Galåvolden Gård - Røros
720 meter over havet sørvest for Røros sentrum ligger Galåvolden Gård. Der er det eggproduksjon med 15 000 høner, mjølkeproduksjon i Galåen Samdrift DA med en besetning på ca. 340 dyr og foredling av blant annet RørosOst, RørosIs, RørosKake og spekemat. I tillegg lager de Røros Vaffel og Pannekake, Marengs fra Røros og ferdige desserter av verdifulle rester og lokalt samarbeid i Bevart-serien.
Galåvolden Gård ble begynt ryddet i 1721 og drives i dag av niende og tiende generasjon i fellesskap. Eggproduksjonen startet i 1976 med 900 høner, og er siden utvidet hele seks ganger. Gårdskjøkken for foredling av gårdens råvarer ble bygget i 2003, som senere har blitt utvidet tre ganger til et godt anlegg med god kapasitet. I tillegg disponerer Galåvolden Gård et produksjonsanlegg i Havsjøveien næringspark der de eggebaserte produktene blir laget.
Prisvinnende ost og is
I foredlingen baserer de seg på råvarer fra egen gård, lokale bær og varer fra andre medlemmer av Rørosmat. Det gir råvarer av ypperste kvalitet med full sporbarhet, og en enestående samarbeidskultur som gir rom for produktutvikling og innovasjon.
Gårdsegg fra Galåen er egg fra frittgående høner som fores med rent vegetabilsk fôr med ekstra mye mais, som gir egg med ekstra gul og smakfull plomme.
RørosOst laget av egenprodusert kumjølk, som selges i ulike lagringer fra tre måneder til mange år, som gir en svært smakfull ost. Osten leveres som ren kvitost, kvitost med krydder, med urter, med karve og nellik og med røkt reinsdyrkjøtt fra Rørosrein. Rausjødalsost er en type seterost fra Sveits med en delikat farge og hint av safranen som er tilsatt ostemassen.
Urteosten og Reinskjøttosten vant bronsemedalje i World Cheese Awards 2016. I Trondheim i 2023 fikk røkt RørosOst kvitost bronsemedalje i World Cheese Awards. Alle ostene er tildelt Spesialitetsmerke.
Kjøp RørosOst hos MENY
RørosIs er fløteiser med masse eggeplommer og fløte med smaker av lokale bær, men også lakris, karamell eller sjokolade. Fire av isene har vært med i finalen på Det Norske Måltid siste årene og molteisen har gått helt til topps. I tillegg har iskremene fått gullmedalje i NM og vunnet smakstester.
Fra egg til Rørosmajones og sprø marengs
Rørosmajones ligner den du lager hjemme på kjøkkenet. Majonesen er rik på eggeplommer og lages på produksjonsanlegget i Havsjøveien næringspark der de har et eggeknekkeanlegg som kan knekke rundt 50.000 egg på en dag, og skille plommen til majones og hvite til marengs.
En perfekt majones når du ikke har tid til å piske selv, men vil ha den ekte smaken.

Når man lager majones i stor målestokk blir det mye eggehvite til overs. Eggehviten er en ressurs som man ikke kan la gå til spille. Den må vi gjøre noe med, mente Anita som bor på Galåvolden og er svært engasjert i driften. Etter noen runder idédugnad med MENY-Lauget ble løsningen marengs til pavlova og desserter. Ferdig bunner i to forskjellige størrelser og delikate pikekyss. Alt sammen produsert av overskuddseggehvite.
Det handler om kvalitet, økonomi og bærekraft.
Anita Galåen, bor på Galåvolden, og er opptatt av at alle ressursene på gården forvaltes på best mulig måte.
Hun er hjernen bak de lekre marengsbunnene, pikekyss og dessertene i Bevart-serien.
Nyskapende og premierte produkter
Siste skudd på produktstammen hos Galåvolden Gård er de fryste dessertene Sitrondrøm og Festkaramell. Begge er laget med verdifulle rester i samarbeid med andre lokalmatprodusenter i Rørosregionen. Dessertene er tildelt Spesialitetsmerke for unik smak.
For oss er Bevart å ta vare på naturen, et samarbeid for fremtida
Røroskake er en annerledes og glutenfri ostekake, der myse fra osteproduksjonen er blant ingrediensene. Fryst Røros pannekakerøre og vaffelrøre er utviklet sammen med Ingrid på Dyrk Mølle. Vaffelrøren har mindre sukker enn vanlig. Pannekakerøren er helt uten tilsatt sukker, og får en naturlig sødme når den stekes fordi den inneholder sammalt byggmjøl fra Dyrk Mølle.
Lokalmat sikreste alternativet
Gjengen på Galåvolden Gård tror det er viktig med lokalprodusert mat fordi flere og flere blir opptatt av kvalitet og trygg, god mat. I tillegg blir stadig flere for hver matskandale rundt om i verden bevisst på hva de spiser, og da blir lokalmat det sikreste alternativet.