Alt om de syv ostefamiliene

Alt om de syv ostefamiliene

Lurer du på hva forskjell mellom blåmuggost, hvitmuggost og faste oster er? Ostene deles hovedsakelig inn i syv typer etter produksjonsmetode og ulike egenskaper. Her er alt du trenger å vite om de ulike ostetypene!

Hvitmuggost, blåmuggost, kittmodnet ost, chevre, fastost, ferskost og smelteost. Du har sikkert hørt navnene, men hva er forskjellen på en kittmodnet ost og en hvitmuggost?

Hvitmuggost

Hvitmuggostenes overflate er dekket av hvitmugg, som gir osten delikat utseende, mild smak og myk konsistens. Dette delikate belegget av hvitmugg er enten tilsatt i ystemelken eller sprøytet utenpå.

Hvitmuggost er perfekt å varme i ovnen, og får et delikat, flytende indre. Server med honning, pære og valnøtter. Hvitmuggost er perfekt å varme i ovnen, og får et delikat, flytende indre. Server med honning, pære og valnøtter.

Hvitmuggostene kan deles inn i tre undergrupper: 

  • Camembert
  • Brie
  • Andre hvitmuggoster

Hvitmuggoster får man både stabiliserte og ustabiliserte. En stabilisert hvitmuggost er ferdig modnet fra ysteriet og spiseklar fra første stund.

Ustabilisert hvitmuggost modner fra utsiden og inn, noe som gjør at en umoden ost vil ha en hard kjerne. Etterhvert som osten blir moden, vil denne kjernen forsvinne. Dette tar vanligvis rundt 6 uker

Kjøp hvitmuggost hos MENY:


Blåmuggost

Blåmuggost har en fyldig og aromatisk smak som kan variere fra mild til skarp. Konsistensen varierer fra fløyelsmyk og kremet, til tørrere varianter.

Legg skiver av Nidelven Blå på tynn og sprø toast med kirsebær, mandler og linfrø. Topp med fikenmarmelade med portvin, og nyt. Legg skiver av Nidelven Blå på tynn og sprø toast med kirsebær, mandler og linfrø. Topp med fikenmarmelade med portvin, og nyt.

Ostene blir tilsatt en muggkultur i ystemelken eller direkte i ostemassen. Denne muggkulturen er avhengig av luft for å utvikle seg, og alle blåmuggoster er derfor gjennomhullet slik at luft slipper til. Blåmuggost modner derfor innenifra og ut.

I denne familien kombinerer man gjerne også hvit- og blåmuggkulturer i osten. Disse vil modnes som hvitmuggost, men likevel ha en mild blåmuggsmak. Perfekt for de som vil prøve blåmuggost for første gang!

Prøv spennende blåmuggost:


Kittmodningsost

Denne ostetypen kalles også rødkittost eller kittost - kjært barn har mange navn! Kittmodne osters konsistens er fra halvfaste til bløte, og de kjennetegnes ved en overflate som i farge varierer rundt gult mot oransje.

Lag risotto, bytt ut parmesan med Raudberg og la osten smelte inn i risen. Nydelig og smaksrik risotto! Lag risotto, bytt ut parmesan med Raudberg og la osten smelte inn i risen. Nydelig og smaksrik risotto!

De vil ofte få en litt bløt overflate og en markant lukt. Disse ostene påsmøres en spesiell modningskultur, og det finnes også kittoster som er tilsatt hvitmugg. Disse vil få en mildere smak.

Smaksintensiteten varierer med modningsgrad og om kulturen bevares eller vaskes vekk. Osten får en bløt konsistens og stor smaksdybde.

Prøv disse kittmodningsostene:

Chevre

Chevre er fellesbetegnelsen på oster som er laget av ren geitemelk, og derfor vil man finne oster i denne familien som også er i de andre ostefamiliene, som fastost, ferskost, hvitmuggost og så videre.

Chevre er utrolig godt å varme i ovnen. Prøv gjerne på pærer og server med honning og hakkede mandler. Chevre er utrolig godt å varme i ovnen. Prøv gjerne på pærer og server med honning og hakkede mandler.

Det er Frankrike som produserer mest ost av denne typen, men mange andre land produserer også chevre. I Norge produseres blant annet Kvitlin og Haukeli chevre, mens du også finner Queso de Cabra fra Spania og Rachel fra Storbritannia i ostedisken.

Ostene varierer mye mellom smak og konsistens. Fastoster har ofte en mildere smak, mens klassisk chevre eller skarpere typer ofte har en mer markant geitemelksmak.

Finn din favoritt-chevre:

Ferskoster

Ferskoster, og så kalt fløteost eller kremost, har en litt annen fremstilingsmetode. Det tilsettes ingen løpe i ostemassen slik som annen ost, istedenfor tilsettes det melkesyrebakterier eller annen syrningskultur.

Ricotta er et eksempel på en ferskost. Bruk den for eksempel i en dipp! Rugbrødkjeks er godt tilbehør. Ricotta er et eksempel på en ferskost. Bruk den for eksempel i en dipp! Rugbrødkjeks er godt tilbehør.

Osten er spiseferdig med en gang og det skjer ingen modning. Selve osten har liten smak, og det er derfor svært vanlig å tilsette urter, krydder, frukt eller nøtter i osten for å gi osten mer karakter.

Har du prøvd disse?

Smelteost

Smelteost er omsmeltede fastoster, og konsistensen vil variere fra smørbar til fast. Ostene modner ikke lenger og har en relativ nøytral smak. Det er derfor vanlig å tilsette smakstoffer som for eksempel krydder, frukt, skinke eller nøtter.

Prøv klassikeren Fryd Crème Kirsebær med salt kjeks og friske jordbær. Pynt med Saba - tyktflytende balsamico fra Modena. Prøv klassikeren Fryd Crème Kirsebær med salt kjeks og friske jordbær. Pynt med Saba - tyktflytende balsamico fra Modena.

Man kan også blande inn ost fra andre familier. Smelteoster med ulike smaker passer fint å tilsette sauser eller omelett.

Smakfulle smelteoster:

Fastost

Denne familien er stor og uensartet. Her vil vi finne alt fra halvfaste oster som Raclette og Tilsiter til de veldig faste Parmesantyper. Fastoster lages av melk fra ku, geit, sau og bøffel, eller blandinger av disse.

Skjær rause staver av en god fastost og server med kiwibær, granateple og pasjonsfrukt. God skinke eller ristede mandler passer også godt til! Skjær rause staver av en god fastost og server med kiwibær, granateple og pasjonsfrukt. God skinke eller ristede mandler passer også godt til!

Når fastosten modnes, dannes det små, harde og hvite krystaller. Disse små krystallene som dannes av at proteiner brytes ned til peptider og videre til aminosyrer, er som smaksbomber i munnen og kan knase litt når du tygger. Dette er et kvalitetstegn på en godt modnet ost!

Fastoster har som regel lang modning, god holdbarhet og egner seg til alt fra topping på pasta, via gratinering til snacks. Bruk ostehøvel på halvfaste oster og rivjern eller spesialkniv til de veldig faste parmesantypene.

Spennende fastoster:

Alle oster bør tempereres før servering, da kommer den gode smaken godt fram og ostene får en delikat konsistens.