Alt om chiafrø

Alt om chiafrø

De små, svarte frøene har blitt veldig populære de siste årene, men hva er de godt for og hvordan kan man egentlig bruke dem? Her er våre beste tips og oppskrifter.

De små chiafrøene er proppfulle av gode næringsstoffer, som fiber, omega-3, antioksidanter og protein. I tillegg fungerer de som naturlig fortykningsmiddel og er derfor populære i grøt og hjemmelaget syltetøy. 

Chiafrø er ingen ny trend

Chiafrø kommer fra en blomst myntefamilien, og er opprinnelig fra Mexico og Guatemala.

Faktisk har chiafrø vært noe både Aztekerne og Mayaene spiste for over 500 år siden. "Chia" er faktisk Mayaenes ord for "styrke" - man kan med andre ord trygt si at dette lille frøet har vært god kost i lang tid!

5 spennende tips til hverdagsfrokosten

5 spennende tips til hverdagsfrokosten

Start dagen med en rask, enkel og smakfull frokost! Her er våre 5 beste tips til raske og litt sunnere hverdagsfrokoster.

Hva er chiafrø godt for?

Chiafrø inneholder en rekke nyttinge næringsstoffer. De inneholder blant annet både omega-3 fettsyrer, mye protein, antioksidanter og flere essensielle mineraler - i tillegg til fiber. 

Trenger du mer fiber eller omega-3 i kosten, kan du med fordel bruke chiafrø i maten i tillegg til å spise god, variert kost. 

Chiapudding med granola og bær

Chiapudding med granola og bær

Under 20 min

Må chiafrø bløtlegges?

Du kan ha chiafrø direkte i både kald og varm mat, men de vil svelle, så pass på å drikke rikelig med vann dersom du bruker dem når de tørre. Når du bruker dem riktig er de gode for fordøyelsen, men uten nok væske kan det  ha motsatt effekt.

Bløtlagte chiafrø kan fungere som et naturlig fortykningsmiddel, la dem da svelle i minst 6 timer for det beste resultatet. 

  • Bløtlegger du chiafrø i vann, får du gele. Geleen kan brukes til å tykne sauser eller supper. 
  • Bløtlagte chiafrø sveller og tykner væsken de ligger i. Derfor egner de seg godt til kjøleskapsgrøt, havregrøt, syltetøy og smoothies. 
  • Chiafrø-gele kan brukes som erstatning for egg. Javisst, denne geleen fungerer fint som eggerstatning i bakst og desserter!
Chiafrø kan absorbere hele 12 ganger sin egen vekt!

Slik bruker du chiafrø

Chiafrø smaker lite, nærmest ingenting. Det tar derimot til seg mye smak fra væsken den ligger i. Ha dem i maten for ekstra næringsstoffer. Mengde vil variere med oppskrift, men som en tommelfingerregel er det anbefalt at man ikke spiser mye mer enn 15 gram per person per dag. Chiafrø passer perfekt til: 

  • Havregrøt
  • Smoothie 
  • Yoghurt- eller smoothiebowl
  • Deig til brød eller rundstykker
  • Rørte bær eller syltetøy 
  • Chiapudding
  • Chiavann
Havregrøt med chiafrø og bær

Havregrøt med chiafrø og bær

Under 20 min
Havregrøt kan lages på flere måter med chiafrø. Ønsker du ikke å bruke chiafrø i selve grøten, kan du strø litt oppå som topping.

Chiafrø i gjærbakst

Siden chiafrø tar til seg så mye væske, gjør de gjærbaksten både saftig og smakfull.

Prøv denne oppskriften med chiafrø i deigen - perfekte, saftige og eltefrie rundstykker som passer like godt til matpakken som søndagsfrokosten.  

Grove, eltefrie rundstykker

Grove, eltefrie rundstykker

Under 20 min
Strø litt chiafrø over rundstykkene før de stekes - da får skorpen en god, nøtteaktig smak.