Halloumi - osten som ikke smelter

Halloumi - osten som ikke smelter

Den greske osten kan spores helt tilbake til 1500-tallet, og er minst like populær idag. Osten er proteinrik, svært anvendelig i vegetarmat - men minst like god på grillen og som tilbehør. Her er alt du trenger å vite om halloumi!

Halloumi tar oss til tilbake til ferieminner om middelhavet, Hellas og greske smaker. Selve osten ser kanskje ikke så spennende ut - men ostens egenskaper er helt unike.

Denne delikate osten er nemlig en av få oster i verden som verken smelter eller mister fasongen under varmebehandling.

Kjøp halloumi hos MENY:

Hva er halloumi?

Halloumi - også kalt haloumi - kan spores helt tilbake til 1500-tallet og er en tradisjonell kypriotisk ost som opprinnelig ble laget på fåremelk, men senere på geite- eller kumelk, eller en blanding av alle.

Denne svært populære osten har en halvfast, elastisk og en ganske kompakt struktur. Biter du i den uten varmebehandling, kan den føles gummiaktig. 

Varmer du den opp forvandler den seg til en skikkelig drøm av en ost, med en litt sprø utside og myk innside, men den blir aldri rennende. 

Slik bruker du halloumi

Halloumi spises som regel ikke alene. Osten kan helt enkelt skjæres i tynne skiver og spises med en god vannmelon, slik man ofte ser den servert på Kypros, eller man kan servere den med noen saftige plommetomater i skiver og basilikum.

Halloumi har en mild, syrlig smak og et tydelig preg av mynte, men man finner også varianter med blant annet chili eller basilikum.

Slik griller du halloumi

Slik griller du halloumi

Et alternativ kjøtt på grillen er osten halloumi! Vi viser deg hvordan og deler gode serveringstips til sommerens mest populære vegetar-grillmat.

  • Grilling
    Halloumi kan grilles rett på rist uten at den renner. Dette gjør den til en svært populær erstatter av kjøtt i vegetarburgere eller grillmåltider der man normalt kanskje ville valgt kylling, fisk eller biff.  

  • Ovnsbaking og steking
    Halloumi egner seg også perfekt til ovnsbaking eller steking i panne. Man kan bruke den i deilige wokretter som krever kort tilberedningstid, som topping på en god grønnsakssuppe, i en curry eller i et smakfullt tilbehør ved siden av. 
Halloumi kler mange smaker, men siden osten ligger i saltlake bør man være forsiktig med å salte osten under tilbereding.

Har du alt du trenger?

Perfekt i vegetarretter

Er du glad i vegetarmat, opptatt av proteiner eller rett og slett klar for å prøve noe nytt? Da må du prøve halloumi.

Kjøttfritt kosthold, enten en dag i uka eller så ofte som mulig, har blitt svært populært de siste årene. Både bønner, kikerter, egg og cottage cheese er kjente vegetariske proteinkilder, men de har ikke den samme kjøttlignende faste konsistensen som halloumi.

Halloumi metter godt og er i tillegg er en fantastisk proteinkilde, den inneholder i overkant av 20 gram protein per 100g!

Halloumi kan gjerne serveres kald, men den er aller best når den er varmebehandlet.