Slik kan du bruke innmaten av Halloween-gresskaret

Slik kan du bruke innmaten av Halloween-gresskaret

Gresskar er en viktig del av Halloween-feiringen, men hva kan man egentlig gjøre med innmaten? Her har vi samlet flere tips og oppskrifter slik at du unngår unødvendig matsvinn.

De er morsomme å skjære ut, svært dekorative og det er få ting som så tett knyttet til Halloween som en flott gresskarlykt. Men det blir mye til overs fra gresskarskjæringen, og ofte går det rett i søpla.

Vi blir stadig mer bevisste på å ikke kaste mat, og restene fra gresskarlykten kan bli veldig mye godt!

Slik lager du gresskarlykt til Halloween

Slik lager du gresskarlykt til Halloween

Skal du lage gresskarlykt til Halloween? Her ser du hvordan du enkelt kan lage en gresskarlykt med steg-for-steg bilder.

Halloween-gresskar er gjerne det vi omtaler som dekorasjons- og pyntegresskar, men de kan helt fint brukes til mat.

Utenom Halloween anbefaler vi å bruke matgresskar som butternut, spagetti og hokkaido, som har bedre konsistens for matlaging.

Skal du lage gresskarlykt til Halloween, anbefaler vi at du bruker Halloween-gresskar. Disse har noe mykere skall og er enklere å skjære i.

Gresskarlykter er et must under Halloween - men det er også mye god mat i et gresskar. Gresskarlykter er et must under Halloween - men det er også mye god mat i et gresskar.

Lag høstens mest trendy kaffedrikk

Har du hørt om pumpkin spice latte? Det er en spennende kaffe latte med gresskarvri, og du trenger gresskarpurè for å lage kaffen.

Skal du skjære ut gresskarlykt, blir det mye gresskarkjøtt til overs - perfekt for å lage din egen purè!

Ikke kast gresskarfrøene

Når du skal bruke innmaten og restene fra gresskarlyktene, skiller du frøene og kjøttet.

Frøene kan du skylle, tørke og spise rå - eller riste i pannen med litt olje. Du kan også riste dem i ovnen, bare husk å snu dem halvveis i steketiden.

Prøv gresskarfrø i bakverk - de er helt nydelige i både brød og rundstykker!

Lag noe godt med gresskar til Halloween-festen

Hva med en enkel og morsom vri på de tradisjonelle vaflene? Disse er også kjempegode å servere med en skummel Heksegryte! Disse vaflene blir garantert en snakkis, og er også fine å ha med i matpakken.

Emblem
Lurer du på hva som vil passe med gresskar? En fin huskeregel er at man alltid kan erstatte gulrot med gresskar i bakverk.

Lag muffins med gresskar

Du kan også lage deilige gresskarmuffins med nøtter og ostekrem. Disse saftige muffinsene er krydret med kanel og kardemomme, og passer like godt til Halloween-festen som til helgebaksten.

Lag middag med gresskar

Gresskar er utmerket til flere smakfulle høstmiddager. En klassisk variant er selvfølgelig en deilig, kremet gresskarsuppe.

Den passer godt alene på kjølige høstdager, og er nydelig om den toppes med stekt kylling eller pannestekte kamskjell.

Prøv også gresskarmos! Det er kjempegodt tilbehør til fisk eller lyst kjøtt som kylling og kalkun. Her kan du eksprimentere selv - prøv for eksempel noen dråper sitronsaft, litt honning, hvitløk, chili eller hva med revet parmesan?

Gresskar på pizza

En annen morsom variant er gresskarpizza. Trenger fredagspizzaen en oppgradering, og du sitter igjen med rester fra gresskarskjæringen? Perfekt! Dette er en enkel pizza med mange spennende smaker.

Ovnsbakt gresskar

Gresskar passer svært godt til kjøttretter, og du kan bake overskuddsbiter av gresskar i ovnen. Krydre med for eksempel sitron, hvitløk, rosmarin og chili etter smak, og du har et nydelig tilbehør!

Står du igjen med gresskar du ikke helt vet hva du kan gjøre med? Du kan for eksempel sylte gresskar, eller lage gresskarmarmelade. Det er perfekt til ostekvelden!

Slik lager du gresskarmarmelade

Til marmelade trenger du 2 deler gresskar i terninger og 1 del sukker.

  1. Kok gresskarbitene i litt vann i ca 20 min til de er møte.
  2. Tilsett sukker, og gjerne litt sitron
  3. La koke til marmeladen har ønsket konsistens, ca 30 minutter.  

Gresskarrestene kan altså brukes til så mangt! Prøv selv, og bruk det gjerne som smakstilsetning i for eksempel fiskesuppe og sauser. Her setter bare fantasien grenser!

Emblem
Visste du at agurk, squash og melon tilhører gresskarfamilien?