Slik får du vellykket og saftig kalkunfilet Se video

Slik får du vellykket og saftig kalkunfilet

Kalkun er magert kjøtt som er enkelt å tilberede og servere. Dette er tipsene som gir deg garantert saftig kalkunfilet som smelter på tungen.

Får du gjester på besøk, eller har du lyst på en god søndagsmiddag uten å måtte bruke flere timer på kjøkkenet? Da er kalkunfilet perfekt. Med god tid i ovnen, eller med hjelp av stekepose, har du enkelt en saftig og god middag.

Slik gjør du det:

Temperer kjøttet

Denne regelen gjelder for alt kjøtt: Ikke ta det rett fra kjøleskapet og til stekepannen! Lar du kjøttet hvile i ca. 15 minutter på benken først, blir det romtemperert. Da unngår du at kjøttet får «temperatursjokk» når det legges i en varm stekepanne eller ovn. Resultatet er mer smakfullt kjøtt!

Begynn med stekepannen

Begynn med å krydre kalkunfileten med salt, pepper og evnt friske  urter. Brun kalkunfileten deretter raskt på alle sidene i en varm stekepanne med smør eller rapsolje. Da «lukker» kjøttet seg, og du får et saftigere resultat. Når fileten har fått en fin brun skorpe legger du den over i en ildfast form som du setter i ovnen på 125 °C. 

Prøv tilbehør som kokte poteter og rosenkål, ertepurè, spinat og brun saus eller klementin og fiken!

Dårlig tid? Bruk stekepose

For å få saftig kalkunfilet er det mange som sverger til stekepose. Med  stekepose kan du steke kalkunfileeten på høyere temperatur uten at det går utover kvaliteten, og middagen blir raskere ferdig. I stedet for to timer har du plutselig en deilig kalkunmiddag på bare 40 minutter!

Bruker du stekepose trenger du ikke brune fileten før du legger den i posen!
Kalkun kan gjerne stekes i stekepose, enten det er hel kalkun, kalkunbryst elller kalkunfilet. Kalkun kan gjerne stekes i stekepose, enten det er hel kalkun, kalkunbryst elller kalkunfilet.

Bruk steketermometer

Kokkenes aller beste tips for et godt resultat er enkelt: Bruk steketermometer, gjerne et digitalt et!

Kjernetemperaturen på kalkunfilet er ca. 68˚C. Husk at temperaturen kan stige noen hakk etter at kalkunen er tatt ut av ovnen. 

Ta deg god tid

Steker du kalkunfileten på lav temperatur over lang tid får du et saftig og godt resultat. Sett ovnen på 125 °C og stek fileten til steketermometeret viser 68 °C. Dette tar ca. 2 timer. Steker du fileten på 160 °C, så tar det ca 1,5 time. Bruker du stekepose kan du la kalkunfileten steke på 220 °C i ca. 40 minutter.

Kalkunfilet er svært fettfattig og kan godt få litt hjelp fra både smør og bacon for å bli saftigere. Kalkunfilet er svært fettfattig og kan godt få litt hjelp fra både smør og bacon for å bli saftigere.
  • Oppskrift på baconstekt kalkunfilet her

La kalkunfileten hvile

Når kalkunfileten har nådd kjernetemperatur, tar du formen ut av ovnen og la fileten hvile i 10-15 minutter før du skjærer i den. Da får alle de gode smakene satt seg, og resultatet blir ekstra saftig.

Topp kalkunfileten med en god, klassisk saus til kalkun. Bruk kraften fra langpannen når du steker kalkunen. Topp kalkunfileten med en god, klassisk saus til kalkun. Bruk kraften fra langpannen når du steker kalkunen.
  • Oppskrift på klassisk kalkunsaus her
Bruker du stekepose lar du kalkunfileeten hvile i posen!