Dette anbefaler vi på grillen i sommer
Vi elsker å både tilberede, og spise mat ute når solen varmer om sommeren. Her får du tips om hva du bør gjøre for å få perfekt fisk og biff, hvordan du kan bruke honning, urter og krydder for å heve smaken, hvordan lage dessert på grillen, og mye mer.
Fisk på grillen
Fisk og sjømat egner seg godt på grillen, og trenger ikke lang tid. Skal du også grille tilbehør som grønnsaker og poteter, anbefaler vi at du starter med dette, så er du sikker på at fisken ikke må vente for lenge og bli kald. Dersom du skal grille hel fisk kan du gjerne bruke en grillrist, da er det enklere å snu fisken.
Tips fra Eigil André
Jeg griller gjerne Sirdalsørret. Da lager jeg 3-4 snitt i skinnet, har olje på begge sider og legger den på grillen. Jeg snur fisken når den løsner fra grillen, det tar ca 5-7 minutter avhengig av størrelsen på fisken. Som tilbehør griller jeg hjertesalat, og sitron som jeg skviser over fisken ved servering. Jeg topper det hele med høvlet Bufarost fra Valdres. Husk godt salt, for eksempel Havsnø.
Biff på grillen
Kamilla og Eigil André har med seg en stor bit Angus entrecôte, som de skjærer i tykke skiver. De anbefaler å velge biff av god kvalitet. Entrecôte med god marmorering er en favoritt da fettet gir saftig og god smak.
Ha rikelig med havsalt på tempererte biffer og legger dem på høy varme på grillen, 2-3 minutter på hver side. Når kjøttet har fått en fin grillskorpe flytter du dem over til indirekte varme, der du kan grille videre til de er så gjennomstekt som du ønsker.
Grill gjerne større biffer, som du så kan skjære i skiver og servere til flere.- Kamilla
Som tilbehør serveres poteter på spyd og en knallgod tomatsalat med regnbuetomater, burrata og Onna salat. Topp denne med olivenolje og balsamico, eller eplesirup. Potetene som er brukt er kokte polkapoteter fra Bjerntæs&Hoel, som er tredd på spyd. Grill dem til de blåser seg opp, dryss over havsalt og server.
Thaisalat med grillspyd
Kamilla har laget en enkel og god thaisalat av nudler, snittede, sprø sukkererter og finsnittet rødkål. Til den lager hun grillspyd med store biter av marinert svinefilet og frisk ananas. Svinekjøtt passer godt sammen med søt frukt, og er en veldig god kombinasjon nå om sommeren.
Grill spydene på direkte varme, i 3-5 minutter avhengig av størrelsen på kjøttet. Pensle spydene med soya glaze et par minutter før de er ferdige, for ekstra god smak.
Kamilla sin soya glaze
Kamilla topper denne retten med sin egen asiatiske glaze. Da blander hun sammen disse ingrediensene:
- 1 dl soyasaus
- saften fra 1 lime
- en skvett sweet ginger saus fra Fred the chef (kan erstattes med litt revet ingefær og litt lønnesirup)
- 2-3 dråper Jadarr fiskesaus
- litt finhakket chili
-
Svin Indrefilet
Marinert Ca500g pr stykk
79,90 kr159,80 kr/kg
Del av kampanje: Faste sommerpriserT.o.m. 02/08
Slik lager du taco på grillen
En enkel tex-mex middag som enkelt kan grilles, er quesadillas. Quesadillas kan være så enkelt som brettet tortilla med ost i midten, som man griller eller steker til osten er smeltet. I tillegg kan du fylle på med kuttede grønnsaker og strimlet kjøtt. Eigil André lager gjerne en variant med kremost og svinesnadder.
Kokkenes tips:
Bruk gjerne ferske tortillas fra Como Mexico. Bland kremost naturell med litt finmalt, tørket koriander og smør utover. Topp med svinesnadder fra MENY og revet Holtefjell ost. Brett tortillaen til en halvmåne og grill i 3-4 minutter på hver sider til den har blitt sprø og gyllen. Server med pico de gallo og frisk Onna salat.
Pizza på grillen
Kamilla og Eigil André har også mange gode tips til pizza på grillen. De bruker gjerne VÅR EGEN pizzadeig. Den er langtidshevet med poolish fordeig, og gjør at du enkelt kan tilberede pizza til mange gjester. Deres beste tips er å velge ut noen få, gode smaker til hver pizza.
Les mer om hva Kamilla og Eigil André topper pizzaen med, i artikkelen under.
Dessert på grillen
Kamilla elsker sunn mat med rene råvarer og masse fargerike grønnsaker, men hun er også glad i en god kake. Hun tilberedte en kjempegod crumble på grillen, med sesongens norske jordbær og rabarbra. Et tips vi likte godt var å ha hakkede nøtter i crumble toppingen, for ekstra crunch.
Kamilla sin crumble med norske jordbær og rabrarbra
Deig:
- 100 g Røros smør med havsalt, i terninger
- 40 g lettkokte havregryn, fra Den Sorte Havre
- 30 g store havregryn, fra Den Sorte Havre
- 20 g hvetemel, fra Holli Mølle
- 50 g rørsukker, fra Helios
- 20 g kokossukker, fra Helios
- 5 g lønnesirup, fra Helios
- 20 g mandler, fra Helios, grovhakket
- 20 g pekannøtter, fra Helios, grovhakket
Fyll:
- 05. kurv med jordbær
- 2 stilker rabarbra
- 1 ss rørsukker
Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene til deigen i en bolle og kna deigen godt sammen med hendene.
Fyll en liten paiform med jordbær og rabarbra i små terninger. Dryss over litt rørsukker. Topp med rikelig med crumble deig og sett på grillen på medium varme. La stå til det bobler i paien, og toppen har fått en fin, gyllen farge. Dette tar ca 20-30 minutter. Server med vaniljeis.
Frukt på grillen
Grillet frukt er enkel og veldig god dessert. Server med vaniljeis, vaniljekesam, pisket krem eller mascarponekrem.
Du kan også ha grillet frukt i sommerens salater, og som tilbehør til kjøtt og fisk. Se Eigil André sin sommersalat med grillet nektarin og burrata her.