Slik steker du pizza på grillen
En tynn, italiensk bunn stekes vanligvis i en tradisjonell, vedfyrt pizzaovn. Her ønsker man intens temperatur på rundt 400 grader, noe som gir luftig skorpe og tynn, sprø bunn.
Du kan også bruke en kulegrill eller gassgrill hjemme, i kombinasjon med en pizzasten. Når du har på lokket får du god varme, og pizzaen trenger kun noen få minutter før den er ferdig. Et hint av smak fra kullet gjør dette tilnærmet likt opplevelsen du får av pizza bakt i en pizzaovn.
Slik griller du pizza
Gjør grillen klar til høy, direkte varme.
- Legg pizzasteinen midt på grillristen, la den bli skikkelig varm – det tar omtrent 20 minutter. La den gjerne ligge enda lenger.
- Legg pizzaen på steinen. Her anbefaler vi å bruke en pizzaspade med durummel drysset over. Det er viktig å bruke nok mel, slik at pizzaen ikke setter seg fast i spaden. Når du skal ha pizzaen over på pizzastenen rister du litt på spaden, og lar den skli over mens du treker spaden unna.
3. Stek pizzaen videre på indirekte varme. Hvis du bruker en gassgrill slukker du brenneren som er direkte under steinen. På kullgrillen legger du kullet i en sirkel i ytterkant av grillen, slik at det ikke er kull rett under stenen.
4. Pizza grilles under lokk på grillen. Følg godt med, den høye varmen og tynne bunnen gjør at pizzaen er ferdig på få minutter!
Oppgradere grillen til pizzaovn?
Kamilla og Eigil André sine beste toppingtips!
Da vi besøkte Kamilla og Eigil André i Kristiansand, viste de oss hvordan de ville servert pizza hjemme hos seg. Vi fikk tre gode tips til middag, og ett desserttips.
- Hvit pizza med brent brokkolini: Bruk Røros rømme som pizzasaus, og stek pizzaen som dette, uten noe mer. Ha brokkolini på grillen samtidig som du griller bunnen, og la disse bli litt brent i tuppene. Når pizzaen er klar legger du brent brokkolini over, og høvler til slutt over Bufarost. Så enkelt, og så godt!
- Sommerpizza med Coppa skinke: Også her bruker vi Røros rømme som pizzasaus, den er så fyldig og god på smak. Topp med smaksrike, små tomater og legg pizzaen på grillen. Topp med salt og god Coppa skinke mens pizzaen enda er varm.
- Klassisk rød pizza med chorizo: Her brukte Eigil André pizzasaus og Pablo chorizo fra Ask. Osten var cubetti, en fast mozzarella.
Dessert pizza
Pizza til dessert er et godt tips, både fordi det er veldig godt og fordi det er noe annet enn hva de fleste er vant til å få servert. Eigil André serverer gjerne en søt og syrlig pizza med lemon curd, melis og mascarponekrem.
Lemon curd har en nydelig farge og en intens smak av sitron. Lag den fra bunnen av, eller kjøp ferdig i butikk. Smør et raust lag over pizzabunnen. Dryss så melis langs skorpen, og legg pizzaen på grillen. Ved servering legger du noen skjeer med mascarponekrem over. Denne lager du ved å blande pisket kremfløte med myk mascarpone. Noen blader frisk basilikum på toppen kan du gjerne også ha.
Lyst på napolitansk pizza? Kjøp pizzadeigen hos MENY.
En ekte, italitensk pizzadeig er langtidshevet for å få fram de gode smakene. Har du ikke tid til å sette en deig, eller er du for sent ute? Hos MENY finner du VÅR EGEN autentiske pizzadeig, bakt med en smaksrik fordeig (poolish) som gir pizzabunnen både god smak og en fantastisk luftig skorpe.
Husk at deigen må stå noen timer på benken for å etterheve. Dersom du kjøper deigen fryst, skal den først tine i kjøleskap, ca ett døgn.