Slik lager du sushiris
En god sushi starter med god sushiris. Klebrig ris med en smakfull eddikmarinade som gir sushirisen sin unike smak.
Slik lager du sushiris
Sushiris er enklere å lage enn du tror, det krever bare litt mer forarbeid enn vanlig middagsris, ellers gjør den seg selv på kokeplaten.
Dette trenger du:
- 8 dl sushiris
- 0,5 dl riseddik
- 1,5 ss sukker
- 1 ts salt
Har du alt du trenger?
Slik gjør du:
- Skyll ris i kaldt vann til vannet blir klart.
- La risen ligge 10-20 minutter i kaldt vann. Hell bort vannet.
- Ha like mye vann som ris i en kasserolle med lokk, kok opp og la det koke godt i 3-4 minutter.
- Trekk kasserollen til side og skru platen ned til laveste trinn.
- La risen trekke på svak varme til alt vannet er borte, ca. 15 minutter.
- Legg risen på et fat med høye kanter og la den avkjøles.
Lag eddikmarinaden
Dette er prikken over i-en når det kommer til sushirisen, og det er enkelt å løfte en kjedelig, hvit ris til sushi-kvalitet ved å vende inn den gode marinaden.
Slik gjør du:
- Rør sammen riseddik, sukker og salt til alt er oppløst.
- Hell litt og litt av marinaden over risen og vend forsiktig inn for hver gang. Risen skal være klebrig og ikke bløt.
- Dekk risen med et fuktig kjøkkenhåndkle slik at den beholder fuktigheten. Tørr ris er ikke godt med sushi!
Hva er forskjellen på sushiris og vanlig, hvit ris?
Sushiris, eller sumeshi, er Japonica ris. Den er en kort til medium lang hvit ristype, og skiller seg fra vanlig hvit ris både når det kommer til dens selvklebende egenskaper og til sin unike konsistens.
Det gjør den en perfekt partner til delikat fisk og skalldyr. Sushiris er derfor det man bør velge om man ønsker seg en god sushiopplevelse hjemme.