Slik gjør du julebaksten, og julegodtet, litt sunnere

Slik gjør du julebaksten, og julegodtet, litt sunnere

Det blir ikke ordentlig jul uten de tradisjonelle julekakene, men mange ønsker seg også noen alternativ. Vi har samlet noen gode oppskrifter på julekaker og julegodt med litt sunnere ingredienser.

Det å bake litt sunnere er en tydelig trend. Vi ser at mange søker etter snacks og småkaker med mer naturlige ingredienser, og bruker havremel, mandelmel, dadler og mørk sjokolade som alternativ til hvetemel og hvitt sukker.

Havremel og mandelmel

Vanligvis er det hvetemel vi bruker til julebaksten, men ofte kan du bytte ut deler av hvetemelet med litt mer næringsrikt mel som havregryn, havremel eller mandelmel. Visste du at du veldig enkelt kan lage havremel hjemme?

Slik gjør du:

  1. Kjør lettkokte havregryn i en blender til du har fint mel.
  2. Sikt melet så du kan fjerne de få store bitene som er igjen.
Havremel og mandelmel har ikke like gode bakeegenskaper som hvetemel, derfor er det lurt med en blanding. Har du egg i oppskriften vil disse også være med på å binde deigen.

Nøtter

Nøtter er rike på sunt fett, vitaminer og mineraler, og de er jo også en viktig del av julen. Sett frem en skål med usaltede nøtter, og varier med brente mandler og nøtter dekket med mørk sjokolade. 

Emblem
Lag en blanding av hakkede nøtter, frø og kjerner. Hell over smeltet mørk sjokolade, gjerne med 70% kakao. Bre blandingen utover et bakeark, la stivne og brekk opp i biter for litt sunnere konfekt.

Litt sunnere konfekt

Har du prøvd de populære energikulene med havregyn, kokos og dadler? De kan du fint sette på bordet sammen med julekaker og annen konfekt. Prøv også disse gode hasselnøttkulene. 

 

Litt mindre sukker

Ofte kan du redusere innholdet av sukkeret med 20-30% uten at du smaker noe særlig forskjell. I noen oppskrifter kan du også bruke annen naturlig søtning som dadler.

Dadler egner seg veldig godt i marsipan, og gir en litt mer karamellaktig, rund smak sammenlignet med melis. Fordelen med dadler er at de også inneholder flere næringsstoffer som vitaminer, mineraler og fiber, i motsetning til hvitt sukker og melis som ikke inneholder noe næring. 

Baker du julekaker med tørket frukt som rosiner eller dadler kan du kutte ned på mengden sukker, disse gir mye sødme i seg selv.

Kunstig søtning

Ønsker du å redusere på antall kalorier så finner du flere ulike typer kunstig søtning i butikk. Her er det lurt å bruke egne oppskrifter, da man ikke trenger samme mengde kunstig søtning som sukker. 

Du finner også flere sukkerfrie produkter, som marsipan. Denne er fin å bruke til hjemmelaget konfekt. 

Husk at sukrin er dobbelt så søtt som sukker. Det vil si at du må bruke halv mengde.

Frukt og mørk sjokolade 

Fiken, jordbær, epler, druer og nøtter kan dyppes i mørk sjokolade og bli til litt sunnere konfekt. Enkelt og godt. 

Date bark - årets trend

Ulike varianter av søtsaker med dadler og nøttesmør har vært populære i år, og date bark har kanskje vært den aller mest populære oppskriften. Del opp i små biter og server med annen konfekt til jul, eller lag en mini variant der du fyller hver daddel med peanøttsmør og topper med litt smeltet sjokolade. 

Emblem
Både date bark, marsipan og energikuler kan fryses. Lag dem i god tid, og ta frem det du trenger.