Slik kan du bruke innmaten av Halloween-gresskaret
De er morsomme å skjære ut, svært dekorative og det er få ting som så tett knyttet til Halloween som en flott gresskarlykt. Men det blir mye til overs fra gresskarskjæringen, og ofte går det rett i søpla.
Vi blir stadig mer bevisste på å ikke kaste mat, og restene fra gresskarlykten kan bli veldig mye godt!
Halloween-gresskar er gjerne det vi omtaler som dekorasjons- og pyntegresskar, men de kan helt fint brukes til mat.
Utenom Halloween anbefaler vi å bruke matgresskar som butternut, spagetti og hokkaido, som har bedre konsistens for matlaging.
Skal du lage gresskarlykt til Halloween, anbefaler vi at du bruker Halloween-gresskar. Disse har noe mykere skall og er enklere å skjære i.
Lag høstens mest trendy kaffedrikk
Har du hørt om pumpkin spice latte? Det er en spennende kaffe latte med gresskarvri, og du trenger gresskarpurè for å lage kaffen.
Skal du skjære ut gresskarlykt, blir det mye gresskarkjøtt til overs - perfekt for å lage din egen purè!
Ikke kast gresskarfrøene
Når du skal bruke innmaten og restene fra gresskarlyktene, skiller du frøene og kjøttet.
Frøene kan du skylle, tørke og spise rå - eller riste i pannen med litt olje. Du kan også riste dem i ovnen, bare husk å snu dem halvveis i steketiden.
Lag noe godt med gresskar til Halloween-festen
Hva med en enkel og morsom vri på de tradisjonelle vaflene? Disse er også kjempegode å servere med en skummel Heksegryte! Disse vaflene blir garantert en snakkis, og er også fine å ha med i matpakken.
Lag muffins med gresskar
Du kan også lage deilige gresskarmuffins med nøtter og ostekrem. Disse saftige muffinsene er krydret med kanel og kardemomme, og passer like godt til Halloween-festen som til helgebaksten.
Lag middag med gresskar
Gresskar er utmerket til flere smakfulle høstmiddager. En klassisk variant er selvfølgelig en deilig, kremet gresskarsuppe.
Den passer godt alene på kjølige høstdager, og er nydelig om den toppes med stekt kylling eller pannestekte kamskjell.
Prøv også gresskarmos! Det er kjempegodt tilbehør til fisk eller lyst kjøtt som kylling og kalkun. Her kan du eksprimentere selv - prøv for eksempel noen dråper sitronsaft, litt honning, hvitløk, chili eller hva med revet parmesan?
Gresskar på pizza
En annen morsom variant er gresskarpizza. Trenger fredagspizzaen en oppgradering, og du sitter igjen med rester fra gresskarskjæringen? Perfekt! Dette er en enkel pizza med mange spennende smaker.
Ovnsbakt gresskar
Gresskar passer svært godt til kjøttretter, og du kan bake overskuddsbiter av gresskar i ovnen. Krydre med for eksempel sitron, hvitløk, rosmarin og chili etter smak, og du har et nydelig tilbehør!
Står du igjen med gresskar du ikke helt vet hva du kan gjøre med? Du kan for eksempel sylte gresskar, eller lage gresskarmarmelade. Det er perfekt til ostekvelden!
Slik lager du gresskarmarmelade
Til marmelade trenger du 2 deler gresskar i terninger og 1 del sukker.
- Kok gresskarbitene i litt vann i ca 20 min til de er møte.
- Tilsett sukker, og gjerne litt sitron
- La koke til marmeladen har ønsket konsistens, ca 30 minutter.
Gresskarrestene kan altså brukes til så mangt! Prøv selv, og bruk det gjerne som smakstilsetning i for eksempel fiskesuppe og sauser. Her setter bare fantasien grenser!