Slik fryser du grønnsaker

Slik fryser du grønnsaker

Har du grønnsaker til overs du vet du ikke rekker å bruke opp? Å fryse dem er et godt alternativ, men de fleste bør deles og forvelles for å bevare den gode smaken og spensten i grønnsakene. Slik gjør du det!

Kom du over et godt tilbud på grønnsaker, eller kjøpte du litt for mye? Du trenger heldigvis ikke snu helt om på alle middagsplanene for å få spist opp grønnsakene i god tid - de kan også fryses!

Du har kanskje prøvd å slenge en brokkoli eller gulrot rett i fryseren, og oppdaget at den verken smakte spesielt godt eller så fin ut når du skulle bruke den? Det er fordi de aller fleste grønnsaker må forvelles før de fryses ned.

Slik bruker og tilbereder du fryste grønnsaker

Slik bruker og tilbereder du fryste grønnsaker

Frosne grønnsaker er sunnere enn du tror, og en smart løsning for å alltid ha grønnsaker tilgjengelig. Dette er våre beste tips for å tilberede de frosne grønnsakene på best mulig måte.

Disse grønnsakene kan fryses

De aller fleste grønnsaker kan fryses når de forvelles, og noen få kan deles opp og puttes rett i fryseren. Dette er grønnsakene du trygt kan putte i fryseren:

  • Alle rotgrønnsaker som gulrot, pastinakk, persillerot, sellerirot, kålrot, fenikkel, neper og beter.
  • Erter, sukkererter og bønner
  • Blomkål og brokkoli
  • Maiskolber og maiskorn
  • Rosenkål og hodekål
  • Spinat og grønnkål
  • Potet (ferdig kokt)

Disse trenger du ikke forvelle først:

  • Alle typer løk og purre
  • Paprika
  • Tomater
  • Krydderurter

Ukens tilbud på frukt og grønnsaker:

Hva er forvelling?

Forvelling høres ut som en komplisert prosess bare bestemor kan, men det er egentlig bare å koke opp grønnsaker og avkjøle dem raskt. 

Mange grønnsaker må forvelles for å beholde næringsinnhold, konsistens og smak. Det er dermed veldig viktig å forvelle grønnsakene før de fryses inn, ellers ender du opp med myke gulrøtter som ikke smaker godt og dvask brokkoli.

De fleste grønnsaker må forvelles før innfrysing, men det er en rask og enkel prosess. De fleste grønnsaker må forvelles før innfrysing, men det er en rask og enkel prosess.

Slik forveller du grønnsaker før frysing

Alt du trenger for å forvelle grønnsakene er en stor bolle med isvann (og helst isbiter i vannet) og en kjele med kokende vann. En sil eller dørslag vil gjøre jobben enda lettere. 

Slik gjør du:

  1. Rens og vask grønnsakene. Sett fram en stor bolle med iskaldt vann og isbiter.
  2. Kok opp vann (usaltet) på maks varme. Når vannet fosskoker kan du begynne med forvellingen.
  3. Ha 0,5-1kg av grønnsakene i et dørslag, og sett dørslaget oppi det kokende vannet. Vannet må dekke grønnsakene helt. 
  4. Koketiden regnes når vannet koker opp etter du har hatt i grønnsakene. Pass på tiden, de skal ikke koke for lenge!
  5. Ha dørslaget over i isvannet, slik at grønnsakene blir fort nedkjølt. De skal ligge i isvannet like lenge som koketiden. 
  6. La grønnsakene renne godt av på rist eller papirhåndkle.
  7. Pakk inn og frys ned med en gang. 
Har du ikke dørslag? Du kan også ha grønnsakene direkte i kokevannet og fiske dem opp med en hullsleiv eller liknende redskap.
Raskt oppkok og nedkjøling gjør at kvaliteten på grønnsakene bevares i fryseren. Raskt oppkok og nedkjøling gjør at kvaliteten på grønnsakene bevares i fryseren.

Så lenge skal grønnsakene koke

Forvellingen skal gå raskt, men ikke bare dyppes i vannet. Koketiden regnes fra vannet koker igjen etter å ha hatt oppi grønnsakene, ikke det øyeblikket grønnsakene er oppi gryta. 

  • Brokkolig og blomkål: 3 minutter
  • Bønner: 2 minutter
  • Rotgrønnsaker: 2-3 minutter
  • Fennikel: 3-5 minutter
  • Spinat og grønnkål: 1-2 minutter
  • Hodekål: 3-4 minutter
  • Sukkererter: 1-2 minutter
  • Rosenkål: 3-4 minutter

Disse grønnsakene trenger ekstra lang tid:

  • Rødbeter: 10-20 minutter
  • Maiskolbe (rå): 10 minutter
  • Poteter: 15-25 minutter (må kokes helt møre)
Emblem
Grønnsakene holder ikke evig i fryseren? De fleste holder ca. 6 måneder i frossen tilstand, så spis dem gjerne opp innen den tid.

Skjær opp grønnsakene først

For å gjøre det enklest mulig for deg selv når du skal bruke de frosne grønnsakene senere, bør du gjøre arbeidet med skrelling og kutting nå. Det gjør også forvellingsprosessen enda raskere, og det er enklere å porsjonere de frosne grønnsakene til måltider. 

  • Rotgrønnsaker som gulrot, pastinakk, kålrot og persillerot skrelles og deles i skiver, terninger eller passe store biter
  • Brokkoli og blomkål deles i buketter
  • Kålhoder kan strimles eller grovhakkes

Små grønnsaker som rosenkål, bønner, sukkererter og erter trenger ikke deles før forvelling. Bladgrønnsaker som grønnkål og spinat trenger heller ikke deles, men kan deles opp etter forvellingen om du vil ha mindre biter. 

Du kan også fryse ned dine egne grønnsaksblandinger om du har flere typer grønnsaker du skal forvelle og fryse ned. Du kan også fryse ned dine egne grønnsaksblandinger om du har flere typer grønnsaker du skal forvelle og fryse ned.

Slik fryser du inn grønnsaker som ikke forvelles

Selv om du ikke trenger å forvelle disse grønnsakene, trenger de også litt forarbeid før de går i fryseren. Konsistensen vil bli litt annerledes når grønnsakene tiner igjen, og disse grønnsaker egner seg best i gryter, supper og wok.

  • Purre - skjær i ringer, strimler eller liknende før de fryses ned.
  • Paprika - skjæres i strimler før frysing
  • Løk - kuttes i ringer, båter eller finhakkes før nedfrysing
  • Krydderurter - Fryses hel eller hakket. Har urten stilk, fryser du kun inn bladene og ikke stilken.
  • Tomater - kan fryses hele. Egner seg best til supper og gryter etter tining
Både løk og purre har sterk lukt som kan smitte over på annen mat. Pakk dem derfor inn godt når de skal fryses ned!

Frys ned grønnsakene i passe store porsjoner, så er det enkelt å bare ta ut det du trenger når du skal bruke dem. Ziplock-poser eller fryseposer er perfekt for grønnsakene.

Grønnsakene kan også brukes rett fra frossen tilstand, noe som gjør dem veldig enkle å bruke. En ekstra bonus er at du alltid har grønnsaker tilgjengelig når du lager middag!