4 enkle sauser til grillmaten

4 enkle sauser til grillmaten

En saus eller dipp gjør måltidet komplett, og i varmen skal den være kald. Her er fire tips til sauser som passer til grillmaten.

Saus, dipp eller dressing gir retten fuktighet slik at ikke måltidet blir tørt.

Lene Kristiansen, kokk og medlem av MENY-Lauget, mener en dasj må til, men en enkel vinaigrette eller litt aioli også kan holde lenge.

Gresk tzatziki

Tzatziki er en frisk favoritt i det greske og tyrkiske kjøkkenet, og også populær i Midtøsten. Den er enkel å lage og Lene bruker den til absolutt alt.

Tzatziki er god både til kjøtt, fisk, kylling, svinefilet og til gresk salat. På sommeren griller vi hele tiden, og tzatziki passer til alt på grillen.

Lene foretrekker å bruke den ekte greske yoghurten for en tykk og kremet tzatziki. Ellers består den av agurk, hvitløk, sitronsaft, salt og pepper.

Slik lager du tzatziki:

  1. Skrap ut innmaten i agurken før du river den i strimler eller skjærer den i biter.
  2. Press ut vannet av agurken Det gjør du ved å ha strimlene i en sil og drysse litt salt over. La stå i et par minutter før du presser vannet ut av agurken.
  3. Bland så agurken med resten av ingrediensene. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.  

Dårlig tid? Kjøp ferdig tzatziki:


Frisk fetakrem

Fetakrem er rett og slett fetaost som du moser med en gaffel og blander med creme fraiche, sitron, salt og pepper. La det gjerne være litt grove biter i kremen!

- Kremen er perfekt i kombinasjon med grillet svinefilet, grillet ananas, grillet hjertesalat og grillet vannmelon. Det søte i frukten, det salte i ostekremen sammen med punchen i hjertesalaten er utrolig godt!

Vær forsiktig med saltet i fetakremen siden osten er salt i seg selv - og ha gjerne i litt cayennepepper for ekstra bite!

Pesto

Ingrid foreslår også en god pesto. Topp til torsk, i pasta, til tapas eller på bruscetta. MENY har mange gode ferdiglagde pestoer hvis du ikke rekker å lage en selv, tipser kokken.

- Pesto bruker jeg både som marinade eller enkel dressing i seg selv.

Basilikum, pinekjerner, olivenolje, hvitløk, parmesan, salt og pepper er basisoppskriften. Men hemmeligheten bak en herlig pesto er god olje.

- Jeg ville kjøpt en olje beregnet til salat. Den har mer smak og det er meningen at du skal bruke den i kald mat.

Har du alt du trenger?


Aioli med hvitløk og basilikum

Men ingenting smaker sommer som aioli! Hvitløksmajonesen er perfekt til all sjømat og på en sommerlig sandwich med bacon, salat og tomat.

Ha en klatt til tapas-kjøttboller, stekte poteter, spekemat, som dressing på burger eller topping på pølsa. Aiolien er knallgod til mye, og her har også MENY et stort utvalg å velge mellom.

Slik lager du aioli:

  1. Pisk egg og ha i en tynn stråle nøytral olje,
  2. Ha i hvitløk, gjerne litt sennep, salt, pepper og sitron.

For en mer bedagelig og superkjapp aioli, kan du mikse majones med hvitløk.

- Da ville jeg brukt Hellmanns majones, den passer best til akkurat dette. Pesto og aioli er godt å blande, eller du kan bare hakke litt basilikum og ha i aiolien. Basilikum er jo godt i alt, ifølge Kristine.

Du finner også smakfull, ferdig aioli hos MENY: