Slik lager du sushiris

Slik lager du sushiris

Sushi betyr "sur ris" og den eddikmarinerte risen er en viktig ingrediens til god sushi. Så enkelt er det å lage god sushiris!

En god sushi starter med god sushiris. Klebrig ris med en smakfull eddikmarinade som gir sushirisen sin unike smak. 

Dette betyr sushi-begrepene

Dette betyr sushi-begrepene

Maki, nigiri, uramaki og sashimi - hva betyr disse begrepene egentlig? Vi gir deg svarene!

Slik lager du sushiris

Sushiris er enklere å lage enn du tror, det krever bare litt mer forarbeid enn vanlig middagsris, ellers gjør den seg selv på kokeplaten. 

Dette trenger du:

  • 8 dl sushiris
  • 0,5 dl riseddik
  • 1,5 ss sukker
  • 1 ts salt

Har du alt du trenger?


Slik gjør du:

  1. Skyll ris i kaldt vann til vannet blir klart.
  2. La risen ligge 10-20 minutter i kaldt vann. Hell bort vannet.
  3. Ha like mye vann som ris i en kasserolle med lokk, kok opp og la det koke godt i 3-4 minutter.
  4. Trekk kasserollen til side og skru platen ned til laveste trinn. 
  5. La risen trekke på svak varme til alt vannet er borte, ca. 15 minutter.
  6. Legg risen på et fat med høye kanter og la den avkjøles.
Les gjerne på pakken hvordan akkurat den risen skal tilberedes, da får du best resultat.

Lag eddikmarinaden

Dette er prikken over i-en når det kommer til sushirisen, og det er enkelt å løfte en kjedelig, hvit ris til sushi-kvalitet ved å vende inn den gode marinaden.

Slik gjør du:

  1. Rør sammen riseddik, sukker og salt til alt er oppløst. 
  2. Hell litt og litt av marinaden over risen og vend forsiktig inn for hver gang. Risen skal være klebrig og ikke bløt. 
  3. Dekk risen med et fuktig kjøkkenhåndkle slik at den beholder fuktigheten. Tørr ris er ikke godt med sushi!
God ris er viktig når man lager sushi God ris er viktig når man lager sushi

Hva er forskjellen på sushiris og vanlig, hvit ris?

Sushiris, eller sumeshi, er Japonica ris. Den er en kort til medium lang hvit ristype, og skiller seg fra vanlig hvit ris både når det kommer til dens selvklebende egenskaper og til sin unike konsistens.

Det gjør den en perfekt partner til delikat fisk og skalldyr. Sushiris er derfor det man bør velge om man ønsker seg en god sushiopplevelse hjemme. 

Emblem
Det er viktig å kun bruke riseddik - annen eddik vil ikke gi den samme gode smaken på risen.