Endelig er høsten her, og lammesesongen er i gang! Det norske lammekjøttet er i særklasse, og hvor de beiter setter god og særegen smak på kjøttet. I vår bugnende ferskvaredisk finner du ferskt lam, lammelår, fårikålkjøtt, lammestek og lammekoteletter fra august til oktober.
Lammelår er tradisjonsrik mat til både høst og påske. La det stå å godgjøre seg i ovnen, og server til gjester på hytta eller som søndagsmiddag eller festmåltid. Det klassiske tilbehøret er norske rotgrønnsaker, men middelhavsgrønnsaker eller risotto passer også godt til.
Forskjellen på lammelår og lammestek, er at steken er benet ut, altså benfri. Ofte er lammesteken surret sammen med hyssing, som du må huske å fjerne før du skal spise.
Prøv også lammecarrè og lammeskank, dette er ekte festmat! Spør gjerne våre dyktige matarbeidere om tips!
Lammesesongen er på høsten, og en god pekepinn er å bruke høstens gode råvarer som kantarell og annen sopp, rotgrønnsaker og urter som rosmarin og timian. En god fløtesaus, gratinerte poteter eller kremet soppstuing er også gode alternativer.
Lammekjøtt er også godt i mer hverdagslige retter som wok, kebab og moussaka, og til klassisk helgemat som burger og pølser. Se våre oppskrifter på hverdagslam og enklere retter.
Lammekjøtt egner seg godt til å putre for seg selv i gode gryter. Her er noen av favoritter som passer spesielt godt på kalde høstdager.