Så enkelt trekker du fisk
Uansett om du kaller det å koke, trekke eller posjere har det samme betydning - man varmebehandler fisken varmt vann som ikke koker.
Hvis man faktisk koker fisken i kokende vann, vil fisken gå i oppløsning og bli tørr og smakløs. Dette unngår man ved å trekke fisken i varmt vann litt under kokepunktet.
Slik trekker du fisken
Vannet må være varmt nok, men skal ikke koke mens fisken ligger oppi. Beregn ca 3 ganger så mye vann som fisk, og pass på at det dekker fiskestykkene godt. La vannet koke opp og trekk kjelen til siden.
- Kok opp vann med 2 ss salt og 1 ts eddik eller sitron per liter vann.
- Legg i fisken.
- La fisken trekke og sett på lokket. Temperatuen i vannet bør være rundt 75 grader. Trekker du tykke fiskestykker eller helt fisk, bør kjelen stå på platen på lav varme. Det skal ikke koke.
- La fisken trekke til den er ferdig. Nøyaktig trekketid kommer an på tykkelsen på fiskestykket.
Så lenge skal fisken trekke
Fisk er fast food, og normalt tykke skiver er kjapt ferdig. Følg med! Når fisken slipper ryggbeinet og/eller flaker seg er den ferdig. Trekketiden kommer an på tykkelsen på filetene, her er ca tiden du bør beregne:
- Hel og halv fisk: ca 20-25 minutter
- Skiver: ca 8-10 minutter
- Filet: ca 6-10 minutter
La oss plukke ut den beste fisken for deg:
Fisk som egner seg til trekking
Hvilken fisk og hvilke fiskestykker egner det seg best å trekke, egentlig? Oftest trekker vi skiver og filetstykker av fisk, men fisken kan også trekkes hel eller halv. Dette egner seg godt dersom du serverer mange, eller til koldtbord i selskap.
Det viktigste er å ikke trekke fisken for lenge eller på for høy temperatur. Tynne, små fileter i terninger trenger mye kortere tid i vannet enn tykke skiver.
Prøv disse neste gang:
- Lettsaltet torsk
- Lettsaltet uer
- Brosme
- Lange
- Steinbit
Prøv også nye fisketyper i fiskesuppen! Kok opp suppen, trekk kjelen til side og ha i biter av den ønskede fisken. Kanskje fiskesuppe med sei hadde vært noe å prøve? La fisken trekke i 2-3 minutter og server med et godt brød ved siden av.