Slik kan du bruke innmaten av Halloween-gresskaret

Slik kan du bruke innmaten av Halloween-gresskaret

Gresskar er en viktig del av Halloween-feiringen, men hva kan man egentlig gjøre med innmaten? Her har vi samlet flere tips og oppskrifter slik at du unngår unødvendig matsvinn.

De er morsomme å skjære ut, svært dekorative og det er få ting som så tett knyttet til Halloween som en flott gresskarlykt. Men det blir mye til overs fra gresskarskjæringen, og ofte går det rett i søpla.

Vi blir stadig mer bevisste på å ikke kaste mat, og restene fra gresskarlykten kan bli veldig mye godt!

Gresskarlykter er et must under Halloween - men det er også mye god mat i et gresskar. Gresskarlykter er et must under Halloween - men det er også mye god mat i et gresskar.

Halloween-gresskar faller under det vi kategoriserer som dekorasjons- og pyntegresskar, og de kan helt fint brukes til mat. Utenom Halloween anbefaler vi å bruke matgresskar som butternut, muskatt og hokkaido, som har bedre konsistens for matlaging.

Skal du lage gresskarlykt til Halloween, anbefaler vi at du bruker Halloween-gresskar. Disse har noe mykere skall og er enklere å skjære i.

Slik lager du gresskarlykt til Halloween

Slik lager du gresskarlykt til Halloween

Skal du lage gresskarlykt til Halloween? Her ser du hvordan du enkelt kan lage en gresskarlykt med steg-for-steg bilder.

Ikke kast frøene

Når du skal bruke innmaten og restene fra gresskarlyktene, skiller du frøene og kjøttet. Frøene kan du skylle, tørke og spise rå - eller riste i pannen med litt olje. Du kan også riste dem i ovnen. Prøv dem i bakverk, de er helt nydelige i både brød og rundstykker!

Noe godt til Halloween-festen

Hva med en enkel og morsom vri på de tradisjonelle vaflene? Disse er også kjempegode å servere med en skummel Heksegryte! Disse vaflene blir garantert en snakkis, og er også fine å ha med i matpakken.

Emblem
Lurer du på hva som vil passe med gresskar? En fin huskeregel er at man alltid kan erstatte gulrot med gresskar i bakverk.


Du kan også lage deilige gresskarmuffins med nøtter og ostekrem. Disse saftige muffinsene er krydret med kanel og kardemomme, og passer like godt til Halloween-festen som til helgebaksten.

Prøv gresskar til middag

Gresskarsuppe passer godt på kalde dager. Gresskarsuppe passer godt på kalde dager.


Gresskar er utmerket til flere smakfulle høstmiddager. En klassisk variant er selvfølgelig en deilig, kremet gresskarsuppe. Den passer godt alene på kjølige høstdager, og er nydelig om den toppes med stekt kylling eller pannestekte kamskjell.

Prøv også gresskarmos! Det er kjempegodt tilbehør til fisk eller lyst kjøtt som kylling og kalkun. Her kan du eksprimentere selv - prøv for eksempel noen dråper sitronsaft, litt honning, hvitløk, chili eller hva med revet parmesan?

Gresskar på pizza

En annen morsom variant er gresskarpizza. Trenger fredagspizzaen en oppgradering, og du sitter igjen med rester fra gresskarskjæringen? Perfekt! Dette er en enkel pizza med mange spennende smaker.

En pizza litt utenom det vanlige, med veldig mange gode smaker! En pizza litt utenom det vanlige, med veldig mange gode smaker!

Ovnsbakt gresskar

Gresskar passer svært godt til kjøttretter, og du kan bake overskuddsbiter av gresskar i ovnen. Krydre med for eksempel sitron, hvitløk, rosmarin og chili etter smak, og du har et nydelig tilbehør!

Ovnsbakt gresskar er utrolig godt til mange ulike kjøttretter. Prøv selv! Ovnsbakt gresskar er utrolig godt til mange ulike kjøttretter. Prøv selv!


Står du igjen med gresskar du ikke helt vet hva du kan gjøre med? Du kan for eksempel sylte gresskar, eller lage gresskarmarmelade. Det er perfekt til ostekvelden!

Til marmelade trenger du 2 deler gresskar i terninger og 1 del sukker. Kok gresskarbitene i litt vann i ca 20 min til de er møte. Tilsett sukker, og gjerne litt sitron, og la koke til marmeladen har ønsket konsistens, ca 30 minutter.  

Gresskarrestene kan altså brukes til så mangt! Prøv selv, og bruk det gjerne som smakstilsetning i for eksempel fiskesuppe og sauser. Her setter bare fantasien grenser!

Emblem
Visste du at agurk, squash og melon tilhører gresskarfamilien?