Dette er forskjellen på  tynnribbe, familieribbe og juleribbe

Dette er forskjellen på tynnribbe, familieribbe og juleribbe

Det finnes mye forskjellig ribbe i kjøttdisken. Hva skal du egentlig velge av tynnribbe, familieribbe og juleribbe? her får du svarene på alt du lurer på. Dette er ribba du bør velge til jul!

Det nærmer seg jul, og ferskvarediskene bugner av ulike ribbesider. Hos MENY finner du et stort utvalg tynnribbe, juleribbe og familieribbe - både fersk og frossen. 

Hva er ribbe?

Ribbe er betegnelsen på sidekjøttet på grisen, og de ulike typene går på hvor mye som blir skåret vekk fra denne siden. Alle ribber består av denne delen på grisen, men noen typer - som familieribbe - har med kotelettkammen som sitter lenger opp på ryggen.

Se etter dette når du velger ribbe

Se etter dette når du velger ribbe

Brynhild Ree Jensen, medlem av MENY-Lauget, gir deg de beste tipsene som sikrer at du velger en ribbe som gjør julemiddagen til en suksess.

Tynnribbe, familieribbe, juleribbe - det er nok av ribbetyper å velge mellom! Her er en kjapp innføring i forskjellen på de ulike typene, slik at du ser hva som passer deg og din julemiddag aller best. 

Dette er de ulike typene ribbetypene du finner hos MENY:

Tynnribbe

Den enkleste og absolutt mest populære ribben. En tynnribbe er et jevnt stykke av ribbesiden uten kotelettkam. 

Enkelt forklart er det sideflesk med ben og svor - samme delen som bacon er laget av.

Tynnribbe er enklest å få et godt resultat på, siden hele stykket er jevnstort og like tykt, og dermed også det mest populære valget for de aller fleste. 

Kjøp tynnribbe hos MENY:

Visste du at steketiden på ribba er avhengig av hvor tykk den er, ikke hvor mange kilo den veier? En tykk ribbe, som familieribbe, krever lenger steketid enn en tynnribbe.

Familieribbe

Familieribbe er tynnribbe med kotelettkam. Kotelettkammen består av ytrefileten med bein, og er mye magrere enn resten av ribba som er mer marmorert. 

Denne ribba er svært populær blant barnefamilier og de som skal servere mange. Siden mye av beinet sitter på kotelettkammen, er også denne ribba den rimeligste varianten av dem alle. 

Se hele utvalget av ribbe
Velg heller en ribbe med godt fettlag enn en mager ribbe. Da er det mye enklere å få sprø svor, og ribba blir saftig og smakfull.


Juleribbe

Juleribbe er en mellomting mellom familieribbe og tynnribbe. Her sitter ytrefileten på (kotelettene), men kotelettbeina er skåret av, noe som gjør at ribben er mye enklere å skjære opp etter den er stekt.

Dette er en variant av tynnribbe, men hvor ytrefileten sitter på. Du får da den tradisjonelle ribbevarianten med fettmarmorering inni, og i tillegg en del av ytrefileten som er mindre fet.

En godt marmorert ribbe er viktig for å få en saftig, smakfull ribbe En godt marmorert ribbe er viktig for å få en saftig, smakfull ribbe

Hva er buklist?

En buklist er den nederste, beinfrie delen av ribba. Denne kan du fint steke som en vanlig ribbe, men de aller fleste bruker den til sylte, hjemmelaget bacon eller porchetta siden den er helt benfri.

Slik bruker du buklist

Slik bruker du buklist

Rundt juletider er det vanlig å finne mye buklist i butikkene, men hva er buklist og hva kan det brukes til?

Dette bør du se etter når du velger ribbe

Når du har bestemt deg for hvilken type ribbe du bør gå for, gjelder det å finne en ribbe som vil bli saftig, smakfull og få sprø svor. 

Det beste er å gå for en ribbe med godt fettlag. Det gir mye mer smak enn en mager ribbe, og gjør det enkelt å få sprø svor.

Ellers bør du gni den med mye salt, følge oppskriften, bruke tallerken under og gjerne dampe den ekstra lenge – da blir det garantert bra resultat. Det er bedre å dampe den for lenge enn for kort!

Få din ribbefavoritt levert hjem: