Dette betyr sushi-begrepene
Sushi betyr egentlig "sur ris", men har nå blitt et samlebegrep for et helt måltid bestående av lekre, rå fiske- og skalldyrbiter servert med ris.
Du trenger ikke huske noen av ordene for å nyte den gode smaken. Likevel kan det være morsomt å lære seg ord og uttrykk - det er både nyttig på restaurant og når du skal imponere på hjemmebane.
Dette er de ulike sushibitene
Hvis du har fått servert sushi på restaurant, har du sikkert lagt merke til at det finnes flere ulike navn på sushibitene
Nigiri, maki og sashimi er de tre hovedtypene, men du finner også uttrykk som uramaki, temaki og futomaki på menyen.
Nigiri
Nigiri er fast, avlang risball med en skive fisk eller skalldyr på toppen.
Nigiri med laks er en av de vanligste sushibitene, men nigiri toppes også ofte med kamskjell, torsk, kveite, kokt scampi eller tunfisk.
Maki
Maki er den runde biten med sjømat og noe annet godt i kjernen, og tangplater (nori) og ris rundt.
De er vanligvis fylt med fisk som laks, tunfisk og kveite i tillegg til friske grønnsaker. Du får også vegetariske maki-biter, fylt med frukt og grønnsaker istedenfor fisk.
Uramaki
En vrengt makirull - her er tangplaten inni og risen utenpå.
Den fylles med frisk frukt, grønnsaker og fisk på samme vis som en vanlig makirull. Uramaki kan også toppes med fisk oppå toppen av rullen i tillegg.
Flere makivarianter:
- Futomaki er ekstra store makiruller med tang (nori) på utsiden, og samme fyll som vanlige makiruller
- Tamaki finner man ikke like ofte på restaurant, men er kjegleformet rull av tang fylt med ris og fisk på toppen.
- Rainbow maki er et klengenavn på uramaki med fisken på toppen av rullen. Her kan fisken også være flambert.
Sashimi
Sashimi er tynne fiskeskiver uten noe annet rundt. Laks er vanlig, men også kveite, kamskjell og tunfisk.
Strengt tatt er det derfor ikke sushi i det hele tatt, siden sushi altså betyr sur ris. Likevel hører det ofte til sushimåltidet – smak, så skjønner du hvorfor!
Det klassiske tilbehøret
Sushi består av flere delikate smaker og har lite, men nøye tiltenkt tilbehør som blir servert til. Her er det vanligste tilbehøret:
- Soyasaus er den du dypper sushien i, og serveres i små skåler til hver person. Det finnes flere typer soyasaus.
- Wasabi er den grønne kremen du serverer sammen med sushi. Den brukes med forsiktighet siden wasabi er sterke saker, og skal helst legges direkte på sushibiten.
- Syltet ingefær blir servert ved siden av fisken, og brukes for å rense ganen og smaksløkene mellom hver bit.
- Nori er de tynne arkene av tørket og presset tang som du bruker når du lager makirullene.
- Wakame er en frisk salat laget av sjøalger som vokser på grunt vann langs kysten av Japan. Sjøalgene er marinert i sesamolje, chili og riseddik for optimal smak.