Slik tilbereder og bruker du kikerter
Kikerter passer godt i alt fra salater til å spille hovedrollen i gryter, falafel, hummus eller som kjøtterstatning. Den er kort og godt mye mer allsidig enn man kanskje skulle tro!
I tillegg inneholder den mange nyttige næringsstoffer og fiber, så denne gulaktige erten er noe du trygt kan kose deg med til hverdag og fest.
Få kikerter levert rett hjem:
Forskjellen på tørkede og hermetiske kikerter
Kikerter finner du stort sett tørkede eller på boks. Kikertene på boks er ferdig utvannet og kokt, og ligger i en lake. De tørkede kikertene må vannes ut og kokes før bruk.
- De hermetiske kikertene fungerer godt til de fleste formål og er perfekte der man skal bruke litt kikerter til en salat, gryterett eller som tilbehør.
- Tørkede kikerter krever mer tilberedningstid i forveien og skal bløtlegges i minst 8 timer – gjerne over natten – før de kokes. Til gjengjeld smaker de fantastisk, og det er anbefalt å bruke tørkede kikerter om man skal lage en autentisk hummus.
Slik koker du tørkede kikerter
Vil du lage hummus, eller har noen tørkede kikerter i skapet du gjerne vil bruke? Disse må bløtlegges og kokes før bruk. Prosessen tar litt tid, men kikertene ordner det meste på egenhånd. Slik gjør du det:
- La kikertene ligge i vann i minst 8 timer, gjerne over natten. Bruk dobbelt så mye vann som kikerter - de sveller ganske mye.
- Hell ut vannet og skyll kikertene. Ha kikertene over i en kjele og fyll på med nytt vann. Ha litt mer vann enn kikerter, slik at du har noen cm klaring på toppen.
- Kok opp og la småkoke på lav varme i ca 15 minutter til kikertene er myke. Har de ikke blitt myke nok på 15 minutter, sjekker du dem med 5 minutters intervaller.
Hjemmelaget falafel
Disse små bollene kan se ut som kjøttboller ved første øyekast, men de er laget av kikerter. Fulle av smak og de kan brukes på mange måter.
Skal du ha ordentlig falafel - slik du får dem i midtøsten - må du frityrsteke dem. Det er heldigvis ingenting i veien for å steke dem i pannen eller ovnsbake dem dersom du ikke ønsker eller kan frityrsteke dem.
Dårlig tid? Vi har ferdig falafel:
Lag en god hummus
Kikerter er hovedingrediensen i hummus, og det er lettere enn du tror å lage sin egen! I tillegg er hummus populært til alle måltider, inneholder mye proteiner, umettet fett og smaker fantastisk.
I midtøsten er det faktisk ikke uvanlig å spise hummus til frokost. Lag din egen, og prøv hummus som tilbehør, dipp eller kanskje du får en ny frokostfavoritt?
Hummus kan fint spises alene med pitabrød eller annet hvitt brød. Du kan også toppe den med ovnsbakte grønnsaker.
Lag marengs med kikertvann
Kjøper du hermetiske kikerter til matlagingen? Ta vare på laken kikertene ligger i!
Denne laken inneholder masse stivelse, og kan faktisk bli en vegansk marengs som både smaker og oppfører seg som vanlig marengs med eggehvite.
Slik lager du eggfri marengs:
- Lake fra 1 boks kikerter
- 150g melis
Pisk blandingen godt til den får stive topper, på samme måte som vanlig marengs. Laken fra 1 boks med kikerter holder til ca 3 brett marengs eller 1 pavlovabunn.
Flere oppskrifter med kikerter
Kikerter er perfekt i gryter, supper, i salater og som tilbehør. Vil du lage kjøttfri mat, passer kikerter perfekt, og er spesielt gode i gryter. De trekker nemlig til seg mye smak, og når de får putre og kose seg i gryten, smaker de ekstra godt.
Her er noen av våre favorittoppskrifter du bør prøve:
En kjøttfri spicy gryterett med bønner, linser og kikerter. Et godt middagstips for kjøttfri mandag, eller dager du ønsker å lage en middag som er litt sunnere men likevel proppfull av smak.
Ristede kikerter som snacks
Stekte eller ristede kikerter er en velkjent snack på gata hele veien fra Europa, gjennom Nord-Afrika og Midtøsten til India.
Kikertene serveres søte eller salte og hotte, og gjerne krydret med spennende krydder. Her er det fritt fram for å eksperimentere seg fram til sin egen favoritt! Ristede kikerter er også perfekt i supper og salater.
Fiskewok med kikerter og spinat
Quesadilla med kikerter
Quesadillas er så enkelt som tortillas/tacolomper med valgfritt fyll og ost, stekt i panna eller på grillen. Prøv med tacokrydrede kikerter! Perfekt til fredagstacoen eller som kosemat.