Alt om chiafrø
De små chiafrøene er proppfulle av gode næringsstoffer, som fiber, omega-3, antioksidanter og protein. I tillegg fungerer de som naturlig fortykningsmiddel og er derfor populære i grøt og hjemmelaget syltetøy.
Chiafrø er ingen ny trend
Chiafrø kommer fra en blomst myntefamilien, og er opprinnelig fra Mexico og Guatemala.
Faktisk har chiafrø vært noe både Aztekerne og Mayaene spiste for over 500 år siden. "Chia" er faktisk Mayaenes ord for "styrke" - man kan med andre ord trygt si at dette lille frøet har vært god kost i lang tid!
Hva er chiafrø godt for?
Chiafrø inneholder en rekke nyttinge næringsstoffer. De inneholder blant annet både omega-3 fettsyrer, mye protein, antioksidanter og flere essensielle mineraler - i tillegg til fiber.
Trenger du mer fiber eller omega-3 i kosten, kan du med fordel bruke chiafrø i maten i tillegg til å spise god, variert kost.
Må chiafrø bløtlegges?
Du kan ha chiafrø direkte i både kald og varm mat, men de vil svelle, så pass på å drikke rikelig med vann dersom du bruker dem når de tørre. Når du bruker dem riktig er de gode for fordøyelsen, men uten nok væske kan det ha motsatt effekt.
Bløtlagte chiafrø kan fungere som et naturlig fortykningsmiddel, la dem da svelle i minst 6 timer for det beste resultatet.
- Bløtlegger du chiafrø i vann, får du gele. Geleen kan brukes til å tykne sauser eller supper.
- Bløtlagte chiafrø sveller og tykner væsken de ligger i. Derfor egner de seg godt til kjøleskapsgrøt, havregrøt, syltetøy og smoothies.
- Chiafrø-gele kan brukes som erstatning for egg. Javisst, denne geleen fungerer fint som eggerstatning i bakst og desserter!
Slik bruker du chiafrø
Chiafrø smaker lite, nærmest ingenting. Det tar derimot til seg mye smak fra væsken den ligger i. Ha dem i maten for ekstra næringsstoffer. Mengde vil variere med oppskrift, men som en tommelfingerregel er det anbefalt at man ikke spiser mye mer enn 15 gram per person per dag. Chiafrø passer perfekt til:
- Havregrøt
- Smoothie
- Yoghurt- eller smoothiebowl
- Deig til brød eller rundstykker
- Rørte bær eller syltetøy
- Chiapudding
- Chiavann
Chiafrø i gjærbakst
Siden chiafrø tar til seg så mye væske, gjør de gjærbaksten både saftig og smakfull.
Prøv denne oppskriften med chiafrø i deigen - perfekte, saftige og eltefrie rundstykker som passer like godt til matpakken som søndagsfrokosten.
