Den sorte havre - Våler Se video

Den sorte havre - Våler

Den Sorte Havre fra Tveter gård har et høyere fett- og proteininnhold enn vanlig hvit havre, og kan nokså sikkert titulere seg med ”verdens sunneste havre”.

Den Sorte Havre fra Tveter gård har et høyere innhold av umettet fett – og er mest sannsynlig verdens sunneste havre.

– Vi produserer antagelig den mest unike havren. Den smaker veldig godt, og vi har fått flere utmerkelser for produktet, forteller Johan Anstensrud.

I Norge har vi dyrket svarthavre siden før vikingtiden, og den er optimalt tilpasset det norske klimaet. Den hvite havren de fleste forbinder med havre ble først importert til Norge mot slutten av 1800-tallet, men nå er svarthavre tilbake. 

På Tveter gård i Våler i Østfold har familien Anstensrud tatt opp igjen dyrkingen, og lager i dag ekstra sunt havregryn av høy kvalitet.

Kjøp havregryn fra Den Sorte Havre hos MENY

Kornsorten har rundt 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater enn den hvite varianten. Den er også mer motstandsdyktig mot sykdommer.

God grøt i tusen år 

Ideen kom fra en god nabo under elgjakten. Familien Anstensrud likte tanken på å gi yngstemann Georg grøt laget av havregryn fra sunn havre dyrket på egen gård.

Havre er verdens sunneste kornslag, som på mange måter definerer en tusenårig tradisjon med god grøt i Norge.

- I Østfold har vi noen av de beste forholdene for å dyrke havre i Norge. Vi driver et familiebruk og tre generasjoner er med. Vi er havreentusiaster, sier Johan.

Den Sorte Havre var først i Norge med å lage steel cut (kuttet havregryn), og banet vei for andre produsenter. Svarthavren dyrkes på egen gård og syv omkringliggende nabogårder. Avlingen sendes til Tøsse Mølle, hvor havren enten kuttes eller valses. Deretter sendes den i retur til gården, hvor den pakkes for hånd.

Bra for miljøet

Lokalmat med Johan kjører selv treskeren når avlingen høstes. Han mener det er viktig med lokale varer og produkter, hovedsakelig fordi lokalmat som oftest har en litt annen kvalitet.

Jeg tror stadig flere velger mat hvor kvaliteten er bevart og innholdet er mindre behandlet og sunnere.

– I tillegg er det viktig for et land å ha en egen matproduksjon. Det er ikke en selvfølge at vi i fremtiden vil kunne importere mat like enkelt som i dag. I tillegg vil vi spare miljøet for store utslipp dersom maten ikke må reise over store strekninger, sier Johan.

Produkter fra Den Sorte Havre finner du i alle landets MENY-butikker og i nettbutikk.