i wok, men den kan også grilles, stekes, ovnsbakes, airfryes og dampes. Den milde smaken gjør den til en utmerket følgesvenn til både kjøtt, fisk og vegetarretter.

I asiatisk matlagning brukes den mye når man lager kimchi, dumplings, ramen og curryretter.

 

Bladene på pak choy egner seg fint som et alternativ til salat. Skal du bruke kålen rå burde du la bladene ligge i iskaldt vann, dette gir en ekstra sprø salat.

Slik wokker du pak choy

Pak choy tilberedes på høy varme på kort tid. I en wok eller stekepanne er den klar på 1-3 minutter.

  1. Vask kålen og kutt av stilk festene
  2. Del kålen i fire på langs, eller plukk bladene av stilken
  3. Varm en wokpanne/stekepanne
  4. Tilsett en olje som tåle høy temperatur
  5. Når oljen er varm har du oppi kålen og de andre grønnsakene
  6. Wok i 1-3 minutter til bladene har falt sammen, stilken skal fortsatt være sprø

 

Slik griller du pak choy

Smaken på pak choy kommer virkelig til sin rett etter noen minutter på grillen.

  1. Vask kålen og del den i to eller fire på langs
  2. Pensle snittflaten med olje
  3. Grill i 3-4 minutter på høy varme med snittflaten ned, til kålen får grillstriper
  4. Snu og grill litt på den andre siden også

Slik tilbereder du pak choy i air fryer

Enkelt og raskt tilbehør tilberedt i air fryer. Dryss over over sesamolje og ristede sesamfrø, server sammen med kjøtt, fisk eller spis den alene som en vegetarrett.

 

Chili, ingefær, hvitløk og soyasaus er smaker som passer godt sammen med pak choy

Svinestek med pak choy

En spennende og smaksrik oppskrift på surret, benfri svinestek. En veldig god søndagsmiddag.

Sursøt wok med mango og pak choy

Enkel og god hverdagsmiddag for hele familien! I denne oppskriften bruker vi sweet and sour saus og gode grønnsaker. Spis som kjøttfri vegetarrett eller tilsett kjøtt etter ønske.

Slik bruker du hjertesalat

Slik bruker du hjertesalat

Hjertesalat er en liten romanosalat, og kalles også for gemsalat og babysalat. Hjertesalat er populær fordi den er god både kald i salater, varm på grillen og den tåler godt å ligge en stund med dressing uten å miste sin gode sprøhet.