Slik lages Norges beste pinnekjøtt fra Jæren Smak
Det er julaften. Duften av pinnekjøtt har spredd seg i hele huset og magen rumler av forventning til hva som snart skal stå på bordet.
- Det beste pinnekjøttet kommer fra en sau som har hatt det godt, det er 100 % sikkert, forteller Jæren Smak-bonde Leif Håkon Korsbø.
Dyrene må ha det fint
Sammen med produsent Albert Idsøe og flere andre Jæren Smak-bønder sørger han for at du på julaften kan velge å kose deg med Norge beste pinnekjøtt.
Godt pinnekjøtt starter med dyr som har det godt, og et besøk på gården hos Leif Håkon viser tydelig at sauen trives.
Dyr som skal bli fine på bordet, må ha det fint resten av livet. Det henger veldig sammen.
Kåret til det beste pinnekjøttet
Det er ikke bare vi som mener at pinnekjøttet laget av Jæren Smak kvalitetslam er Norges beste.
Den norske kjøttbransen har ved flere anledninger kåret pinnekjøttet fra Jacobs Utvalgte av Jæren Smak lam til Norges Beste. I 2017 fikk det urøkte pinnekjøttet tittelen Norgesmester. I 2023 fikk den røkte varianten Norgesmestertittelen, mens urøkt fikk en sølvmedalje. Det er ikke uten grunn.
Dagens Næringsliv har testet 42 varianter av pinnekjøtt, og vår egen Jacobs Utvalgte urøkt pinnekjøtt fikk høyeste poengscore i testen som ble publisert 15. november 2024. Dagens Nærlingsliv har aldri tidligere gitt 10 poeng til et pinnekjøtt - før nå.
Dette er det beste urøkte pinnekjøttet jeg noensinne har smakt,
forteller en begeistret Merete Bø, vinjournalist i Dagens Næringsliv og en av tre som smakte seg gjennom den enorme mengden med tørrmodnet og saltet lammekjøtt.
I kategorien røkt, fikk Jacobs Utvalgte en 5. plass blant 18 produsenter.
Jacobs Utvalgte pinnekjøtt produseres av A. Idsøe og selges kun hos MENY.
Pinnekjøtt krever tid og kjærlighet
I en bygning på Jæren utenfor Stavanger henger det rad på rad, fra gulv til tak, med pinnekjøtt til tørk.
Her har flittige hender massert inn sidene med tre forskjellige salttyper og litt sukker, før det legges i store kar tørrsalting.
Dette gjør at kjøttet får en helt egen smak. Deretter henges det til tørk i et spesialinnredet rom.
- Når man lager pinnekjøtt, spiller man på lag med naturen, forteller Albert Idsøe, som produserer pinnekjøttet til Jacobs Utvalgte. Han har jobbet med pinnekjøtt i over 30 år.
Når man lager Norges beste pinnekjøtt handler det om tid, og om kjærlighet. Man må være både tålmodig og oppmerksom.
- Når Håkon sier pinnekjøttet er ferdig, da er det ferdig. Sånn er det, forteller Albert.
Deretter kuttes pinnekjøttet i pinner av riktig størrelse, en jobb som gjøres for hånd. Det samme gjelder pakkingen.