Hva er forskjellen på karbonadedeig og kjøttdeig?
På folkemunne brukes ofte ”kjøttdeig” som en fellesbetegnelse på kvernet kjøtt eller deig. Har du et bevist forhold til de ulike typene kvernet kjøtt du finner i butikken får du enklere et godt resultat, og en god middag.
Her forklarer vi deg forskjellen på de ulike typene – og tipser deg om hva du bør velge til hva.
Dette er forskjellen på kjøttdeig og karbonadedeig:
- Den største forskjellen mellom kjøttdeig og karbonadedeig er fettinnholdet.
- Karbonadedeig skal ikke inneholde mer enn 4-5 % fett, mens kjøttdeigen kan inneholde hele 14 % fett.
- Både kjøttdeig og karbonadedeig kan bestå av både rent storfekjøtt, rent svin, samt kombinasjoner av storfe og svin.
Dette kan du velge mellom
Karbonandedeig av storfe
Karbonadedeigen passer selvfølgelig ypperlig til å lage gode karbonader. I tillegg kan karbonadedeigen erstatte kjøttdeigen i typiske retter som taco, lasagne, pizzafyll, gryter og lignende.
Hos MENY finner du blant annet karbonadedeig blant våre egne ferskvarer, og økologisk karbonadedeig fra Gilde.
Kjøttdeig av storfe 14 % fett
Dette er den vanligste kjøttdeigen. At kjøttdeig inneholder mer fett betyr også at den har mer smak. Fett har nemlig en sammenheng med smak, og i retter som for eksempel hamburgere kan karbonadedeigen bli for kompakt.
Dessuten er kjøttdeigen saftigere! Kjøttdeig passer best til blant annet hjemmelaget hamburger, kjøttboller og kjøttpudding.
Hos MENY finner du et stort utvalg kjøttdeig, blant annet fra Jæren Smak, Jacobs Utvalgte kjøttdeig laget av Angus og vår egen ferske kjøttdeig. Du finner også økologisk kjøttdeig fra Gilde.
Kjøttdeig av svin 9 % fett
Kjøttdeig av svin er et magrere alternativ, og inneholder vanligvis mellom 9 og 10 % fett. Kjøttdeig av svin tilberedes på samme måte som kjøttdeig av storfe. Den milde smaken gjør at kjøttdeigen passer godt til de fleste smaker, og egner seg godt til kjøttdeigretter som taco, pizza og pasta.
Hos MENY finner du kjøttdeig av svin fra blant annet Jacobs Utvalgte og fra våre egne ferskvarer.
Kyllingkjøttdeig
Kjøttdeig av kylling kan brukes på samme måte som kjøttdeig av svinekjøtt, og fettprosenten varierer fra 2 % til 9,5 %.
Kyllingkjøttdeig blir ofte omtalt som en sunnere kjøttdeig, og passer godt til kjøttboller, taco pizza og pasta. Hos MENY får du kyllingkjøttdeig fra Kyllinggården, som er en serie produkter som er unike hos MENY.
Lammekjøttdeig
Lammekjøttdeig inneholder omtrent like mye fett som vanlig kjøttdeig, det vil si 12-14 %. Lammekjøttdeig passer perfekt til lammekebab, men også som lammekjøttboller.
En tradisjonell gresk mousaka lages med lammekjøttdeig, potet og augergine!
Andre varianter
Hos MENY finner du et stort utvalg av kjøttdeig og farse, som medisterdeig og kalkunkjøttdeig.