Slik gjør du julebaksten, og julegodtet, litt sunnere
Det å bake litt sunnere er en tydelig trend. Vi ser at mange søker etter snacks og småkaker med mer naturlige ingredienser, og bruker havremel, mandelmel, dadler og mørk sjokolade som alternativ til hvetemel og hvitt sukker.
Havremel og mandelmel
Vanligvis er det hvetemel vi bruker til julebaksten, men ofte kan du bytte ut deler av hvetemelet med litt mer næringsrikt mel som havregryn, havremel eller mandelmel. Visste du at du veldig enkelt kan lage havremel hjemme?
Slik gjør du:
- Kjør lettkokte havregryn i en blender til du har fint mel.
- Sikt melet så du kan fjerne de få store bitene som er igjen.
Nøtter
Nøtter er rike på sunt fett, vitaminer og mineraler, og de er jo også en viktig del av julen. Sett frem en skål med usaltede nøtter, og varier med brente mandler og nøtter dekket med mørk sjokolade.
Litt sunnere konfekt
Har du prøvd de populære energikulene med havregyn, kokos og dadler? De kan du fint sette på bordet sammen med julekaker og annen konfekt. Prøv også disse gode hasselnøttkulene.
Litt mindre sukker
Ofte kan du redusere innholdet av sukkeret med 20-30% uten at du smaker noe særlig forskjell. I noen oppskrifter kan du også bruke annen naturlig søtning som dadler.
Dadler egner seg veldig godt i marsipan, og gir en litt mer karamellaktig, rund smak sammenlignet med melis. Fordelen med dadler er at de også inneholder flere næringsstoffer som vitaminer, mineraler og fiber, i motsetning til hvitt sukker og melis som ikke inneholder noe næring.
Kunstig søtning
Ønsker du å redusere på antall kalorier så finner du flere ulike typer kunstig søtning i butikk. Her er det lurt å bruke egne oppskrifter, da man ikke trenger samme mengde kunstig søtning som sukker.
Du finner også flere sukkerfrie produkter, som marsipan. Denne er fin å bruke til hjemmelaget konfekt.
Frukt og mørk sjokolade
Fiken, jordbær, epler, druer og nøtter kan dyppes i mørk sjokolade og bli til litt sunnere konfekt. Enkelt og godt.
Date bark - årets trend
Ulike varianter av søtsaker med dadler og nøttesmør har vært populære i år, og date bark har kanskje vært den aller mest populære oppskriften. Del opp i små biter og server med annen konfekt til jul, eller lag en mini variant der du fyller hver daddel med peanøttsmør og topper med litt smeltet sjokolade.