Slik lager og serverer du lutefisk Se video

Slik lager og serverer du lutefisk

Det er ikke vanskelig å lage lutefisken selv, men det tar litt tid. Vi anbefaler lutefisk i ovn. Se film og les hvordan du gjør det.

Slik tilbereder du lutefisk

Lutefisk kan både kokes og bakes i ovn. Vi anbefaler å tilberede fisken i steveovn, for da får den godgjort seg i egen kraft og får dermed bedre smak og perfekt konsistens.

Enkel guide til tilberedning av lutefisk:

  • Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne eller i en stor ildfast form.
  • Strø over godt med salt og vent et par timer. Skyll av saltet før du legger den i en ovnspanne, og dekk til med folie.
  • Bak lutefisken i ovnen i ca. 45 minutter.

Sjekk gjerne lutefisken underveis. Klem på et av de tykkeste stykkene med en gaffel. Når den gir etter eller skiver seg, er fisken ferdig.

Ønsker du ekstra fast fisk? La lutefisken ligge godt med salt ei stund først, hell av vannet som samler seg, så blir den fastere når den er ferdig.

Mengdeberegning av lutefisk

Lutefisk mister veldig mye vann under tilbereding, og man må derfor beregne ganske annerledes enn ved vanlig kjøtt og fisk.

  • Litt glad i lutefisk: 500 gram per person
  • Ganske glad i lutefisk: 750 gram per person
  • Lutefiskelsker: 1 kg per person
Server lutefisk med tradisjonelt tilbehør som  sprøstekt bacon og nykokte poteter. Server lutefisk med tradisjonelt tilbehør som sprøstekt bacon og nykokte poteter.
Emblem
Lutefisk kan lages av ulike fiskeslag, som sei, lange og torsk. Lutefisken produsert av tørrfisk av skrei har høyest kvalitet!

Hvilken lutefisk velger du?

Tilbehør til lutefisk

Tilbehøret er viktig for at lutefiskmiddagen skal bli en suksess. Lutefisk spises med mye forskjellig tilbehør, og tilbehøret varierer gjerne etter hvor du befinner deg i landet.

Sirup og brunost hører med om du spør en trønder, mens en bergenser gjerne vil foretrekke kålrot og bacon.

Ertestuing er også godt tilbehør til lutefisk som er enkelt å lage.

Lag hjemmelaget ertestuing med tørkede erter

Lag din egen sennepssaus

Hva med lutefisk med en litt utradisjonell vri? Prøv å servere lutefisk med sennepssaus! 

Drikke til lutefisk 

Med lutefisk på tallerkenen er det vanlig å ha mørkt øl og akevitt i glassene. Disse drikkevarene renser smaksløkene underveis, slik at du kan nyte de deilige smakene under hele måltidet.

Har du lyst til å eksperimentere med vin til lutefiskfesten, bør du gå for hvite alternativer. Smaken av rødvin kler sjelden lutefisk, og garvestoffet framhever saltet i maten for mye. Hvitvinen bør være frisk og ha ganske lang ettersmak.

Som et alkoholfritt alternativ kan du prøve en frisk eplemost: 

Lutefisk i sesong til jul

For mange er lutefisk et fast innslag i både førjulstiden og julen. Lutefisk-sesongen varer fra oktober og ut januar, så det er fullt mulig å nyte lutefisk både før og etter jul.

Hos oss får du lutefisk av skrei, lutefisk loins av klippfisk og lutefisk helside. MENYs lutefisk er laget av ekte lofotskrei og produsert på tradisjonelt vis.

- Vi har også lutefisk fra First Price, som er et rimeligere alternativ, forteller Lene Kristiansen, ferskvaresjef hos MENY Rona og medlem av MENY-Lauget. 

Lutefiskens historie

Lutefiskens historie

Lutefisk er tørrfisk som er utvannet, lagt i lut og så vannet ut igjen. Lutefisk er tradisjonsmat i Norge, og er kanskje en av de matrettene som vi har spist aller lengst her i landet. Det er den opprinnelige julematen.

Uansett hvilket tilbehør du foretrekker til lutefisken, får du det hos MENY