Slik bruker og tilbereder du hjort
Hjort er utrolig mørt og godt kjøtt, og kan betegnes som skikkelig festmat! Hjort kan erstatte vanlig indrefilet av storfe i de fleste retter, og de kler mange av de samme smakene.
Hjortekjøtt er enkelt å tilberede og trenger liten tilberedingstid. Her er våre beste tips til å lykkes med hjortemåltidet!
Få hjort levert rett hjem
Slik bruker du hjort
Hjort får du stort sett tak i som stek, filet eller skav, og kan brukes til de fleste viltretter. Kjøttet er likevel svært mørt og nytes best som rosastekt biff eller en saftig stek.
Hva smaker hjort?
Hjort er mørt, magert kjøtt med mye viltsmak. Smaken er likevel ikke skarp. Siden kjøttet er magert, er blir det fort tørt om man oversteker. Derfor bør hjort varmebehandles med omhu og gjerne ha en lett rosa kjerne for best resultat
Så mye hjort trenger du per person
- Filet: 150-200g
- Stek: 150-200g
- Skav: 150-200g
Slik steker du hjort
Hjortefilet er en ganske slank stykningsdel, og trenger dermed ikke lang tilberedingstid. Vær forsiktig med å la kjøttet steke for lenge - hjort blir fort tørt!
- Skjær ytrefileten i fire like store biter.
- Krydre med litt salt og pepper.
- Brun biffene i ca. 4 minutter på hver side.
Slik ovnsbaker du hjort
Hel hjortefilet og hjortestek egner seg godt til ovnsbaking. Bruk gjerne steketermometer så du får perfekt biff eller stek - hver gang.
Helstekt hjortefilet i ovn
- Brun hjortefileten i en stekepanne til du får en fin, brun fagre.
- Stek i ovnen på 180 grader 15 minutter.
- La hvile i minimum 10 min før du skjærer opp kjøttet.
Ovnsstekt hjortestek
- Krydre steken med salt og pepper
- Brun steken i en stekepanne med litt smør til den har fått en fin stekeskorpe på alle sider
- Stekes videre i ovnen på 100-150 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på ca 60 grader.
- La kjøttet hvile i 15-20 minutter før du skjærer det opp i jevne skiver.
Slik koker du hjort
Hjort er i utgangspunktet mørt kjøtt, og finere stykker som ytrefilet og indrefilet bør du helst behandle som biff. Men steker, skav og andre stykningsdeler passer utmerket i en gryte som putrer med andre gode smaker.
Enkel viltgryte med hjort
- Grovkutt grønnsakene og sopp før du finhakker løk.
- Skjær kjøttet i passe store terninger. Skav trenger du ikke skjære opp.
- Brun kjøttet i en panne - gjerne sammen med sopp og løk i rikelig med smør.
- Ha kjøtt, sopp, løk og gulrot i en gryte sammen med knuste einebær og timian. Hell over kraften og la det hele koke i ca. 20 minutter.
- Tilsett erter, tyttebær og rømme og la det småputre i ca. 5 minutter.
Når er det sesong for hjort?
Det er liten tilgang på fersk hjort i butikk, men viltkjøtt holder god kvalitet som frossent siden det er så magert.
Jaktsesongen varer fra september til midt i desember. Kjenner du en jeger og ønsker fersk hjort, er dette tiden å ønske seg hjort på.