Kvalitetslam fra Jæren Smak Se video

Kvalitetslam fra Jæren Smak

De gresser i det fri hele sommeren, og nå er det endelig sesong for lam. Du går en smaksrik høst i møte med kvalitet fra Jæren Smak.

- Du kan ikke forlange verdens beste dyrevelferd og verdens beste smak om du ikke er villig til å betale for det, sier sauebonde Leif Håkon Korsbø.

Gården til Jæren Smak-bøndene Eva og Leif Håkon Korsbø ligger idyllisk til innerst i Hovsherad i Rogaland.

Hvert år under lammingen øker saueflokken deres fra 200 til 600, og da jobber de ikke arbeidsdager, men arbeidsdøgn.

- Familielivet blir satt på vent, men det er verdt det. Vi er i fjøset døgnet rundt og sørger for at mor og de nyfødte blir tatt godt vare på, sier Eva. 

Lam fra Jæren Smak levert rett hjem:

Noen kresne dyr

Lam og sauer tusler oppe i lia hele sommeren, før de hentes ned i august. Ifølge bonden er det ikke tilfeldig hvor de beiter.

Sau og lam er jo vanvittig kresne. Det er ikke sånn at de bare begynner å beite en plass. De leter kun etter det beste.

Næringsrikt gress, urter og friske planter er blant favorittene, og bidrar til å gi kjøttet den gode smaken som vi gleder oss til hver eneste høst.

Lam fra fjellet leveres litt senere i sesongen og gir kjøtt med en dyp rød farge og fin marmorering.

Kvaliteten kommer ikke av seg selv. Det aller beste kjøttet fra Prima Jæren får kvalitetsstempelet Jæren Smak.

Det er ikke uvanlig at sauer og lam vandrer langt på beite. Her fra sauesanking i fjellet. Det er ikke uvanlig at sauer og lam vandrer langt på beite. Her fra sauesanking i fjellet.

- At lammekjøttet har stempelet Jæren Smak vil si at du er garantert god smak og kvalitet – hver gang. Som kokk og matarbeider setter jeg utrolig stor pris på innsatsen og lidenskapen til bønder som Eva og Leif Håkon, forteller Espen Brødsø Nilsen, kokk og medlem av MENY-Lauget. 

Dette påvirker smaken på lam

Dette påvirker smaken på lam

Lam fra Jæren Smak spiser kun det beste fra den norske naturen. Det påvirker smaken.

Den beste høstmaten

Lammekjøtt er magert, smaksrikt og kan brukes til utrolig mye. Ikke bare til festmat og fårikål: lam er perfekt som kjapp hverdagsmiddag.

La deg inspirere av smaker fra andre land og prøv en enkel og saftig shish kebab til middag:

Kjøp norsk lokalmat

- Å se at lammene har vokst seg store og fine over sommeren, og å få positive tilbakemelding på produktet vi har levert, er veldig godt. Da vet vi at vi har gjort noe riktig, sier Leif Håkon.

Selv om gode tilbakemeldinger er hyggelig å få, er bonden bevisst på at ord ikke er noe du kan leve av. Smak og kvalitet henger tett sammen, og det koster gjerne litt ekstra. Sannheten er at du rett og slett ikke får verdens beste lam for en billig penge. 

Er du opptatt av god mat, og synes at det er koselig å se sau som går ute på beite, må du sette pris på den jobben vi bønder gjør.

- Kjøp norsk lam neste gang du er på butikken, og spis lam både til hverdags og fest gjennom hele året, oppfordrer Leif Håkon.