Slik lager du gode vafler Se video

Slik lager du gode vafler

Nordmenn elsker vafler, så hva gjør man når vaffelstekingen ikke går helt etter planen? Vi gir deg våre beste tips mot vafler som sitter fast i vaffeljernet, vafler som ikke blir sprø eller luftige og vafler du ikke får myke nok.

Det er få ting som er så erkenorsk som vafler. Derfor er det ekstra kjedelig når vaffelstekingen går skjeis, og resultatet blir en haug med revnede, seige vafler. 

Her er noen av våre beste tips for å lykkes med vaffelstekingen.

La vaffelrøren svelle

Vaffelrøre bør svelle i ca. 30 minutter før den stekes. Da får ingrediensene tid til å blande seg godt, og melet får tiden den trenger for å binde seg til væsken. 

Du kan steke vafler uten å la røra svelle først, men å la vaffelrøren svelle vil gjøre vaflene enklere å steke, og gi luftige vafler.

Vaffeldagen - 25. mars

Vaffeldagen - 25. mars

25. mars hyller vi den herlige hjerteformede godsaken vaffel! Les hva som er opphavet og grunnen til at vi feirer vaffeldagen og bli inspirert av gode oppskrifter på ulike varianter av vafler.

Slik unngår du vafler som sitter fast i vaffeljernet

Ofte kommer dette av at man løfter på lokket før vaflene er klare. Da er fremdeles røren deigete og henger litt igjen i vaffeljernet. 

  1. Smør vaffeljernet godt, både i topp og bunn.
  2. La vaflene steke i fred i minst 2 minutter før du åpner lokket.

Her er alle vaffeljern litt forskjellige, og har du et eldre vaffeljern er det større sannsynlighet for at vaffelen setter seg fast. Da kan det også være nødvendig å smøre mellom hver vaffel. 

Hvis vaffelen deler seg på midten når du steker den, er ofte røren for tynn. En enkel løsning er å la røren svelle minst 15 minutter før du steker vafler.
Å være litt tålmodig er ofte det som skal til for å få perfekt stekte vafler. Å være litt tålmodig er ofte det som skal til for å få perfekt stekte vafler.

Når er vaffelen ferdigstekt?

Det er fristende å åpne jernet med jevne mellomrom for å sjekke vaflene, men en god indikator på at vaflene er ferdige, er at de slipper vaffeljernet og har blitt gylne.

Ønsker du mer farge på vaflene, steker du dem videre til de har fått ønsket farge. 

Rens vaffeljernet med en vaskevaffel! Bland 1 dl mel, 2 ss salt og 1 dl vann som røres sammen til en røre. Stek på vanlig måte, da suger den til seg gammelt fett og rester fra vaffeljernet.

Luftige vafler

Bakepulver og vann gir ekstra luftige vafler. Når vann varmes opp, blir det vanndamp som lager luftbobler i røren - og dermed gir ekstra luftige vafler. I kombinasjon med litt bakepulver, får du skikkelig luftige vafler.

En annen måte å få luftige vafler på, er å stivpiske eggehvite som du vender forsiktig inn i røren.

  1. Skill eggehvite og eggeplommer
  2. Rør inn eggeplommene i røren som vanlig
  3. Stivpisk eggehvitene
  4. Vend inn stivpisket eggehvite helt til slutt
Stabler du vaflene når de er nystekte, får du ekstra mye vafler Stabler du vaflene når de er nystekte, får du ekstra mye vafler

Slik får du myke vafler

Hvis du liker myke vafler, er det beste tipset å legge dem i en stabel etter hvert som de er stekt. Legg gjerne et kjøkkenhåndkle oppå, slik at de ikke får dampet fra seg. 

Stek knasende sprø vafler

Det er mange måter å få sprø vafler på! Noen sverger til å tilsette kaldt vann i røren, mens andre går for rømme eller natron og kulturmelk. 

Det beste tipset er likevel å legge vaflene på rist etter steking, og ikke oppå hverandre. Slik beholder de den sprø stekeskorpen.

Unngå "ører" på vaffelen

Du har vaffelrøre i jernet, og med en gang du legger ned lokket kommer vaffelrøren ut på kantene, og det er ikke lenger pene vaffelhjerter. Er det et kjent problem?

Den enkle løsningen er å ha litt mindre røre i vaffeljernet - du trenger nemlig mindre enn du tror for å få en perfekt vaffel. Det krever dog litt prøving og feiling for å finne rett mengde for ditt vaffeljern. 

Prøv deg frem på hva som er riktig mengde vaffelrøre i ditt jern Prøv deg frem på hva som er riktig mengde vaffelrøre i ditt jern

Gjør det enkelt med ferdig vaffelmiks: