Grillpsyd, slik gjør du det
Slipp kreativiteten løs
Kylling, kjøttboller, breiflabb, halloumiost, portobellosopp og ananas er bare noen få eksempler på råvarer som gjør seg godt på grillspydet. Husk at det du trer på spydet skal bli ferdig samtidig. Poteter, for eksempel, bør helst kokes og kjøles ned i forkant.
- Det som gjør grillspyd til perfekt sommermat er at du kan forberede spydene hjemme og enkelt ta med deg hele måltidet ut, enten du skal grille hjemme, på stranda eller nyte middagen i parken, tipser MENY-kokk Thomas Høe.
Lag grillspyd basert på mat du liker godt. Er du glad i bacalao kan du lage spyd med torsk, potet og chorizo. Eller hva med kamskjell, kongereker og urtesmør?
Godt på grillspyd:
-
Svin Indrefilet
Marinert Ca500g pr stykk
79,90 kr159,80 kr/kg
Del av kampanje: Faste sommerpriserT.o.m. 02/08
Marinader og glaze
For enda mer smak, kan du marinere kjøttet og fisken. Da bør spydene ligge i marinaden i kjøleskap i en time eller mer. Dette kan du gjerne gjøre klart dagen før.
Glaze gir en blank og smakfull overflate, og kan påføres både kjøtt, fisk og grønnsaker ved å pensle spydene mot slutten av steketiden. Dette er derfor enklere hvis du ikke har planlagt på forhånd. Hos oss finner du ferdige glazer med smaker av blant annet BBQ, sticky korean, black garlic og hvitløk og rosmarin.
Jeg pensler gjerne spyd med "hot honey". Søt honning og spicy chili gir kjempegod smak både til kjøtt og til frukt på grillen. - Kamilla
Prøv våre egne glazer:
Slik blir grillspydene perfekt grillet
Pass på å dele ingrediensene i jevnstore biter og snu spydene ofte for best mulig resultat.
Bruker du trespyd, anbefaler Thomas å bløtlegge dem i minst 30 minutter før grilling, slik at du unngår at de tar fyr. Er du glad i grillspyd, kan det være lurt å investere i ordentlige spyd av metall.
- Hvor lenge spydet skal ligge på grillen vil variere etter hva du skal grille. Jeg anbefaler å starte med sterk varme for å få litt stekeskorpe, før du flytter spydene ut på indirekte varme og steker dem ferdig.
Oppskrifter
Prøv disse spydene i sommer:
1. Marinert laks
Når du griller fisk anbefaler vi å pensle dem med litt olje eller en glaze, slik at de ikke setter seg fast. Du kan også legge dem på penslet folie. Fisk trenger veldig kort tid på grillen, så ha tilbehøret klart.
Grønnsaker som passer godt på grillspyd:
2. Marinert kylling og rødløk
Lek deg med ulike marinader og sauser til kyllingen i sommer. Server kyllingspydene med en sommerlig salat, i wraps, med thaisalat eller sataysaus.
3. Svinekjøtt
Skjær svinefilet i biter, eller del opp marinerte spareribs og tre på spyd. Svinekjøtt kler sødme fra frukt og kan gjerne kombineres med mango, ananas eller nektarin.
4. Biff
Biff og fennikel er en spennende smakskombinasjon, men du kan også lage rene grønnsaksspyd og servere ved siden av. Det er viktig å ikke grille biffen for lenge, da kan den fort bli tørr.
5. Fruktspyd
Frukt er kjempegodt på grillen, både som tilbehør til middagen og til dessert. Prøv grillet mango eller ananas som tilbehør til kjøtt og fisk, eller grillet fersken med yoghurt naturell, honning og pistasj, grillet ananas med mascarponekrem eller bare helt enkelt fruktspyd med hot honey og vaniljeis.