Slik tilbereder og bruker du kikerter

Slik tilbereder og bruker du kikerter

Kikerter kan brukes til mer enn du tror! De passer perfekt til sunnere snacks, vil erstatte kjøttet eller bare vil ha en gryterett proppfull av smak. Slik bløtlegger, tilbereder og bruker du kikerter i mat!

Kikerter passer godt i alt fra salater til å spille hovedrollen i gryter, falafel, hummus eller som kjøtterstatning. Den er kort og godt mye mer allsidig enn man kanskje skulle tro! 

I tillegg inneholder den mange nyttige næringsstoffer og fiber, så denne gulaktige erten er noe du trygt kan kose deg med til hverdag og fest.

Få kikerter levert rett hjem:

Forskjellen på tørkede og hermetiske kikerter

Kikerter finner du stort sett tørkede eller på boks. Kikertene på boks er ferdig utvannet og kokt, og ligger i en lake. De tørkede kikertene må vannes ut og kokes før bruk.

  • De hermetiske kikertene fungerer godt til de fleste formål og er perfekte der man skal bruke litt kikerter til en salat, gryterett eller som tilbehør.

  • Tørkede kikerter krever mer tilberedningstid i forveien og skal bløtlegges i minst 8 timer – gjerne over natten – før de kokes. Til gjengjeld smaker de fantastisk, og det er anbefalt å bruke tørkede kikerter om man skal lage en autentisk hummus.
Alle tørkede bønner, erter og andre belgfrukter skal legges i bløt en stund før de brukes. Heldigvis finner man et stort utvalg ferdige utvannede kikerter som kan brukes rett i maten.

Slik koker du tørkede kikerter

Vil du lage hummus, eller har noen tørkede kikerter i skapet du gjerne vil bruke? Disse må bløtlegges og kokes før bruk. Prosessen tar litt tid, men kikertene ordner det meste på egenhånd. Slik gjør du det:

Tørkede kikerter krever litt tid, men til gjengjeld blir de veldig gode og passer perfekt til en smakfull hummus. Tørkede kikerter krever litt tid, men til gjengjeld blir de veldig gode og passer perfekt til en smakfull hummus.
  1. La kikertene ligge i vann i minst 8 timer, gjerne over natten. Bruk dobbelt så mye vann som kikerter - de sveller ganske mye.
  2. Hell ut vannet og skyll kikertene. Ha kikertene over i en kjele og fyll på med nytt vann. Ha litt mer vann enn kikerter, slik at du har noen cm klaring på toppen. 
  3. Kok opp og la småkoke på lav varme i ca 15 minutter til kikertene er myke. Har de ikke blitt myke nok på 15 minutter, sjekker du dem med 5 minutters intervaller.
Vil du ha mer smak på kikertene? Tilsett 1-2 teskjeer med salt når du tar av kikertene av kokeplaten og la kjelen stå med lokk på i 15-30 minutter før du heller av vannet.
Dette kan du bytte ut kjøttet med

Dette kan du bytte ut kjøttet med

Enten du bare ønsker å kutte ned på kjøttforbruket, spise mer grønt eller vil bli vegetarianer, har du mange muligheter for å erstatte kjøttet i middagen. Dette er våre beste tips for kjøttfri mat!

Hjemmelaget falafel

Disse små bollene kan se ut som kjøttboller ved første øyekast, men de er laget av kikerter. Fulle av smak og de kan brukes på mange måter. 

Skal du ha ordentlig falafel - slik du får dem i midtøsten - må du frityrsteke dem. Det er heldigvis ingenting i veien for å steke dem i pannen eller ovnsbake dem dersom du ikke ønsker eller kan frityrsteke dem. 

Dårlig tid? Vi har ferdig falafel:

Det er enklest å lykkes med falafel om du bruker tørkede kikerter. Vann dem ut over natten, men ikke kok dem! Blir de kokt, faller de fort fra hverandre.

Lag en god hummus

Kikerter er hovedingrediensen i hummus, og det er lettere enn du tror å lage sin egen! I tillegg er hummus populært til alle måltider, inneholder mye proteiner, umettet fett og smaker fantastisk.

I midtøsten er det faktisk ikke uvanlig å spise hummus til frokost. Lag din egen, og prøv hummus som tilbehør, dipp eller kanskje du får en ny frokostfavoritt?

Hummus kan fint spises alene med pitabrød eller annet hvitt brød. Du kan også toppe den med ovnsbakte grønnsaker.

Emblem
De viktigste ingrediensene i hummus er kikerter og tahini - en slags puré av sesamfrø. Tahini er det som gir hummus den karakteristiske smaken.

Lag marengs med kikertvann

Kjøper du hermetiske kikerter til matlagingen? Ta vare på laken kikertene ligger i!

Denne laken inneholder masse stivelse, og kan faktisk bli en vegansk marengs som både smaker og oppfører seg som vanlig marengs med eggehvite. 

Slik lager du eggfri marengs:

  • Lake fra 1 boks kikerter
  • 150g melis

Pisk blandingen godt til den får stive topper, på samme måte som vanlig marengs. Laken fra 1 boks med kikerter holder til ca 3 brett marengs eller 1 pavlovabunn.

Siden kikertvannet inneholder så mye stivelse, kan laken også brukes for å lage en vegansk og eggfri majones, aioli eller remulade.

Flere oppskrifter med kikerter

Kikerter er perfekt i gryter, supper, i salater og som tilbehør. Vil du lage kjøttfri mat, passer kikerter perfekt, og er spesielt gode i gryter. De trekker nemlig til seg mye smak, og når de får putre og kose seg i gryten, smaker de ekstra godt. 

Her er noen av våre favorittoppskrifter du bør prøve:

En kjøttfri spicy gryterett med bønner, linser og kikerter. Et godt middagstips for kjøttfri mandag, eller dager du ønsker å lage en middag som er litt sunnere men likevel proppfull av smak.

Hva er tofu og hvordan bruker man det?

Hva er tofu og hvordan bruker man det?

Tofu blir mer og mer populært, men mange lurer fortsatt på hva det er, hva det smaker og hvordan man bruker det.

Ristede kikerter som snacks

Stekte eller ristede kikerter er en velkjent snack på gata hele veien fra Europa, gjennom Nord-Afrika og Midtøsten til India. 

Kikertene serveres søte eller salte og hotte, og gjerne krydret med spennende krydder. Her er det fritt fram for å eksperimentere seg fram til sin egen favoritt! Ristede kikerter er også perfekt i supper og salater.

Fiskewok med kikerter og spinat

Enkel og rask oppskrift på fiskewok med torsk, kikerter, spinat og ramsløksmør. Enkelt og veldig, veldig godt!

Quesadilla med kikerter

Quesadillas er så enkelt som tortillas/tacolomper med valgfritt fyll og ost, stekt i panna eller på grillen. Prøv med tacokrydrede kikerter! Perfekt til fredagstacoen eller som kosemat.

Emblem
Visste du at kikerter har fem ganger så høyt proteininnhold og fire ganger så høyt fiberinnhold som poteter?