Slik bruker du mørbradbiff

Slik bruker du mørbradbiff

Mørbrad er smaksrik, mager og mør biff, som kan være et godt alternativ til entrecôte, indre- og ytrefilet. Men visste du at mørbrad egner seg svært godt til mer enn bare klassiske biffmiddager? Se våre tips for tilberedning og oppskrifter med mørbrad!

Dette er mørbrad

Mørbrad går også under navnet "rump steak", derav er det lett å skjønne fra hvor på dyret dette kjøttet kommer fra. 

  • Stykket sitter midt mellom låret og ryggen, og er det møreste biffkjøttet på låret, der ytre- og indrefileten ender. 
  • Kjøttet er mørt, magert og finfibret, og et godt alternativ for de som velger bort entrecôte på grunn av fettmarmoreringen.
  • Mørbrad er også et godt alternativ til retter hvor ytrefilet er anbefalt som råvare.

Få mørbrad levert hjem:

Slik tilbereder du mørbrad

Nettopp fordi mørbrad er smaksrik, mager og mør biff, foretrekkes den av mange framfor både entrecôte, indre- og ytrefilet til biffmiddagen! 

Men visste du at mørbrad i tillegg er svært godt egnet til roastbiff, oksestek og lune gryteretter?

Mørbrad passer utmerket til biffstykker, men kan også strimles, skjæres i terninger til ulike kjøttgryter eller stekes hel. Pass på at du skjærer vekk den tykke senen i kjøttet - den kan være seig og ikke særlig god. 

Klassisk biffmiddag med biff av mørbrad, bearnaise og ovnsbakte poteter. Dette slår aldri feil! Klassisk biffmiddag med biff av mørbrad, bearnaise og ovnsbakte poteter. Dette slår aldri feil!

Slik steker du biff av mørbrad

  1. La biffene ligge i romtemperatur i minst 30 minutter før tilberedning.
  2. Krydre biffene med salt og pepper like før tilberedning. 
  3. Brun først kjøttet i litt olje på høy varme. Skru deretter ned varmen og tilsett smør. 
  4. Biffene kan nå enten stekes ferdige i stekepannen, eller i en ildfast form i ovnen på 180 grader. Bruk gjerne steketermometer.
  5. La biffen hvile før den serveres. Hviletiden avhenger av steketemperaturen og størrelsen på stykket. Når den stekes ved 180°C er hviletiden ca. 15-20 minutter.
Emblem
Hvis du vil ha en rå biff, skal steketemperaturen være mellom 52-56 grader, For en medium stekt biff er temperaturen 58-64 grader, og for en godt stekt biff 66-68 grader.

Slik steker du oksestek

  1. Sett ovnen på 120 grader.
  2. Mindre steker på under 1,5 kg kan gjerne brunes i stekepanna først. Større steker på 1,5 kg eller større stekes i ovnen i ca. 2,5 time.
  3. Oksesteken er ferdig da kjernetemperaturen viser ca. 65 grader (medium stekt) eller 70 grader (gjennomstekt).
  4. Roastbiff: Stek i ca. 1 time til kjernetemperaturen viser 60 grader.

Slik tilbereder du mørbrad til gryteretter

  1. Skjær mørbrad i store strimler (ca. 0,5 x 6 cm).
  2. Brun kjøttet i litt smør i en stekepanne i små porsjoner.
  3. Tilsett de ferdige biffstrimlene i gryteretten.
Alt om biff

Alt om biff

I kjøttdisken finner du mange ulike biffer å velge mellom, og det er lett å ende opp med det samme hver gang. Vi guider deg gjennom alt du finner i kjøttdisken, så du vet hvilken biff du kan prøve neste gang.

Gode oppskrifter med mørbrad

I tillegg til klassiske middagsretter som biff, oksestek, roastbiff og gryter, kan mørbrad brukes på blant annet pizza, i taco og i sandwicher! Et annet tips er fondue med godt tilbehør.

Prøv disse oppskriftene med mørbrad.

Klassisk lapskaus

Lapskaus er en klassiker som aldri går av moten, og den blir ekstra god med mørt kjøtt som mørbrad. Server som en lun og god middag på en kald høstdag. 

Spicy pizza med biff

Pizza med biff og løk er den ultimate helgepizzaen. Prøv denne pizzaen som er toppet med sterke smaker av spicy bbq-marinade og chilimajones. 

Taco med mørt biffkjøtt

God oppskrift på enkel taco med saftig biff og godt tilbehør. Med frisk og syrlig tomatsalsa, hjemmelaget guacamole og lime over kjøttet, er dette en utrolig god taco til helgen. 

Smaksrik sandwich med biff

En ekte "steak sandwich" er digg helgemat. Her har vi tatt med oss béarnaisesausen fra den klassiske fredagsmiddagen, men byttet ut potetene med ferskt brød. Stek biffen i ekte smør for god smak, og deretter brødskivene i den samme pannen.

Fondue med mørbrad

Hvis du ønsker å holde en liten og intim sammenkomst med god mat for venner eller familie, er fondue et godt valg.

Fondue er sosial mat som er perfekt når du skal ha gjester. Fondue er sosial mat som er perfekt når du skal ha gjester.

Måltidet kan vare lenge og lenger enn langt, men det vil garantert bli en hyggelig sammenkomst. Og det beste av alt er at gjestene tilbereder maten selv.

Slik gjør du:

  • Varm oljen i fonduegryten på platen. Gryten bør ikke være mer enn 3/4 full. Varm oljen til 180 °C.
  • Prøv med en brødterning, temperaturen er riktig når brødet blir brunt i løpet av 1 minutt.
  • Flytt gryten over på varmestativet. Reguler brenneren slik at oljen holder passe høy temperatur under hele måltidet.
  • Kjøtt og grønnsaker som er skåret i terninger stikkes inn på fonduegaflene og settes i den varme oljen. Hvor lenge det skal stå i er avhengig av hvor godt man liker kjøttet stekt.

Anbefalt tilbehør: baguetter, sursyltede grønnsaker som for eksempel pickles, oliven, fruktchutney eller piccalilly. Cherrytomater og marinerte hvitløk passer også godt til.

Slik blir kjøttet mørt og saftig

Slik blir kjøttet mørt og saftig

Alt kjøtt kan bli så mørt at det smelter på tungen, men det må tilberedes riktig. Her er en enkel oversikt over hva slags kjøtt du bør se etter til ulike retter.