Dette påvirker smaken på lam

Dette påvirker smaken på lam

Lam fra Jæren Smak spiser kun det beste fra den norske naturen. Det påvirker smaken.

Har du noen gang tenkt på at det ikke er tilfeldig hvor en saueflokk stopper opp for å beite? 

For dyrene, de er kresne. Det forteller Jæren Smak-bonde Leif Håkon Korsbø.

- Sau og lam er jo vanvittig kresne. Det er ikke sånn at de bare begynner å beite en plass. De leter kun etter det beste. 

Lever av det naturen gir dem

Det påvirker smaken. Næringsrikt gress, urter og friske planter er blant favorittene til lam som går på beite, og dette er med på å gi den kjøttet gode smaken som vi hver høst gleder oss til. 

- Fordelen med norsk lam er nettopp at det får lov til å leve fritt, og spise av alt det gode naturen gir dem, forteller Emil Myrvang, kokk og medlem av MENY-Lauget, MENYs egne mateksperter. 

Kyst og innland påvirker smaken 

Men det handler ikke bare om hva lammet beiter på, men også om hvordet beiter. 

- Et Jæren Smak-lam fra Heia, hvor Leif Håkon bor, leveres litt senere i sesongen. Etter at det har gått ute i fjellet hele sommeren, vil det ha en dyp rød farge og en flott marmorering. 

Lam som har gått på beite ved kysten på Jæren, kommer til butikk tidligere på sesongen. 

- Dette kjøttet har en mildere og litt salt smak, da lammet har spiser tang og vekster fra kyststripa hele beiteperioden, forteller Emil.

Dielam, det vil si lam som bare har fått melk, har lyst og mørt kjøtt, med en mild smak. Heimelam, det vil si lam som ikke går på beite, har også lysere kjøtt. 

Jo eldre lammet er, jo sterkere smak har kjøttet. 

Sesongen for dielam varer fra tidlig i mai til slutten av juni.

Ferskt Jæren Smak-lam finner du i alle våre kjøttdisker og på MENY.no fra begynnelsen av september til midten av november.