Grillspyd: smakskombinasjoner, grilltider og marinader

Grillspyd: smakskombinasjoner, grilltider og marinader

Lag ulike grillspyd med familiens favoritter av grønnsaker, kylling, fisk og kjøtt, og tre på et grillspyd. Vi tipser om gode kombinasjoner, grilltider og marinader.

Om sommeren vil vi bruke mer tid ute og mindre tid inne på kjøkkenbenken, og hva passer vel bedre enn fargerike og velsmakende grillspyd? 

Grillpinner i bambus fås hos MENY:

- Det som gjør grillspyd til perfekt sommer­mat er at du kan forberede spydene hjemme og enkelt ta med deg hele måltidet ut, enten du skal grille hjemme, på stranda eller nyte middagen i parken, tipser MENY-kokk Thomas Høe.

Slipp kreativiteten løs 

Kylling, kjøttboller, breiflabb, halloumiost, portobellosopp og ananas er bare noen få eksempler på råvarer som gjør seg godt på grillspydet. Husk at det du trer på spydet skal bli ferdig samtidig. Poteter, for eksempel, bør helst kokes og kjøles ned i forkant.  

Grønnsaker som passer godt på grillspyd:

 Pass på å dele ingrediensene i jevnstore biter og snu spydene ofte for best mulig resultat. Pass på å dele ingrediensene i jevnstore biter og snu spydene ofte for best mulig resultat.

Slipp kreativiteten løs og komponer spyd ut fra dine favoritter. Her er det ingen grenser, men tenk litt på hvilke smaker som passer sammen.

Hans beste tips er å sette sammen spyd ut fra det du ellers liker og spiser. Er du glad i bacalao, kan du for eksempel lage et grillspyd med torsk, potet og chorizo. Eller hva med kombinasjonen kamskjell og kongereker i urtesmør? 

Godt på grillspyd:

Sopp, kylling, sqaush og paprika er en smakfull kombinasjon. Sopp, kylling, sqaush og paprika er en smakfull kombinasjon.

Smaksett grillspydene

For enda mer smak, kan du marinere eller glaze kjøttet og fisken. Da bør spydene ligge i marinaden i kjøleskap i en time eller mer. 

Forberedelser som kutting og marinering kan du gjerne gjøre dagen før. Da går selve middagslagingen enda raskere. 

Glaze gir en blank og smakfull overflate, og kan påføres både kjøtt, fisk og grønnsaker ved å dyppe eller pensle spydene mot slutten av steketiden. Hos oss finner du ferdige glazer med smaker av blant annet bbq, hvitløk og timian, og hvitløk og rosmarin.

Prøv våre egne glazer:

For å sikre at både kjøtt og grønnsaker blir perfekt stekt, kan det være en fordel å lage egne kjøttspyd, fiskespyd og grønnsaksspyd.

Slik blir grillspydene perfekt grillet 

Pass på å dele ingrediensene i jevnstore biter og snu spydene ofte for best mulig resultat.

Bruker du trespyd, anbefaler Thomas å bløt­legge dem i minst 30 minutter før grilling, slik at du unngår at de tar fyr. Er du glad i grillspyd, kan det være lurt å investere i ordentlige spyd av metall. 

- Hvor lenge spydet skal ligge på grillen vil variere etter hva du skal grille. Jeg anbefaler å starte med sterk varme for å få litt stekeskorpe, før du flytter spydene ut på indirekte varme og steker dem ferdig.

Har du alt du trenger?

Når spydene er kommet på grillen bør du snu dem underveis, men ikke så mye at de faller fra hverandre. Som med alt annet kjøtt er det slik at jo mer du herjer, jo dårligere blir kvaliteten.

Tips til grillspyd

Litt usikker på hva du skal lage, eller hva som passer sammen? Prøv disse enkle, men knallgode variantene

1. Laks og asparges

Et laksespyd faller i smak hos både store og små. Bruk laks som er krydret med friske urter, sammen med limebåter og asparges.

2. Grillspyd med marinert kylling

Denne enkle oppskriften på marinerte kyllingspyd i chilisaus er perfekt i sommer. Kyllingspyd passer perfekt på tapasbordet eller som middag med en grønn salat, kokt ris og rømmedressing. 

3. Svinefilet, sopp og paprika

Lag et smakfullt grillspyd med svinefilet surret i spekeskinke, penslet med bbq glaze, grillet paprika og aromasopp. Prøv oppskriften under på indrefilet av svin og grønnsaker:

4. Kjøttboller og rødløk

Lag smakfulle kjøttboller av kjøttdeig og tre på grillspyd sammen med rødløk. Veldig enkelt og veldig godt. Ønsker du å gjøre det superenkelt kan du kjøpe ferdige små kjøttboller i butikken.